Όποτε δεν είμαι καλά ψυχολογικά και θέλω κάπου να ξεσπάσω, μπαίνω στην κουζίνα , βγάζω υλικά και ταψιά και ψήνω. Ανάλογα τα κέφια, μπορεί να είναι αλμυρά ή γλυκά. 
Ένα τέτοιο απόγευμα ήθελα να φτιάξω μπισκότα. Αποφάσισα να παραλλάξω την συνταγή που κάνω πάντα και να της δώσω μια πιο ανοιξιάτικη και δροσερή γεύση κι έτσι αντικατέστησα το μοσχοκάρυδο και την κανέλα με λεμονάκι και λίγη βανίλια. Κι επειδή είμαστε σε διάθεση ανοιξιάτικη και πασχαλινή, έφτιαξα μερικά παπάκια και μερικά λαγουδάκια και τα απλά στρογγυλά μπισκοτάκια τα στόλισα με σφραγιδούλες λουλούδι και καρδιά. 
Δεν είχα σκοπό να τα διακοσμήσω, αλλά τα κορίτσια μου ζητούσαν λίγο χρώμα. Έλα όμως που είχαμε ξεμείνει από ζαχαρόπαστα. Όμως δεν με πτοούν εμένα κάτι τέτοια και με απλό γλάσο και διάφορα μπιρμπιλόνια, έκανα τη δουλειά μου. 
Το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας και τη συνταγή, αλλά και την ιδέα της διακόσμησης, γιατί είναι εξαιρετικά απλή και ανοιξιάτικη. Μπορούν να γίνουν πολύ ωραίο δωράκι, μαζί με σοκολατένια αυγουλάκια ή και αυτά τα μικρούτσικα marshmallows, μαζί με την πασχαλινή λαμπάδα. 
Πάμε να δούμε λοιπόν τη συνταγή!



ΥΛΙΚΑ
(βγαίνουν περίπου 30 μεγάλα μπισκότα ή 45-55 μικρά)
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
320 γρ. ζάχαρη
1 αυγό 
20 γρ. γάλα
ξύσμα από ένα λεμόνι (μεγαλούτσικο)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο (προαιρετικά)
1 φλ. ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας νερό
1 βανιλίνη ή λίγο ξύσμα λεμονιού
Για τη διακόσμηση
χρωματιστά κας κας (αστεράκια, μπαλάκια, τρούφες κλπ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πολύ καλά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. 
Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε λίγο ακόμα. 
Ρίχνουμε το ξύσμα και εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα. 
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για λίγο, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. 
Αφήνουμε περίπου μισή ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς Κελσίου .
Ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη και με το κουπ πατ που θέλουμε φτιάχνουμε τα μπισκότα . 
Ψήνουμε για περίπου 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα μπισκότα και να έχουν ψηθεί στο κάτω μέρος. Προσέχουμε να μην μαυρίσουν από πάνω.
Για το γλάσο, ανακατεύουμε την ζάχαρη άχνη με το νεράκι και τη βανιλίνη ή το ξύσμα λεμονιού. Ανάλογα πόσο πηχτό το θέλουμε το γλάσο μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα του νερού. 
Αφού κρυώσουν καλά τα μπισκότα, γαρνίρουμε με το γλάσο, με πινελάκι ή με κορνέ και στολίζουμε με τα κας κας. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με ζαχαρόπαστα, λιωμένη κουβερτούρα ή ό,τι άλλο θέλουμε. 
Όταν στεγνώσει καλά το γλάσο, τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο. 


Extra tips
  • Στο ψήσιμο μετά τη δεύτερη φουρνιά, επειδή πια ο φούρνος καίει πολύ, ίσως χρειαστεί να μειώσετε κατά ένα λεπτό το χρόνο ψησίματος. 
  • Πάντα να βάζετε χρονόμετρο!
  • Προσωπικά ψήνω πάντα στον αέρα, αλλά ανάλογα το φούρνο σας, ρυθμίζετε εσείς αν θα ψήσετε στην αντίσταση ή τον αέρα. 
  • Για να μην κολλάνε τα μπισκότα όταν τα φτιάχνετε, πασπαλίστε την επιφάνεια που ανοίγετε τη ζύμη με λιγάκι αλεύρι. 

Μα δεν είναι μια γλύκα; Εμένα πάντως μου έφτιαξαν τη διάθεση και με έκαναν να ονειρεύομαι τσάι πάρτι!
Αν τα δοκιμάσετε, θα χαρώ να μου πείτε πώς σας φάνηκαν! 
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *