Κάθε καινούργιο βιβλίο που έρχεται στα χέρια μου είναι ένας καινούργιος φίλος. Δεν γνωριζόμαστε. Πολλά μυστικά κι εκπλήξεις με περιμένουν στις σελίδες του και θέλω όλο το χρόνο που χρειάζεται για να το μάθω ως το τέλος. Έτσι τον τελευταίο καιρό αργώ να ξεκινήσω τα βιβλία που μαζεύονται στη βιβλιοθήκη, γιατί ο χρόνος που έχω συνήθως είναι πολύ λίγος. Όμως τώρα που ο καιρός ανοίγει και μπορούμε να παίζουμε ξανά στις κούνιες, παίρνω και γω το βιβλιαράκι μου κι η παιδική χαρά γίνεται και ώρα της μαμάς! 
Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα μυθιστόρημα που διάβασα το τελευταίο διάστημα. “Το αίνιγμα της κερασόπιτας” είναι ο τίτλος και από το οπισθόφυλλο κατάλαβα ότι έχει μέσα και συνταγές και ρομάντζο και μυστήριο και λύτρωση στο τέλος, τα αγαπημένα μου δηλαδή! 
Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές και η τελευταία επιθυμία της θείας Μάρθας, φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλονιά για να ανακαλύψει ένα μυστικό καλά κρυμμένο, ακολουθώντας τις οδηγίες και τις συνταγές που έγραψε γι’ αυτήν η θεία της. Μια θεία που η Έλλη μισούσε, μετά από μια απόπειρα δηλητηρίασης, που σαν αποτέλεσμα είχε να μην ξαναφάει ποτέ γλυκό η Έλλη. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα στ’ αλήθεια; Η θεία αυτή ήταν η κακιά γυναίκα που νόμιζε η Έλλη ή ένας άγγελος, όπως τη θεωρούσαν οι καινούργιοι της φίλοι στο νησί; 
Η συγγραφέας Βάσια Ακαρέπη με πολύ έξυπνο τρόπο αφηγείται την ιστορία σε δύο χρόνους, ταξιδεύοντάς μας από την Κεφαλονιά του σήμερα  , στην Κεφαλονιά της δεκαετίας του 1970. Έτσι γνωρίζουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια των ίδιων των πρωταγωνιστών, ενώ στο τέλος το σήμερα και το χτες γίνονται ένα, τα μυστικά αποκαλύπτονται και τελικά η λύτρωση έρχεται σαν ανακούφιση. 
Είναι ένα μυθιστόρημα που σε κάποια σημεία του γίνεται ακόμα και σκληρό, αφού γινόμαστε μάρτυρες κάποιων  εγκλημάτων. Κι όμως δεν αφήνει κανένα άσχημο συναίσθημα, αφού τελικά όλα (ή σχεδόν όλα για να είμαι ακριβής) έγιναν όπως έπρεπε. 
Η συγγραφέας θίγει κάποια θέματα που στα παλιότερα χρόνια θεωρούνταν ταμπού και δεν αντιμετωπίζονταν όπως θα έπρεπε, αλλά καλύπτονταν σιωπηρά, αφήνοντας πληγές στις ψυχές των θυμάτων, που δύσκολα έκλειναν. Όμως μέσα από την πρωταγωνίστρια βλέπουμε πως όταν υπάρχει θέληση να αλλάξουμε τη ζωή μας και να γιατρέψουμε τις πληγές μας, αυτό είναι εφικτό. Και τι ποιο ελπίδοφόρο μήνυμα από αυτό;  
Αυτό που μου άρεσε σε αυτό το βιβλίο είναι πως ενώ πραγματεύεται αρκετά δύσκολα θέματα, είναι γραμμένο με τρόπο ανάλαφρο και δεν βαραίνει την ψυχή, ακριβώς το αντίθετο. 
Μια πολύ όμορφη πρόταση λοιπόν “Το αίνιγμα της κερασόπιτας”, για συντροφιά τα ανοιξιάτικα βραδάκια. Μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και στο site των εκδόσεων.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε! 
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *