Φέτος ζούμε κάτι πρωτόγνωρο. Εύχομαι κι ελπίζω να είναι το πρώτο και τελευταίο Πάσχα που θα γιορτάσουμε έτσι. Και λέω θα γιορτάσουμε, γιατί αυτό πιστεύω. Ότι θα γιορτάσουμε. Η Ανάσταση του Χριστού δεν είναι κάτι που θυμόμαστε μόνο μια φορά το χρόνο. Και σίγουρα δεν εξαρτάται από τον τόπο και τις εξωτερικές συνθήκες. Η Ανάσταση μπορεί να γίνεται στις καρδιές μας συνέχεια, κάθε φορά που αφήνουμε χώρο στην ζωή και στην καρδιά μας για τον Χριστό.

Μεγάλη Εβδομάδα στο σπίτι, Ανάσταση στην καρδιά μας

Μιας και δυστυχώς φέτος δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα στην εκκλησία, σκέφτηκα να φέρουμε την εκκλησία στο σπίτι μας. Διαβάζοντας κάθε μέρα το ευαγγελικό ανάγνωσμα ή την ιστορία ή την προφητεία , που πολύ σοφά έχει θεσπίσει η εκκλησία να θυμόμαστε την ημέρα αυτή. Αυτό το μικρό «advent» (αν μπορώ να το πω έτσι φυσικά) είναι πιο πολύ ένα μικρό κατηχητικό βοήθημα, ώστε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας να μπορέσουμε να πούμε δυο λόγια στα παιδιά. Να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε, να προβληματιστούμε και να δούμε τι τελικά σημαίνουν για την καθημερινότητά μας .

Περιεχόμενα

Το μικρό αυτό e-book χωρίζεται σε τρία μέρη: στο πρώτο μέρος υπάρχει το Ευαγγέλιο ή μια περίληψή του (στις μέρες με τα πολύ μεγάλα Ευαγγέλια) της ημέρας, μαζί με μερικά ακόμα στοιχεία , όπως τα τροπάρια, προφητείες, ιστορίες σχετικές. Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν κάποια έθιμα, μερικές πασχαλινές ιστορίες και όμορφα ποιήματα. Στο τρίτο μέρος θα βρείτε κάποιες συνταγές, μερικές δραστηριότητες και παιχνίδια και κατασκευές. Δεν είναι πολλά πράγματα, λόγω και του σύντομου χρόνου που είχα για προετοιμασία, αλλά είναι αρκετά νομίζω για να μας βοηθήσουν. Επίσης, προσπάθησα να είναι πράγματα που δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε, αλλά να είναι πράγματα που είτε θα τα διαβάσετε, είτε θα τα φτιάξετε με υλικά που έχετε στο σπίτι.

Διαβάζουμε και παραπάνω

Μαζί με τα κείμενα, σας δίνω και τα κεφάλαια του κάθε Ευαγγελίου, που μιλούν για τα Πάθη και την Ανάσταση. Είναι απαραίτητο να τα διαβάσουμε και αυτά οι ίδιοι. Είναι ο καλύτερος τρόπος να μπούμε στο πνεύμα και στο νόημα της γιορτής. Επιπλέον , αν έχετε βιβλιαράκι της Μεγάλης Εβδομάδας, διαβάστε λίγο κάποια τροπάρια από κάθε μέρα. Έχω συμπεριλάβει κάποια από τα τροπάρια, σε μετάφραση. Όμως διαβάζοντας το πρωτότυπο, θαυμάζουμε τόσο την λυρικότητα της ποίησης των τροπαρίων αυτών, όσο και την βαθιά θεολογία τους.

Design by melvi.gr

Αυτή την φορά είχα την ιδιαίτερη χαρά να δεχθώ μια πολύτιμη βοήθεια. Μια φίλη αναγνώστρια (γιατί πια φίλες σας νιώθω), η Βίκυ Κωστάρα από το melvi.gr , μου πρότεινε να αναλάβει εκείνη τον σχεδιασμό, μιας και η ίδια είναι γραφίστρια. Το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα οφείλεται σε εκείνην. Θα την ευχαριστήσω ακόμα μια φορά και δημοσίως. Βίκυ, να είσαι καλά, χίλια ευχαριστώ!

Πασχαλινά εκτυπώσιμα αγιογραφικά χωρία

Εκτός από το πασχαλινό ημερολόγιο, η Βίκυ υλοποίησε κάτι που πολύ καιρό ήθελα να φτιάξω: ένα εκτυπώσιμο αρχείο με πασχαλινά χωρία. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε, να τα βάλετε σε μικρές κορνίζες ή καδράκια, στολίζοντας έτσι ανοιξιάτικα και όμορφα το σπίτι! Είναι πραγματικά υπέροχα!

Τα δύο αρχεία τα λαμβάνουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο newsletter. Αν είστε ήδη συνδρομητές, λογικά θα το λάβετε άμεσα. Όσοι δεν είστε και θα θέλατε τα αρχεία, μπορείτε να κάνετε εγγραφή. Για τεχνικούς λόγους το email θα σταλεί σε όσους γραφτούν μέχρι την Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου.

Εύχομαι καλή Μεγάλη Εβδομάδα, να την ζήσουμε με την κατάνυξη που της πρέπει. Και με το καλό να φτάσουμε στην Ανάσταση. Να την εορτάσουμε με την μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει, σαν αληθινοί προσκυνητές, όπως μας προέτρεψε ο Χριστός μας, με αληθινή πίστη και πνευματικότητα στις καρδιές μας.

Σας φιλώ!

13 Comments

 1. Κελυ 10 Απριλίου, 2020 at 7:23 πμ

  Τέλειο!!

  Reply
 2. Δημήτριος Φερεντίνος 10 Απριλίου, 2020 at 8:46 πμ

  Καλή Δύναμη και καλή Ανάσταση!!!!!!

  Reply
  1. Παναγιώτα 11 Απριλίου, 2020 at 4:11 μμ

   Να την εορτάσουμε με τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει….σοφη υπενθύμιση ανάμεσα σε τόσα άσκοπα λόγια που μας βομβαρδίζουν καθημερινά..καλή Ανάσταση!

   Reply
  2. Π. Ε. 13 Απριλίου, 2020 at 5:23 μμ

   Συγχαρητήρια

   Reply
 3. Αντωνια 11 Απριλίου, 2020 at 1:23 πμ

  Σας ευχαριστούμε για το ευαρεστο, κοινωνικο, ειρηνικό και ταπεινό σας εργο

  Reply
 4. Μαρία Χαντζίκου 11 Απριλίου, 2020 at 10:55 πμ

  Μπράβο και ευχαριστούμε Κατερίνα! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε!

  Reply
 5. Ξένη 11 Απριλίου, 2020 at 10:42 μμ

  Ευχαριστουμε για τις υπέροχες δημοσιεύσεις!

  Reply
 6. ΕΥΓΕΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ 12 Απριλίου, 2020 at 12:07 πμ

  Πολύ καλό!

  Reply
 7. Νικολετα 12 Απριλίου, 2020 at 5:52 μμ

  Καλή Ανάσταση

  Reply
 8. Χρυσή - Bliss Seeking Mom 12 Απριλίου, 2020 at 11:25 μμ

  Καλή Ανάσταση Κατερίνα! Υπέροχη πρωτοβουλία!

  Reply
 9. ΑΝΤΑ ΡΟΥΤΣΗ 14 Απριλίου, 2020 at 9:58 μμ

  Καλή Ανάσταση. Θα ήθελα το ημερολόγιο να μου στείλετε. Σας παρακολουθω εδώ και δύο χρόνια και πολλές φορές αισθάνομαι ότι σας γνωρίζω και ναι νιώθω πολλές φορές τα ίδια συναισθήματα και κάνω τις ίδιες σκέψεις.
  Συνεχίστε έτσι με αγάπη και φώτιση

  Reply
 10. Ρωξάνη 23 Απριλίου, 2021 at 7:23 μμ

  Καλή ανάσταση ,υπέροχη δουλειά!!!

  Reply
 11. Magdalini Theocharidou 8 Απριλίου, 2023 at 1:36 πμ

  Μπραβο κορίτσι μου για την πίστη σου και την ξεκάθαρη θέση σου! Ο Θεός να δυναμώνει την οικογένεια σου!!
  Μαγδαληνη

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *