Στις 13 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Λουκίας της Παρθενομάρτυρος. Η Αγία Λουκία είναι αγία των πρώτων αιώνων του χριστιανισμού, που έζησε κατά την εποχή των διωγμών.

Λίγα λόγια για τον βίο της

Η Αγία Λουκία έζησε τον 3ο αιώνα στη Σικελία. Ήταν ορφανή από πατέρα και ζούσε με την μητέρα της. Είχε γνωρίσει από νωρίς την χριστιανική πίστη. Λόγω της οικονομικής της άνεσης, επισκεπτόταν τακτικά τους χριστιανούς που κρύβονταν στις κατακόμβες και μετέφερε τρόφιμα. Για να έχει ελεύθερα τα χέρια της, φορούσε στο κεφάλι της ένα “στέμμα” με κεριά, ώστε να φωτίζεται ο δρόμος της. Σε μικρή ηλικία αποφάσισε ότι θα αφιερωθεί στον Θεό.

Κάποτε η μητέρα της αρρώστησε βαριά και κινδύνευσε να πεθάνει. Όλες οι προσπάθειες των γιατρών απέτυχαν. Η νεαρή Λουκία έστρεψε όλες τις ελπίδες στον Θεό και προσευχήθηκε θερμά για την θεραπεία της μητέρας της. Σε όνειρο η Λουκία πληροφορήθηκε από τον Θεό ότι η μητέρα της θα θεραπευθεί , αλλά ότι η ίδια θα μαρτυρήσει για την πίστη της. Πράγματι το επόμενο πρωί η μητέρα της έγινε καλά.

Η μητέρα της κανόνισε να αρραβωνιάσει την Λουκία με έναν εύπορο νεαρό, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης. Όταν το έμαθε η Λουκία, παρακάλεσε την μητέρα της να την απαλλάξει από τον αρραβώνα και της φανέρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει να αφιερώσει την ζωή της στον Θεό. Εκείνη πείστηκε και ανακοίνωσε στον αρραβωνιαστικό ότι ακυρώνεται ο αρραβώνας. Εκείνος οργίστηκε και κατήγγειλε την Λουκία στον έπαρχο, κατηγορώντας την ότι ήταν χριστιανή .

Το μαρτύριό της

Όταν το έμαθαν αυτό οι αρχές, έστειλε στρατιώτες να την φέρουν με το ζόρι στο δικαστήριο. Με θαυματουργικό τρόπο όμως εκείνη ήταν τόσο βαριά, ώστε ήταν αδύνατο να την μετακινήσουν. Τελικά , μετά από πολλά μαρτύρια, πέθανε από το ξίφος του δημίου.

Η σκανδιναβική παράδοση

Στις σκανδιναβικές χώρες η Αγία Λουκία τιμάται ιδιαίτερα. Λέγεται πως κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο από μεγάλη πείνα την Σουηδία. Κατά την διάρκεια του πιο σκληρού χειμώνα , οι κάτοικοι της περιοχής είδαν ένα πλοίο να πλέει κατά μήκος της λίμνης Βένερν . Πάνω στο κατάστρωμα στεκόταν μια λευκοντυμένη κοπέλα που εξέπεμπε ένα απόκοσμο φως. Όταν έφτασε στις όχθες της λίμνης, άρχισε να ξεφορτώνει και να δίνει στους ανθρώπους σακιά με σιτάρι, μέχρι που όλοι είχαν πάρει όσα χρειάζονταν. Ύστερα εξαφανίστηκε. Οι άνθρωποι έτσι γλίτωσαν από την πείνα.

Η Αγία Λουκία τιμάται ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες

Την ημέρα της Αγίας Λουκίας τα παιδιά ψήνουν γλυκά ψωμάκια σε σχήμα S , σε ανάμνηση της προσφοράς της Αγίας φαγητού στους φτωχούς. Τα κορίτσια ντύνονται στα λευκά με μια κόκκινη ζώνη, που συμβολίζει την αγνότητα και το μαρτύριό της. Στο κεφάλι φορούν ένα στέμμα με κεριά.

Στα καθ’ ημάς

Η Αγία Λουκία είναι από τους αγίους των πρώτων αιώνων και έτσι τιμάται και από την Ορθόδοξη, όσο και από την Δυτική εκκλησία. Την παράδοση με τα λευκά φορέματα και τα γλυκά ψωμάκια ακολουθούν και οι ορθόδοξοι αδελφοί μας στις σκανδιναβικές χώρες και την Αμερική.

Ο βίος και το μαρτύριο της Αγίας Λουκίας έχουν να μας πουν κάτι σημαντικό. Είναι από τις νέες κοπέλες, που η σταθερότητα στην πίστη τους είναι χαρακτηριστική. Το να μένουμε σταθεροί στα πιστεύω μας, ανεξάρτητα του τι θα συμβεί και με ποιους συναναστρεφόμαστε, είναι μια παραγνωρισμένη αξία στην εποχή μας. Το αληθινά φωτεινό παράδειγμα της Αγίας Λουκίας ας μας καθοδηγεί.

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. Ελενη 14 Δεκεμβρίου, 2020 at 12:17 πμ

    Πολύ ωραίες πληροφορίες Κατερίνα! Ευχαριστούμε!!!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *