Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω με τι λόγια να αρχίσω αυτή την ανάρτηση. Έχω τόσα πολλά συναισθήματα, που για τόσο καιρό φυλάω μέσα μου, ώστε τώρα που έφτασε η στιγμή, χάνω τα λόγια μου. Απλά λοιπόν, θα πω πως το τρίτο μου βιβλίο κυκλοφόρησε! Ο τίτλος του είναι ” Ιστορίες από την Καπερναούμ” στην σειρά “Κοντά στο Χριστό”, από τις εκδόσεις Άθως παιδικά, με την υπέροχη, και πάλι, εικονογράφηση του κ. Σπύρου Γούση.

Το βιβλίο αυτό έχει μια ιστορία λίγο διαφορετική από τα δύο προηγούμενα. Η ιδέα γεννήθηκε, καθώς έγραφα το Πρώτο Πάσχα και ο αγαπητός εκδότης την δέχτηκε με χαρά. Όμως από την ιδέα μέχρι την υλοποίησή της, πέρασα από χίλια μύρια κύμματα. Για πρώτη φορά ένιωσα πολύ έντονα τον πόλεμο του πειρασμού, που μου δημιουργούσε πάρα πολλά εμπόδια, ακόμα και στο να καθίσω γράψω. Δυσκολίες, αναποδιές, τσακωμοί και παρεξηγήσεις, ακόμα και το λεγόμενο writer’s block , όλα μαζί έκαναν το διάστημα που το βιβλιαράκι αυτό γραφόταν, ένα δύσκολο διάστημα. Έτσι πέρασε πολύς καιρός μέχρι να έρθει αυτή η πολυπόθητη στιγμή να το κρατήσουμε στα χέρια μας.

Όμως, με τη βοήθεια του Θεού, τα καταφέραμε. Χρησιμοποιώ πληθυντικό, γιατί στη δημιουργία ενός βιβλίου, παίρνουν μέρος πολλοί άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων συνήθως δεν ακούγονται. Ο Φώτης, η κ. Σταυρούλα, η Δήμητρα και η Άρτεμις, ο κ. Νίκος, η Ευγενία , ο κ. Σπύρος φυσικά. Και από πίσω βέβαια, είναι και οι δικοί μου άνθρωποι, ιδιαιτέρως ο σύζυγός μου, ο οποίος χωρίς να το ξέρει, είναι η αιτία που γεννήθηκε η ιδέα αυτή και τα κορίτσια μου, που μου δημιούργησαν την ανάγκη να την υλοποιήσω. Σε κάθε έναν τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Στο βιβλίο αυτό, ακολουθούμε μια παρέα παιδιών , που ζούσαν στην Καπερναούμ, στα χρόνια της δράσης του Χριστού. Ο Σίμων, ο Ιωάννης, η Εσθήρ, η μικρούλα Ρουθ και ο Φίλιππος παίζουν , τσακώνονται , αρρωσταίνουν, σκέφτονται και συζητούν, όπως και τα παιδιά σήμερα. Μόνο που εκείνα έχουν την τύχη να ακούσουν για πρώτη φορά τον Ιησού , να μιλάει με τις παραβολές Του και μέσα από αυτές να δείχνει πώς πρέπει να ζούμε.

Στην ιστορία αυτή, τα παιδιά θα ακούσουν τις παραβολές του Καλού Σαμαρείτη και του Σπορέα. Προσπάθησα μέσα από τους διαλόγους και με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο, να μεταφέρω στα παιδιά μερικά από τα νοήματα που οι παραβολές αυτές έχουν και τι μπορεί να σημαίνουν για την δική τους καθημερινότητα. Συχνά , τόσο εμείς όσο και τα παιδιά, σχηματίζουμε την εντύπωση πως ο λόγος του Ευαγγελίου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητά μας. Κι όμως, δεν υπάρχει ούτε μια πτυχή της ζωής μας, που να μην την αναφέρει μέσα το Ευαγγέλιο.

Σαφώς δεν είμαι θεολόγος και για τον λόγο αυτό, προτού καθίσω να γράψω διάβασα πολύ, τόσο το ερμηνευτικό κομμάτι των παραβολών που καταπιάστηκα, όσο και το ιστορικό μέρος, καθώς είναι πολύ σημαντικό όταν γράφεις για μια παλιότερη εποχή, να γνωρίζεις τα ήθη, έθιμα, την τοπογραφία και τις συνθήκες της ζωής. Φυσικά απευθύνθηκα και σε ειδικούς, προτού παραδώσω το χειρόγραφο, όπως έκανα και στο Πρώτο Πάσχα, για να είμαι σίγουρη πως δεν έγραφα ανακρίβειες. Επειδή μάλιστα, πολλά πράγματα , τόσο ερμηνευτικά, όσο και ιστορικά, τα παιδιά δεν τα γνωρίζουν, αλλά κι εμείς τα αγνοούμε, στο τέλος του βιβλίου πρόσθεσα το “Ήξερες ότι”, με κάποια στοιχεία που θεώρησα πως είναι ενδιαφέροντα, αλλά και χρήσιμα.

Στο βιβλίο αυτό έχουμε και μια καινοτομία, η οποία, αν και ομολογώ πως στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτική, στη συνέχεια, βλέποντας τα πρώτα σκίτσα, με ενθουσίασε! Κάποιες από τις σκηνές είναι σε μορφή κόμικ! Η πρώτη πολύ θετική αντίδραση των κοριτσιών μου , βλέποντας το βιβλίο όταν ακόμα το διορθώναμε, με έπεισε πως η επιλογή που κάναμε, ήταν σωστή. Ευελπιστώ πως και στα υπόλοιπα παιδιά θα αρέσει εξίσου! Επιπλέον, έχουμε ετοιμάσει με τον κ. Σπύρο και τις καθιερωμένες πια χειροτεχνίες στο τέλος του βιβλίου, αλλά και το ένθετο τρίπτυχο με το παιχνίδι “Ψάξε και βρες” , στο οποίο υπάρχει μια εκπληκτική ζωγραφιά της Καπερναούμ εκείνης της εποχής.

Πολύ συχνά , ενώ φροντίζουμε τα παιδιά μας να έχουν ερεθίσματα για το καθετί που θα αναπτύξει την προσωπικότητα τους , ξεχνάμε να τα μάθουμε και να αγαπήσουν το ευαγγέλιο. Νομίζουμε πως επειδή εμείς πχ ξέρουμε τις παραβολές , με κάποιο τρόπο τις ξέρουν και τα παιδιά. Κι έτσι , χωρίς καν να το παίρνουμε είδηση, αμελούμε το πιο σημαντικό: να ποτίσουμε την ψυχούλα τους με την πίστη μας. Μέσα στην Αγία Γραφή θα βρούμε κι εμείς και θα βοήθησουμε και τα παιδιά να βρουν, τον οδοδείκτη για την ζωή, τις απαντήσεις στα ερωτήματά μας και την παρηγοριά στις στιγμές της ανάγκης.

Το βιβλιαράκι αυτό, όπως και το Πρώτο Πάσχα, έχουν σκοπό να γίνουν ένα χρήσιμο βοήθημα για τους γονείς , τους δασκάλους και τους κατηχητές, για να μιλήσουν στα παιδιά για το Ευαγγέλιο, να τους δώσουν έναυσμα να το μελετήσουν και μόνα τους και αλλά και να ξεκινήσει ένας διάλογος με τα παιδιά με αυτά τα θέματα. Οι δυνάμεις μου είναι πολύ περιορισμένες, όμως ο καθένας, μπορεί αυτό που έχει στα χέρια του να το χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Εύχομαι το βιβλιαράκι αυτό να βρει το χώρο του και στις δικές σας καρδιές, όπως και στη δική μου. Νιώθω πολύ ευλογημένη !

Αν θέλετε να το προμηθευτείτε, μπορείτε να το αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά στο site των εκδόσεων Άθως παιδικά

Καλή ανάγνωση!

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 10 Μαΐου, 2019 at 6:04 μμ

    Καλοτάξιδο κα Κατερίνα!!!!!!!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *