via

Καλησπέρα και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα!! Με το καλό να φτάσουμε στην Ανάσταση! 

Κάθε Κυριακή των Βαΐων η γιαγιά μου λέει : “Βάγια βάγια των Βαγιών, τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή, τρώμε το ψητό αρνί!!”. Ψαράκι λοιπόν σήμερα και μιας και η καλή μου πεθερούλα μας κάλεσε για μεσημεριανό, και δεν είχα όλα αυτά που πάνε μαζί με το τηγανιτό ψαράκι,  χαλαρώνω λίγο και γω και βρήκα ευκαιρία να ασχοληθώ με το σπιτάκι μου, που το άφησα πάλι στην τύχη του! 
Είπαμε, γεμάτες οι μέρες, ούτε καταλαβαίνω πώς περνούν!
Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στα βαφτιστήρια, για να δώσουμε λαμπάδες, δώρα κι αυγά, αλλά και για να δούμε τους καλούς μας φίλους.
 Τις λαμπάδες κάθε χρόνο τις στολίζω μόνη μου, όμως φέτος έκανα ένα βήμα παραπέρα κι έφτιαξα χειροποίητα και τα στολιδάκια.
 Για τα κοριτσάκια έφτιαξα κουκλίτσες

 και για τα αγοράκια μαγνητάκια από πηλό. 

Ακόμα έκανα και για τους μεγάλους κάποιες, με τεχνική περίπου ντεκουπάζ, καθώς ακόμα όλα τα κάνω εντελώς αυτοσχέδια και χωρίς να έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κλπ. Πάντως ευχαριστήθηκα πάρα πολύ τη διαδικασία, ειδικά όταν κατάφερα να τελειώσω την πρώτη κουκλίτσα, ένιωσα πραγματικά ευτυχισμένη. 
Και πάλι ως συνήθως, επειδή είμαι της τελευταίας στιγμής, δεν πρόλαβα να πάρω και πολλές φωτογραφίες, αλλά δεν πειράζει, σημασία έχουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών που τις πήραν!

Φέτος όμως είπα να εμβαθύνω στην παράδοση.

Με τη βοήθεια της αγαπημένης μου κ.Γεωργίας, που είναι σεφ,  φτιάξαμε  λαζαράκια, δηλαδή μικρά, γλυκά, γεμιστά ψωμάκια, σαν ανθρωπάκια  φασκιωμένα. 

Τη συνταγή τη γράφω λίγο παρακάτω, επομένως… keep reading!! 😉 Πρέπει να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στην καλή μου δασκάλα, που ήρθε, κάθησε και ζύμωσε, μου έδειξε πώς να τα γεμίσουμε, πώς να στολίσουμε και μοιράστηκε μαζί μου ένα σωρό μικρά μυστικά της κουζίνας. Thank you!!!  Κάποια από αυτά τα λαζαράκια μοιράστηκαν μαζί με τις λαμπάδες, τα υπόλοιπα… τα φάγαμε!! Νιαμνιαμι, που λέει κι η Βαγγελίτσα!! 😉
Η συνταγή λοιπόν γι’αυτά τα χαριτωμένα και πεντανόστιμα ανθρωπάκια είναι η εξής:

Επίσης να δώσω και τη συνταγή για τα λαζαράκια, μιας και είναι νηστίσιμα και μπορείτε να τα φτιάξετε γι’ αυτές τις μέρες, έτσι σαν γλύκισμα.  


Υλικά για 10 μικρά ή 6 μεγαλύτερα λαζαράκια
  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι  ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 1/2 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 /2κουταλιά σούπας κανέλλα
  • ½  κουταλάκι τριμμένη μαστίχα
  • ½ φλιτζάνι ταχίνι διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • Περίπου 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη
  • ½ φλιτζάνι  μαύρες σταφίδες
  •  1 κουταλάκι κανέλλα
  •  Γαρίφαλα για το στόλισμα
Εκτέλεση:
  1. Διαλύετε την μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Το ανακατεύετε και το αφήνετε λίγο να φουσκώσει.
  2. Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλλα, και την μαστίχα. Τα ανακατεύετε και κάνετε στη μέση μια λακκούβα. Προσθέτετε το ταχίνι με το νερό και την διαλυμένη μαγιά.
    Ζυμώνετε προσθέτοντας τμηματικά αρκετό χλιαρό νερό για να φτιάξετε μια μαλακιά ζύμη. Πρέπει να ζυμωθεί καλά και για αρκετή ώρα να είναι η ζύμη κατάλληλη.
  3. Κόβετε κομμάτια στο μέγεθος που θέλετε να φτιάξετε τα ανθρωπάκια. (Το ζυμάρι για τα μικρά «λαζαράκια» ζυγίζουν περίπου 50 γραμμάρια το καθένα.)
  4. Πλαταίνετε το κάθε κομμάτι και απλώνετε στη μέση λίγο μίγμα από καρύδια και σταφίδες  και κλείνετε από πάνω τη ζύμη. Πλάθετε στενόμακρα φραντζολάκια και καρφώνετε γαρίφαλα  στη θέση των ματιών.  Φτιάχνετε ένα κορδόνι από ζύμη και  τυλίγετε το φραντζολάκι σχηματίζοντας τα χέρια τα οποία σταυρώνετε πάνω από το σώμα. 
  5. Τοποθετείτε τα ψωμάκια πολύ αραιά (επειδή στο ψήσιμο θα φουσκώσουν) πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ταψί.
    Σκεπάζετε το ταψί και τα αφήνετε να φουσκώσουν (όταν ο χώρος είναι ζεστός χρειάζεται περίπου 1 ώρα).
    Για να δοκιμάσετε αν έχουν φουσκώσει αρκετά πρέπει μόλις τα πιέσετε με το δάκτυλό σας να ξανασηκώνονται αμέσως.
    Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών και τα ψήνετε για περίπου 35’-45’. Όταν είναι έτοιμα και πριν κρυώσουν τα αλείφετε με λίγο λάδι από ταχίνι. Σημείωση: Μπορείτε  να φτιάξετε και  μεγαλύτερα «λαζαράκια» στολίζοντας τα με διάφορα σχέδια από ζυμάρι, γαρίφαλα και ξηρούς καρπούς. Τότε τα στολίδια γίνονται με απλό ζυμάρι χωρίς μαγιά για να μην φουσκώσουν τα σχέδια. 

Οι πασχαλιάτικες ετοιμασίες όμως τώρα ξεκινούν! Παραδοσιακά με τη μαμά μου κάθε Μεγάλη Δευτέρα ετοιμάζαμε τα πασχαλινά κουλουράκια, ενώ η Μεγάλη Τρίτη ήταν η μέρα για τα τσουρέκια. Μεγάλη Πέμπτη βάφαμε μετά τη Θεία Λειτουργία τα αυγουλάκια μας, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, καθαρίζαμε τα εντόσθια για την αγαπημένη μου μαγειρίτσα! Μέχρι και πέρσυ συνέχισα την παράδοση! Ο Θεός να με αξιώσει και φέτος, αλλά και όλους να μας αξιώσει, να χαρούμε όλες αυτές τις ετοιμασίες!
 

via

Και κοντά σε αυτές, να αξιωθούμε να ετοιμάσουμε και την ψυχή μας.  Να καθαρίσουμε τους λογισμούς μας, να συγυρίσουμε τις σκέψεις μας, να συμμαζέψουμε τη γλώσσα μας και να ανοίξουμε τα παράθυρα και τις πόρτες της καρδιάς μας. Ώστε με καθαρό μυαλό και καρδιά να ακούσουμε και να κατανοήσουμε αυτά τα υπέροχα λόγια των τροπαρίων που ακούγονται κάθε απόγευμα όλες αυτές τις μέρες. Και να γίνει άξια η ψυχή μας του Νυμφίου Χριστού, που απόψε θα προσκυνήσουμε στις εκκλησίες, ώστε να μην μείνουμε μόνοι εμείς έξω από το νυμφώνα, αλλά με καθαρό το ένδυμα της, ψυχής μας να μπούμε μέσα και να χαρούμε τη χαρά του Κυρίου μας.

via

  Μου αρέσουν πάρα πολύ τα τροπάρια, γιατί παρόλο που μιλούν για τα Πάθη, την προδοσία, τις δοκιμασίες, ακόμα και για τη μοναξιά του Χριστού μας, παρόλαυτά, όλα μα όλα, καταλήγουν με την ευχή ή την υπενθύμιση της Ανάστασης. Αυτή η ελπίδα κι η αναμονή για την Ανάσταση, είναι που κάνει την Εβδομάδα αυτή τόσο ξεχωριστή για μένα. 

Εύχομαι να έχουμε μια γεμάτη και πνευματική Μεγάλη Εβδομάδα! Καλή Ανάσταση να φτάσουμε!! Καλήν αντάμωση στους Ναούς. Να μη φοβάστε οι μανούλες να πηγαίνετε τα πιτσιρίκια στην εκκλησία αυτές τις μέρες. Σας λέω εκ πείρας, ότι καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει και ζουν πολύ έντονα αυτές τις στιγμές. Και οι αναμνήσεις από αυτές τις μέρες, θα τα συντροφεύουν όλη τους τη ζωή. 

via

Φιλάκια!!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *