Στις 15 Ιανουαρίου τιμούμε την Αγία Ίτα του Kileedy . Έζησε στην Ιρλανδία τον 6 μ.Χ. αιώνα και τιμάται ιδιαίτερα από τους Ιρλανδούς. Έχω μια μεγάλη αγάπη στους ορθόδοξους Αγίους της Δύσης και ιδιαίτερα για τους Αγίους των Βρετανικών νήσων και διαβάζοντας τον βίο της Αγία Ίτα του Kileedy, με άγγιξε πολύ.

Αγία Ίτα του Kileedy
Αγία Ίτα του Kileedy

Ο βίος της Αγίας Ίτα

Η Αγία Ίτα είχε ευγενική καταγωγή και γεννήθηκε στην επαρχία Waterford. Από μικρή ηλικία αφιερώθηκε στον Θεό και ακολούθησε τον μοναχικό βίο. Εγκαταστάθηκε στην περιοχή Kileedy και γύρω της δημιουργήθηκε μοναστική κοινότητα. Ταυτόχρονα ίδρυσε σχολείο, όπου εκτός από την μόρφωση , τα παιδιά λάμβαναν και χριστιανική παιδεία. Στο σχολείο αυτό γαλουχήθηκαν πολλοί μετέπειτα ιερείς, αλλά και άγιοι , όπως ο Άγιος Brendan. Οι άνθρωποι της περιοχής κατέφευγαν σε εκείνην για να τους καθοδηγήσει στην πνευματική ζωή.

Ζούσε πολύ ασκητικό βίο και αξιώθηκε να φτάσει όσο ζούσε σε μεγάλα πνευματικά ύψη. Η Αγία Ίτα θεωρείται η πνευματική μητέρα των Ιρλανδών Αγίων που μαθήτευσαν κοντά της. Η Αγία Ίτα κοιμήθηκε το 570 μ.Χ. στο μοναστήρι της.

Οι Ιρλανδοί την τιμούν πολύ και το όνομα Ίτα είναι πολύ συνηθισμένο στις κοπέλες. Στο Kileedy υπάρχουν διάφορα τοπωνύμια και περιοχές, που είναι συνδεδεμένες με την δράση της Αγίας Ίτα, καθώς και διάφορες ιστορίες που δείχνουν την αγάπη τους για την αγία.

Στα καθ’ ημάς

Διαβάζοντας τον βίο της Αγίας Ίτα, μου ήρθε στο νου ο βίος της Αγίας Φιλοθέης. Δεν είναι παράδοξο που μοιάζει η δράση τους, αφού είχαν μια κοινή αγάπη κι έναν κοινό προσανατολισμό, κι έζησαν σε τόσο διαφορετικές εποχές και καταστάσεις. Η αγάπη τους για τον Χριστό και τον συνάνθρωπο τις καθοδηγούσε και δεν είχαν άλλον στόχο στη ζωή τους από το να υπηρετούν το θέλημα του Θεού και να το κάνουν πράξη.

Στην εποχή μας, που είναι τόσο της μόδας ο ακτιβισμός και η αλληλεγγύη και η προσφορά, νομίζω πως τα φωτεινά παραδείγματα των Αγίων , μας δείχνουν πότε έχουν αληθινούς καρπούς όλα αυτά. Όταν έχουν σωστό προσανατολισμό και περιεχόμενο και είναι γεμάτα από αγάπη για τον συνάνθρωπο, στο όνομα του Χριστού. Εκείνες βοήθησαν τους άλλους , η αγία Ίτα γαλούχησε πνευματικά αγίους και αγίασαν και οι ίδιες. Εμείς μπορούμε να ζούμε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εποχές, αλλά τελικά αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για να εμπνευστούμε και να παραδειγματιστούμε.

Ας έχουμε τις πρεσβείες της!

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. Σεραφείμ 26 Αυγούστου, 2022 at 7:46 μμ

    Χαίρετε, αναζητώντας στο ίντερνετ πληροφορίες, βίους, αγιογραφίες Κελτών Αγίων που αγαπώ πολύ, ”έπεσα” και στο όμορφο αρθράκι σας…
    Σας ευχαριστώ πολύ!
    Σεραφείμ

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *