Τι είναι οι άγιοι; Είναι άραγε κάποιοι άνθρωποι με σούπερ δυνάμεις και μαγικές ιδιότητες; Είναι άνθρωποι που ζούσαν σε κάποιον ιδανικό κόσμο, χωρίς πειρασμούς και δυσκολίες; Κι αλήθεια, οι ίδιοι το ήξεραν ότι είναι άγιοι; Ξύπνησαν μια μέρα και είπαν, τώρα θα γίνω άγιος κι έγιναν; Και τι σημαίνει “άγιοι γίνεσθε”;

Ο κόκκος του σιναπιού

Οι άγιοι προφανώς και ήταν άνθρωποι σαν εμάς, που ζούσαν όπως όλοι οι υπόλοιποι. Με τις δυσκολίες και τις πτώσεις τους, με τις αμφιβολίες και τους πειρασμούς τους. Εννοείται πως δεν πίστευαν καν ότι είναι άγιοι. Αυτό που τους έκανε να διαφέρουν ήταν η βαθιά τους πίστη και η αγάπη τους στο Χριστό. Η προσπάθειά τους κάθε μέρα, η ζωή τους να αρέσει σ’ Εκείνον. Κι αν μέσα από αυτούς ενήργησε η Χάρη του Θεού, και φανερώθηκε με θαύμαστά γεγονότα, δεν ήταν επειδή είχαν οι ίδιοι κάποιες σούπερ δυνάμεις. Αλλά γιατί έκαναν πράξη αυτό που είπε ο Χριστός, πως αν έχουμε πίστη όσο ένας κόκκος σιναπιού, μπορούμε να κινήσουμε βουνά.

Πολλές φορές διαβάζοντας τους βίους των αγίων, προσπαθώ να κάνω μια αναγωγή στην δική μου καθημερινότητα. Δηλαδή, τι έχει να μου πει το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου; Σε τι με εμπνέει; Πρακτικά. (Έχω ένα θέμα με την πράξη, τα πολύ θεωρητικά με κουράζουν απίστευτα και τα βαριέμαι ). Τι είναι αυτό που εγώ μπορώ να κάνω στην καθημερινότητά μου; Και στο τέλος τέλος, μήπως και είναι εγωιστικό να λέω ότι θέλω να μοιάσω στους αγίους;

Όλες οι απαντήσεις

Μέσα στην Αγ. Γραφή, υπάρχουν όλες οι απαντήσεις. “Άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί” ( Λευϊτ. 20,7,26· Α΄ Πέτρ. 1,16) . “Τοῦτο γάρ ἐστι θέλημα τοῦ Θεοῦ, ὁ ἁγιασμὸς ὑμῶν» (Α΄ Θεσσαλονικείς δ΄,3). «Εἰρήνην διώκετε μετὰ πάντων, καὶ τὸν ἁγιασμόν, οὗ χωρὶς οὐδεὶς ὄψεται τὸν Κύριον» [χωρίς τον οποίον κανείς δεν θα δει τον Θεό] (Εβραίους ιβ΄,14) . Κι ο Απόστολος Παύλος ονομάζει “αγίους ” τους χριστιανούς της εκκλησίας της Κορίνθου. Η προτροπή λοιπόν είναι ξεκάθαρη: όχι μόνο εγωιστικό δεν είναι, αλλά είναι υποχρέωσή μας να προσπαθούμε να γίνουμε άγιοι. Να προσπαθούμε δηλαδή η ζωή μας να είναι γεμάτη Χριστό. Να πιστεύουμε βαθιά, να προσπαθούμε κάθε στιγμή να μην χάνουμε την πίστη μας. Κι αν την χάνουμε, να ζητάμε πάλι βοήθεια.

Άγιοι γίνεσθε

Τα νέα ξεκινήματα είναι όμορφο να συμπίπτουν με την αρχή ενός χρόνου ή ενός μήνα. Και σήμερα εγκαινιάζω την νέα στήλη “Άγιοι Γίνεσθε” , στην οποία θα ανεβαίνουν αναρτήσεις με θέμα αυτό που λέει ο τίτλος, τους Αγίους. Κάθε μήνα θα αναφερόμαστε σε μερικούς από τους αγίους που τιμούμε την μνήμη τους. Λίγα λόγια για την ζωή τους και κυρίως, αυτό που μου αρέσει να κάνω πάντα, αναγωγή στα καθ’ ημάς. Με άλλα λόγια, τι μας δείχνει για την δική μας καθημερινότητα το παράδειγμά τους.

Ο Άγιος Τρύφωνας

Την 1η Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνα. Ο Άγιος Τρύφωνας έζησε στην Λάμψακο τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος. Ο Άγιος Τρύφωνας προερχόταν από φτωχική οικογένεια και όταν ήταν παιδί εργαζόταν ως χηνοβοσκός. Από μικρός είχε πολύ μεγάλη αγάπη για την φύση και τα ζώα. Όμως ήταν και πολύ πιστός. Μελετούσε με ζήλο την Αγ. Γραφή και έτσι σιγά σιγά, όχι μόνο ο ίδιος έγινε βαθιά πιστός, αλλά και δίδασκε και σε άλλους την πίστη στο Χριστό. Η καρδιά του πλημμύρισε με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος και από όταν ακόμα ήταν μικρό παιδί, θαυματουργούσε. Όταν ξέσπασε ο διωγμός, ο Άγιος Τρύφωνας οδηγήθηκε στον άρχοντα Ακυλίνο και αφού ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό, βασανίστηκε και έδωσε την ψυχή του στον Θεό.

Τι έχει να μου πει

Με συγκινεί το παράδειγμα του Αγίου Τρύφωνα. Αν και ήταν μόνο ένας μικρός χηνοβοσκός, είχε τόσο ζήλο να διαβάσει τον Λόγο του Θεού. Να μάθει ο ίδιος και να τα πει και σε άλλους. Παρότι η εποχή που ζούσε ήταν η εποχή των διωγμών. Παρότι σίγουρα τα μέσα που είχε δεν ήταν τόσα πολλά όσα τα δικά μας σήμερα. Παρότι η ελευθερία του λόγου και της σκέψης δεν επιτρεπόταν. Να, και μόνο σ’ αυτό να προσπαθήσω να του μοιάσω, κερδισμένη θα βγώ

Και ακόμα, πόσο όμορφη είναι η αγάπη που έδειχνε στην φύση γύρω του. Διαβάζω στον βίο του την αγάπη του για τα ζώα και τα φυτά και σκέφτομαι πως αυτή είναι η αληθινή αγάπη για το φυσικό περιβάλλον. Να το φροντίζεις και να το προσέχεις, επειδή είναι κι αυτό δημιούργημα του Θεού. Ποιο άλλο καλύτερο επιχείρημα θέλουμε άραγε; Ο Άγιος Τρύφωνας δεν θεράπευε μόνο ανθρώπους, αλλά και ζώα και φυτά. Μου θυμίζει τα λόγια του Χριστού, που μας λέει πώς ο Ουράνιος Πατέρας φροντίζει για τα ταπεινά αγριολούλουδα και τα πετεινά του ουρανού. Κι αν Εκείνος τα φροντίζει, το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Όχι επειδή είναι μόδα, αλλά επειδή η φύση είναι κι αυτή δημιούργημα του Θεού, είναι το σπίτι που μας έδωσε να κατοικήσουμε…

Το βιβλίο “Ο μικρός χηνοβοσκός”

Εμείς σήμερα διαβάσαμε το βιβλίο “Ο μικρός χηνοβοσκός” της Κατερίνας Μουρίκη. Με πολλή τρυφερότητα, ξαναγράφει την ζωή του Αγίου Τρύφωνα και ζωντανεύει μπροστά μας ο μικρός θαρραλέος και πιστός Τρύφων, μέσα από τις εικόνες του Σπύρου Γούση. Αν θέλετε, μπορείτε να το βρείτε στις εκδόσεις Άθως παιδικά. Το βιβλίο εκτός από τον βίο του Αγίου, περιέχει πάρα πολλά πραγματολογικά και ιστορικά στοιχεία για την εποχή του, καθώς και πολλές δραστηριότητες.

Εύχομαι η νέα στήλη να σας αρέσει και να την υποδεχτείτε με αγάπη, όπως και όλα τα υπόλοιπα!

Καλό μήνα!

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. Γεωργια Αλεξανδρη 1 Οκτωβρίου, 2020 at 8:45 μμ

    Τυχαια σας συναντησα στην γειτονια του διαδυκτιου και ενθουσιαστηκα απο την υπεροχη γνωριμια..σας ευχαριστω για ολα τα ομορφα που γραφετε και ευχομαι ο Θεος να σας δυναμωνει και φωτιζει..να ειστε καλα..

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *