Παρότι φτάσαμε κιόλας σχεδόν στα τέλη του Ιανουαρίου, εγώ θα σας ευχηθώ κι από εδώ καλή χρονιά, μιας και η ανάρτηση αυτή είναι η πρώτη για το 2019!
Ήταν 10 Ιανουαρίου 2013 όταν με καρδιοχτύπι για πρώτη φορά πάτησα το κουμπάκι “δημοσίευση” και η Μαμά για σπίτι “ανέβηκε” στον αέρα. Έχω πει κι έχω ξαναπεί πως τότε, που με διάβαζαν πέντε άνθρωποι κυριολεκτικά, δεν είχα ιδέα πού θα με πήγαινε αυτό το όμορφο ταξίδι.
Όμως δεν είχα ιδέα και γενικά για το πού θα έφτανε το blogging στην Ελλάδα. Τότε υπήρχαν μερικές δεκάδες, το πολύ, blogs, ποικίλου περιεχομένου, που όλα όμως είχαν έναν κοινό παρονομαστή: ήταν πηγαία. Αναρτήσεις εκ βαθέων, εξομολογητικές, αστείες, χαριτωμένες, με ιδέες και προτάσεις απευθείας από την καθημερινότητα του blogger. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, μόνο οι “παλιές” bloggers μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει όταν λέω πως έχουμε φάει άπειρες εργατοώρες και μας έχουν βγει τα μάτια , για να φτιάξουμε ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα για τον επισκέπτη μας. Δεν θα είναι  υπερβολή να πω πως με το blog ανέπτυξα ή και απέκτησα δεξιότητες που ποτέ δεν πίστευα πως είχα: έμαθα να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες, να βρίσκω λεπτομέρειες και να τις αξιοποιώ, έμαθα σχεδόν να διαβάζω αυτά τα κινέζικα που είναι ο κώδικας, το να επεξεργάζομαι και να δημιουργώ φωτογραφίες και κολάζ έγινε παιχνιδάκι κι ένα σωρό άλλα, που τώρα τα ξεχνώ…
Έξι χρόνια μετά, το τοπίο έχει αλλάξει εντελώς. Άπειρα blogs, μικρά και μεγαλύτερα, κάποια στημένα εξαρχής από επαγγελματίες, με περιεχόμενο πιο πολύ απρόσωπο, διαφημιστικό, που θυμίζουν περισσότερο ιστοσελίδα επιχείρησης, παρά προσωπικό blog. Μέσα σε όλα αυτά, έχουν προστεθεί τα κοινωνικά δίκτυα, που σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν σχεδόν αντικαταστήσει ή και καταργήσει τις αναρτήσεις στα ιστολόγια. Το instagram ιδίως, με την αμεσότητα και την ευκολία του, έχει γίνει το αγαπημένο εργαλείο για τις περισσότερες bloggers, που έχουν υποκατασταθεί από την γενιά των influencers. Διαγωνισμοί και giveaways κάθε είδους, προτάσεις για εταιρείες και προϊόντα, κατακλύζουν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
Δεν θέλω να  παρερμηνεύσετε ή να με παρεξηγήσετε που τα γράφω όλα αυτά. Κάνω μια απλή καταγραφή της πραγματικότητας και της τεράστιας αλλαγής που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς ίχνος διάθεσης κατάκρισης ή απαξίωσης. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει να διατηρείς ένα ιστολόγιο, πόσος κόπος και χρόνος, μεράκι και αγάπη απαιτείται, το να επιβραβεύεται κάποιος για την καλή δουλειά που κάνει, είναι το ζητούμενο.
Το θέμα μου όμως είναι προσωπικό. Είναι η αναζήτηση της δικής μου θέσης μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα. Δεν σας κρύβω πως πολύ συχνά με έχει παρασύρει κι εμένα το ποτάμι της αλλαγής και όχι σπάνια έχω σταματήσει κι έχω αναρωτηθεί τι θέλω εγώ από το blogging, καθώς και με ποιον τρόπο θέλω να χρησιμοποιήσω τα μέσα αυτά που έχω στα χέρια μου. Νομίζω πως πια έχω καταλήξει και μπορώ να πω ότι έχω βρει τα πατήματα και τις ισορροπίες μου.
Μετά από έξι χρόνια blogging, με τα σκαμπανεβάσματα και τις αμφιβολίες μου, με τις δυσκολίες της καθημερινότητας, την απογοήτευση για αυτά που συχνά συνάντησα στο κόσμο του blogging, αλλά και την αγάπη και την ενθάρρυνση που βρήκα πολύ συχνά μέσα σε αυτόν, τις ευκαιρίες και τις πόρτες που μου άνοιξε η συγγραφή εδώ, μπορώ να πω πως ξέρω πια πού πάω. Ή για την ακρίβεια, ξέρω ποιο μονοπάτι θέλω να ακολουθήσω. Το πού θα με βγάλει και για πόσο καιρό θα το ακολουθώ, είναι ένα άλλο ζήτημα, που νομίζω ότι κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να ξέρει.
Όπως λοιπόν ξεκίνησα πριν έξι χρόνια, για να μοιραστώ την καθημερινότητα και την αλήθεια μου, έτσι θέλω να συνεχίσω. Να μιλάω γι’ αυτά που με απασχολούν και σκέφτομαι, να σας δίνω κάποιες συνταγές που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν και αν κάνουμε κάποιες κατασκευές, που γέμισαν δημιουργικά το χρόνο μας, να τις δείχνω και σε εσάς και τέλος, ό,τι ωφέλιμο και χρήσιμο βλέπουμε και διαβάζουμε εγώ ή τα παιδιά να σας το προτείνω. Δεν θέλω να κάνω τίποτα που δεν είναι αυθεντικό και αληθινό ή να κάνω κάτι που μπορεί να βλάψει. Μπορεί πολλοί να μην συμφωνούν ή να βλέπουν αλλιώς τα πράγματα, όμως μου είναι αδύνατο να ανταποκριθώ σε κάτι που δεν με εκφράζει.
Και μαζί με αυτά, κάποιες νέες ιδέες και δράσεις, που από πέρυσι δειλά δειλά έχω ξεκινήσει. Επειδή όλη η περσινή χρονιά κύλησε σε άλλους ρυθμούς, όπου ό,τι δεν είχε σχέση με τα παιδιά, τη δουλειά και την εγκυμοσύνη στο πρώτο εξάμηνο και το μωρό στο δεύτερο εξάμηνο, απλά δεν το προλάβαινα, δίστασα να σας τα ανακοινώσω κι από εδώ. Όμως πια σιγά σιγά προσπαθώ να είμαι πιο συνεπής κι εδώ, μιας κι έχω αρκετές ιδέες.
Γι΄ αυτό θέλω να σας πω κι από εδώ, σε περίπτωση που δεν έχετε facebook ή instagram για κάποιες δράσεις που προσπαθώ να κάνω.
Καταρχήν θέλω να σας μιλήσω για ένα εγχείρημα, που αρχικά ήθελα να είναι ημερήσιο, αλλά πρακτικά αυτό είναι αδύνατο. Πρόκειται για τα “Αναγνώσματα” που δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέει ο τίτλος τους: δηλαδή μικρά βιντεάκια στα οποία διαβάζω ένα πολύ μικρό απόσπασμα από κάποιο βιβλίο που μου αρέσει, που με έχει βοηθήσει, που βρήκα ενδιαφέρον ή που απλά αξίζει να ακουστεί. Μπορεί να είναι δεκάλεπτο, αλλά μπορεί να είναι και τρίλεπτο. Πέρσι τα αναγνώσματα ανέβαιναν στα stories του instagram, με αποτέλεσμα όλα εκτός από ένα, να έχουν εξαφανιστεί. (για όσους δεν γνωρίζετε, τα stories του instagram είναι μικρά βιντεάκια ή εικόνες, που κάποιος μπορεί να τις δει μόνο για 24 ώρες και μετά εξαφανίζονται. Ευτυχώς πλέον είναι ορατές τουλάχιστον σε αυτόν που τις ανεβάζει) Για το λόγο αυτό, φέτος επέλεξα να ανεβάζω τα βιντεάκια με τα αναγνώσματα στο Instagram TV  και ταυτόχρονα κοινοποιούνται και στο facebook.
Το δεύτερο εγχείρημα που ξεκίνησε με την αρχή του χρόνου είναι ένας e- Κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής. Μην στραβομουτσουνιάζετε! Σκεφτόμουν στην αρχή της χρονιάς τις λίστες με τους στόχους που βάζουμε οι περισσότεροι κάθε νέο έτος και φτιάχνοντας τη δική μου λίστα, έβαλα και πάλι την μελέτη της Αγίας Γραφής. Δεν είναι ανάγκη να αναλύσω πόσο απαραίτητο είναι να μελετάμε το Λόγο του Θεού καθημερινά. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα, την οποία μοιράστηκα στο instagram, να ξεκινήσουμε μαζί να μελετάμε, καθώς στην πράξη έχω δει πως όταν κάτι τέτοιο γίνεται με πρόγραμμα και με παρέα, υπάρχει μεγαλύτερη όρεξη και στις δύσκολες στιγμές, ενθάρρυνση. Η ανταπόκριση με εξέπληξε θετικά, γιατί ήταν πάρα πολύ μεγάλη κι έτσι οργανωθήκαμε και η ομάδα μας έχει ήδη ξεκινήσει κι εύχομαι να ευοδωθεί για όλους μας με τη βοήθεια του Θεού.  Όμως το νέο έχει ήδη διαδοθεί από μια αγαπημένη φίλη blogger που συμμετέχει στην ομάδα , το γνωστό Κορίτσι Μάλαμα και συνεχώς παίρνω νέα μηνύματα,  και η παρέα μεγαλώνει συνέχεια, γεγονός που με γεμίζει χαρά. Όποιος θέλει να συμμετέχει, εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτος!
 Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό το μοίρασμα, γιατί έγινε αφορμή να γνωρίσω πολλούς από εσάς. Η αλήθεια είναι πως ενώ εσείς γνωρίζετε πάρα πολλά για μένα, εγώ δεν ξέρω τίποτα για αυτούς που με διαβάζουν. Είναι κι αυτό μέσα στους κανόνες του “παιχνιδιού” βέβαια, αλλά η αλληλεπίδραση μαζί σας, μου δίνει πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση ζεστασιάς.
Η γενέθλια αυτή ανάρτηση βγήκε  αρκετά μεγάλη τελικά, αλλά πώς να χωρέσεις έξι χρόνια σε λίγες λέξεις; Μόνο ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για την πρόνοια του Θεού, που μου έδειξε αυτόν τον δρόμο, τότε που αναρωτιόμουν πού να διοχετεύσω όλη αυτή τη δημιουργικότητα που είχα. Τα μονοπάτια έκρυβαν όμορφες εκπλήξεις και ξέρω πως κρύβουν κι άλλες. Στις γραμμές αυτού του  ιστολογίου είναι αποτυπωμένα οι περισσότερες μικρές και μεγάλες στιγμές που έζησα αφότου έγινα μαμά. Μέσα από τις αναρτήσεις  ξαναβλέπω τα κορίτσια μου να μεγαλώνουν και θυμάμαι πάλι βλέμματα, κουβέντες και συναισθήματα, που μέσα στην φασαρία της καθημερινότητας τα έχω λησμονήσει και ξανανιώθω αυτή την τρυφερότητα εκείνων των ημερών. Βλέπω και τον εαυτό μου συνειδητοποιώντας πώς μεγάλωσα κι εγώ μαζί με τα κορίτσια μου, αλλά και όλες τις αλλαγές που έφεραν τα έξι χρόνια που έφυγαν. Και πραγματικά αισθάνομαι τόση ευγνωμοσύνη, που αυτά τα κομμάτια της ζωής μας έχουν μείνει εδώ. Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην ξαναπώ πως χάρη σε αυτό το blogακι ήρθα κοντά στην συγγραφή και έγινε πραγματικότητα το να αρχίσω να γράφω βιβλία.
Σας ευχαριστώ πολύ για την στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια. Εκτιμώ βαθιά και αξιολογώ κάθε σχόλιο, κάθε Like , κάθε μήνυμα που έχω λάβει. Θα χαρώ να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις για αυτά που θα σας άρεσε να διαβάσετε ή να ακούσετε μέσα στο διαδικτυακό μου σπιτάκι.
Μείνετε εδώ , γιατί όμορφα πράγματα ετοιμάζονται και σε λίγες εβδομάδες θα είμαι στην ευχάριστη θέση να τα μοιραστώ και μαζί σας!
Να είστε όλοι καλά!
Σας ευχαριστώ!
Σας φιλώ!

9 Comments

 1. Tzina Varotsi 26 Ιανουαρίου, 2019 at 5:30 πμ

  Συνέχισε έτσι.. πιστή σε αυτά που πιστεύεις και αγαπάς.
  Δεν είναι ανάγκη να μας αποδέχονται όλοι. Το blogging, όπως όλα τα πράγματα, κρύβει πολλές χαρές αλλά και πολλές πίκρες. Είμαι από το 2007 στον χώρο, από την "λίθινη" εποχή.
  Πρόσφατα που ξεκίνησα το 2ο blog αντιμετώπισα τέτοια αδιαφορία και απαξίωση που με κάνει να απορώ. Δεν πειράζει. Συνεχίζουμε. Αν θέλει ο Θεός θα ευοδωθεί. Αν όχι τότε δεν ήταν θέλημα Του να γίνει. Έχω μάθει να Τον εμπιστεύομαι και να αφήνομαι στα χέρια Του. Εύχομαι από καρδιάς τούτο το blog να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια. Συνέχισε να κάνεις μόνο πράγματα που αγαπάς. Συνέχισε να είσαι ο Εεαυτός σου!!

  Reply
  1. admin 30 Ιανουαρίου, 2019 at 6:59 μμ

   Σ ευχαριστώ πολύ Τζίνα μου για τις ευχές σου! Το μπλογκ σου ήταν από τα πρώτα πρώτα που διάβαζα και είναι τόσο όμορφο να έχουμε αυτή την επικοινωνία τόσα χρόνια ! Η αλήθεια είναι πως πια έχουν γίνει πολλά τα μπλογκς και ίσως "χάνονται "… Αλλά η καλή δουλειά ανταμείβεται πάντα! Πολλά φιλιά και σ ευχαριστώ πολύ και πάλι ?

   Reply
 2. YiannaM Panou 26 Ιανουαρίου, 2019 at 5:52 πμ

  Χρόνια πολλά και ευλογημένα Μαμά για Σπίτι! Την απόλαυσα αυτή σου την ανάρτηση γιατί είναι πράγματι πηγαία και ειλικρινής και προσωπικά μου έχει λείψει αυτό. Ένα χρόνο μετά από σένα ξεκίνησα και εγώ και με θλίψη μου διαπιστώνω πως πολλά από τα μπλόγκ που αγάπησα είναι πια μηχανές διαφήμισης ή διαγωνισμών.. Και παρότι εκτιμώ και εγώ τον κόπο και πολλές φορές και την εμπάθεια που κρύβεται πίσω από όλο αυτό αφου δημιουργεί συναισθήματα ανταγωνιστικα, ταυτόχρονα θλιβομαι που δεν διαβάζω τις σκέψεις και το ακουμπισμα ψυχής που με έκανε να κάνω εκείνο το πρώτο λαικ σε όλα εξαρχής Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μπλογκς που τα συνδυάζουν όλα με επιτυχία αν και μετριούνται στα δάχτυλα. Για μένα το blogging είναι μοίρασμα αλλά και συνέπει, έστω και με άλλους τρόπους πιο άμεσους όταν δεν ευδοκιμεί μια ανάρτηση όπως το ινστα και τα ποστ στις δημόσιες σελίδες μας. Θα το ψάξω για την μελέτη της Αγίας Γραφής δεν το είχε πάρει το μάτι μου μου ακούγεται ενδιαφέρον . Σε φιλώ γλυκά Κατερίνα μου, συνέχισε έτσι δυναμικά

  Reply
  1. admin 31 Ιανουαρίου, 2019 at 5:16 μμ

   Αγαπημένη μου, πόσο σ'ευχαριστώ για το σχόλιό σου αυτό! Και πόσο χαίρομαι, γιατί πάντα καταλαβαίνεις ακριβώς τι θέλω να πω! Ξέρω πως κι εσύ κρατάς ακόμα αυτό το βαθύ πηγαίο σου χαρακτήρα και ευχαριστιέμαι κάθε μια σου ανάρτηση. Για μένα δεν έχει τόση σημασία αν θα βάλει κάποιος διαφήμιση ή διαγωνισμό, όλοι λίγο πολύ βάζουμε διαγωνισμούς. Σημασία έχει να είναι η καρδιά του μπλογκ αυτό το μοίρασμα. Καλή συνέχεια αγαπημένη μου Γιάννα <3

   Reply
 3. Ελπίδα - two boys and hope 26 Ιανουαρίου, 2019 at 8:02 πμ

  χρόνια πολλα Κατερινα μου!! Το blogging για τον καθένα είναι διαφορετικό ..Εσυ να κάνεις πα΄ντα αυτο που σε εκφράζει και σε ευχαριστει!! Συνέχισε έτσι!! φιλια

  Reply
  1. admin 31 Ιανουαρίου, 2019 at 5:17 μμ

   Σ΄ευχαριστώ γλυκειά μου Ελπίδα για τις ευχές!! Έτσι, σημασία έχει να είμαστε αληθινοί σ'αυτό που κάνουμε! Πολλά φιλάκια !

   Reply
 4. Christina Makri 28 Ιανουαρίου, 2019 at 9:43 μμ

  Χρόνια πολλά γλυκιά μου Κατερίνα στο blog σου ! Να έχεις πάντα έμπνευση και δύναμη να το τρέχεις έτσι όπως το έκανες όλα αυτά τα χρόνια. Θα σου πω αυτό που σου είπε και η Τζίνα … συνέχισε να είσαι εσύ γιατί έτσι μας αρέσει!!!

  Reply
  1. admin 31 Ιανουαρίου, 2019 at 5:18 μμ

   Ευχαριστώ καλή μου Χριστίνα για τις ευχές και τα καλά σου λόγια! Είναι τόσο σημαντικό να έχεις ενθάρρυνση από ανθρώπους που σέβεσαι και εκτιμάς! Πολλά πολλά φιλάκια!!!

   Reply
 5. Unknown 8 Φεβρουαρίου, 2019 at 4:03 μμ

  Χρόνια πολλά Μαμά για σπίτι!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *