Ήδη βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα της Μεγ. Σαρακοστής. Όπως κάθε χρονιά και φέτος τηρήσαμε το έθιμο της κυρά – Σαρακοστής. Μαζί όμως με την ζυμωτή κυρούλα μας, αυτό που ενθουσίασε κυριολεκτικά τα κορίτσια ήταν η κυρά- Σαρακοστή, που βρήκαμε από τις εκδόσεις Εν πλω. Μόλις την είδαν τα κορίτσια ξετρελάθηκαν, ειδικά η χαρά της Κωνσταντίνας ήταν πολύ μεγάλη. “Δεν έχω ξαναδεί τόσο όμορφη κυρά Σαρακοστή μαμά!!” μου έλεγε συνέχεια.

Πρόκειται για μια απλή κατασκευή που περιλαμβάνει:
1. Τη ζωγραφιά της Κυρά Σαρακοστής σε σκληρό χαρτόνι
2. Το βιβλίο «Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με Κυρά Σαρακοστή» με 36 εικονογραφημένες σελίδες και έμμετρο κείμενο με την παρουσίαση του εθίμου από την Ακριβή Λαζαρινή και την Ελισάβετ Σπύρου.
3. Ειδική θήκη για την τοποθέτηση και φύλαξη του βιβλίου
4. 7 μικρά ποδαράκια, που συμβολίζουν τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής και αφαιρούνται ανά εβδομάδα
5. 7 διπλόκαρφα για την τοποθέτηση των ποδιών της Κυρά Σαρακοστής

Κάθε Παρασκευή, μετά την ακολουθία των Χαιρετισμών αφαιρούμε ένα ποδαράκι και το αποθηκεύουμε. Έτσι,  μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά κάθε χρόνο! Εμείς ήδη την Παρασκευή που μας πέρασε βγάλαμε το πρώτο πόδι , προς μεγάλη χαρά των κοριτσιών.
Στο βιβλίο “Βήμα βήμα ως τη Λαμπρή με Κυρά Σαρακοστή, η γιαγιά Αδαμαντία εξηγεί στα δύο εγγονάκια της, τι ακριβώς είναι η νηστεία και ποιος ο λόγος που νηστεύουμε. Τα πολύ απλά λόγια και η ιδιαίτερη μορφή του έμμετρου κειμένου, εντυπώνονται στα παιδιά. Το δικό μας βιβλίο, μας το διάβασε ολόκληρο η Κωνσταντίνα!

Αν δεν έχετε ακόμα ετοιμάσει τη δική σας κυρά Σαρακοστή δεν πειράζει , προλαβαίνετε!
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, θεωρώ ότι είναι υψίστης σημασίας να μιλάμε στα παιδιά μας για την πίστη και τις αξίες, που νοηματοδοτούν τη ζωή μας και μας στηρίζουν στις αντιξόοτητες. Η Σαρακοστή, δεν είναι μόνο ένα έθιμο που πρέπει να τηρούμε, είναι μέρος της πίστης μας και του αγώνα μας σαν χριστιανοί. Μπορεί τα μικρά παιδιά ακόμα να μην μπορούν να το αντιληφθούν αυτό εντελώς, όμως αργότερα μεγαλώνοντας, θα καταλάβουν και τη βαθύτερη σημασία, πέρα από το λαογραφικό στοιχείο.
Καλή συνέχεια στον αγώνα!
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *