Το βιβλίο για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα δεν είναι καινούργιο. Για την ακρίβεια είναι ένα βιβλίο που κυκλοφορεί πάρα πολλά χρόνια. Το διάβαζα όταν ήμουν κι εγώ μικρή και το θυμόμουν , αλλά δεν ήξερα πως υπάρχει ακόμα. “Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά” του καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Βαλαβάνη, είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα παιδικά βιβλία ιστορίας.

Τι είναι ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά

Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά είναι ένας τόπος. Δημιουργείται από τους ίδιους τους ανθρώπους που έζησαν στον ίδιο ακριβώς μέρος, μέσα στο πέρασμα πολλών αιώνων. Εκεί ζούσαν και πέθαιναν, αντιμετώπιζαν εχθρούς, στοιχεία της φύσης και καταστροφές. Οι άνθρωποι επέμεναν και συνέχιζαν να ξαναχτίζουν τις πόλεις τους, τα σπίτια και τους ναούς τους στον ίδιο τόπο. Έθαβαν έτσι τα παλιά ερείπια και η ζωή συνεχιζόταν. Τα χρόνια πέρασαν, οι μνήμες ξεθώριασαν, αλλά τα κρυμμένα μυστικά του λόφου υπήρχαν πάντα εκεί θαμμένα. Περίμεναν υπομονετικά κάποιον για να του αποκαλύψουν την ιστορία τους. Μέχρι που έφτασε εκεί ο αρχαιολόγος. Εκείνος ήθελε να μάθει τα κρυμμένα μυστικά και ξεκίνησε την ανασκαφή για να τα ανακαλύψει.

Ξαναβρίσκοντας έναν παλιό φίλο

Ξαναπήρα στα χέρια μου το βιβλίο, με αφορμή την υπενθύμιση από μια φίλη μου αρχαιολόγο. Μαθαίνοντας την αγάπη της Κωνσταντίνας γι’ αυτή την επιστήμη, μου είπε να το βρω. Κι όταν το έλαβα, συγκινήθηκα πάρα πολύ, σαν να ξαναβρήκα έναν παλιό φίλο! Κυκλοφορεί βέβαια στην 10η έκδοσή του από τις εκδόσεις Πορφύρα, ενώ υπάρχει και έκδοση στα αγγλικά.

Το βιβλίο με πολύ πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο , συνδυάζει την αφήγηση με τις δραστηριότητες και τις ζωγραφιές. Ξεδιπλώνει στα παιδιά όλη την ιστορία του τόπου μας (αφού ο λόφος δεν είναι άλλος από τον δικό μας μικρό όμορφο τόπο). Θυμάμαι ακόμα πόσες ώρες περνούσα παρατηρώντας τις ζωγραφιές του βιβλίου και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τα κορίτσια να κάνουν τώρα το ίδιο!

Γιατί αγαπώ τα παιδικά βιβλία ιστορίας

Προσωπικά αυτά τα βιβλία τα αγαπώ πολύ. Αυτά με έκαναν να αγαπήσω την ιστορία, που σαν μάθημα δεν μου άρεσε καθόλου ως παιδί. Όση ιστορία έμαθα ήταν πάντα μέσα από βιβλία και ιστορικά μυθιστορήματα . Ντρέπομαι που το ομολογώ, αλλά άμα κάνεις στραβή αρχή με έναν δάσκαλο, δύσκολα αλλάζει το πράγμα. Κι εγώ έφτασα λύκειο για να αγαπήσω αληθινά την ιστορία του σχολείου, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Πέρα από την προσωπική μου εμπειρία όμως, η αλήθεια είναι ότι και με τα κορίτσια διαπιστώνω , πως οτιδήποτε που έχουν μάθει στο σχολείο, το ξανασυναντήσουν είτε σε βιβλίο, είτε σε ταινία, είτε σε θέατρο, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, το εμπεδώνουν και το θυμούνται πάντα.

Αν ψάχνετε λοιπόν ένα συναρπαστικό βιβλίο για τα παιδιά από τρίτη δημοτικού, είμαι σίγουρη πως αυτό θα τους αρέσει πολύ! Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία, αλλά και στο site των εκδόσεων. Καλή ανάγνωση!

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *