Είναι κάποια βιβλία που δεν ξέρεις πώς να τα προλογίσεις. Γιατί είναι τόσο γεμάτα  σκέψεις και ιδέες, που το να σταθείς σε ένα σημείο, αδικεί τα υπόλοιπα, αλλά και το να ξεχωρίσεις κάτι είναι πολύ δύσκολο. Είναι κι ο συγγραφέας του βιβλίου πολλές φορές τόσο γνωστός και αγαπητός από τον κόσμο, που δεν έχεις και πολλά λόγια για να τον παρουσιάσεις.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το νέο βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άθως. Μετά το “Στο βάθος κήπος” , όπου διαβάζουμε πολλές από τις εκπομπές που αγαπήσαμε, το “Όλα του γάμου δύσκολα…” είναι ένα βιβλίο, που μιλάει για την κατεξοχήν όμορφη αλλά και δύσκολη σχέση. Το γάμο. Που ξεκινάει ντυμένη στα λευκά και κόκκινα και πολλές φορές καταλήγει, όπως λέει και το γνωστό άσμα “ρούχα μαζί που πλύθηκαν κι έχουνε γίνει ροζ”.

Με τον ιδιαίτερο τρόπο του ο π. Ανδρέας μας θυμίζει ή μας ανοίγει παράθυρα σε ξεχασμένες σκέψεις και συναισθήματα. Μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικά είναι τα μικροπράγματα, αυτά που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα, που κινδυνεύει να γίνει ρουτίνα. Δεν υποβιβάζει τη δυσκολία ή τον πόνο , που πολύ συχνά θα συναντήσουμε. Αλλά “φωνάζει” πόσο σημαντικό είναι να παλεύουμε. Να μην τα παρατάμε, να συνεχίζουμε την προσπάθεια, ό,τι κι αν γίνει. Να μην κάνουμε απλά υπομονή παθητικά, αλλά ενεργητικά, να αποφασίζουμε ότι θέλουμε να το παλέψουμε, συχνά να αποστασιοποιούμαστε και να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Φωνάζει όλο το βιβλίο, να μη μιζεριάζουμε. Να χαιρόμαστε κάθε στιγμή, γιατί άλλωστε αυτό ζητάει από εμάς ο Χριστός. Να χαιρόμαστε, γιατί ήρθε, γιατί μας έσωσε , γιατί μας δίνει συνεχώς όλα αυτά τα καθημερινά, που μπορεί να μοιάζουν βαρετά, αλλά είναι δώρα. Η ζωή είναι θείο δώρο, για να τη ζούμε και να τη χαιρόμαστε.

Μερικές φορές είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στα βασικά, που όμως είναι τα πιο απαραίτητα, για να κάνουμε το βήμα παραπέρα στη ζωή μας και το γάμο μας, για να μην τα παρατήσουμε όλα στην πρώτη δυσκολία. Και ο π. Ανδρέας με αυτό το βιβλίο, αυτό μας υπενθυμίζει. με τον καλύτερο τρόπο.

Εννοείται ότι σας το προτείνω να το διαβάσετε οπωσδήποτε! Μπορείτε να το βρείτε από τις εκδόσεις Άθως σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο site των εκδόσεων.

Σας φιλώ! 

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *