Ένα από τα πιο αγαπημένα μου χριστουγεννιάτικα θέματα είναι το Δέντρο του Ιεσσαί. Ο Ιεσσαί ήταν ένας από τους κατά σάρκα προγόνους του Χριστού, όπως διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, ο πατέρας του βασιλιά Δαυίδ. Τι είναι όμως το “δέντρο του Ιεσσαί”;

Ποιοι είναι οι Προπάτορες

Την Κυριακή των Προπατόρων η εκκλησία μας τιμά όλους εκείνους τους ανθρώπους , που έζησαν αιώνες πριν την έλευση του Χριστού μας στον κόσμο. Είχαν όμως την ζωή τους προσανατολισμένη στην προσμονή αυτού του ερχομού, προφήτευσαν για Εκείνον και με τον τρόπο αυτό κατατάχθηκαν στους δίκαιους της Παλαιάς Διαθήκης. Είναι δηλαδή όλοι οι Πατριάρχες, Κριτές, Προφήτες της Παλαιας Διαθήκης. Ανάμεσα τους είναι ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ. Οι Προφήτες Μωυσής, Ααρων, Σαμουήλ, Δαυίδ, Ησαΐας, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ και πολλοί ακόμα.

Το δέντρο του Ιεσσαί στην αγιογραφία και την υμνογραφία

Στην βυζαντινή υμνογραφια και αγιογραφία υπάρχει η απεικόνιση της “ρίζας του Ιεσσαι”, της γενεαλογιας δηλαδή του Χριστού. Ακούμε στο τροπάριο :

Ῥάβδος ἐκ τῆς ῥίζης Ἰεσσαὶ,
Καὶ ἄνθος ἐξ αὐτῆς Χριστὲ,
Ἐκ τῆς Παρθένου ἀνεβλάστησας,
Ἐξ ὄρους ὁ αὶνετὸς, κατασκίου δασέος,
Ἦλθες σαϱκωθεὶς ἐξ ἀπειϱάνδϱου,
Ὁ ἄϋλος καὶ Θεός.
Δόξα τῇ δυνάμει σου Κύϱιε.

Στην αγιογραφία βλέπουμε ένα δέντρο, στις ρίζες του οποίου βρίσκεται ο Ιεσσαί, ο πατέρας του βασιλιά Δαυιδ. Κορμός του δέντρου είναι η Παναγία μας, στα κλαδιά του δέντρου οι Προφήτες, Κριτές και Δίκαιοι. Και στην κορυφή του δέντρου ο Χριστός.

Το δικό μας χριστουγεννιάτικο δέντρο

Βλέποντας λοιπόν αυτή την εικόνα, έκανα μια σκέψη. Ότι ακόμα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζουμε με τόση χαρά αυτή την περίοδο, έχει έναν συμβολισμό που παραπέμπει στο δέντρο αυτό. Και πράγματι, ψάχνοντας σχετικά με αυτό βρήκα αυτό τον πολύ ωραίο παραλληλισμό.

Όπως γραφείο ο Μητροπολιτης Ναυπάκτου στο βιβλίο του “Δεσποτικες Εορτές” : “Νομίζω ότι (το έθιμο του χριστούγεννιατικου δέντρου) συνδέεται με την εορτή των Χριστουγέννων και το αληθινό της νόημα.
Κατ’ αρχάς δεν είναι άσχετο με την Προφητεία του Προφήτου Ησαΐου: «Εξελεύσεται ράβδος εκ της ρίζης Ιεσσαί, και Άνθος Εκ Της Ρίζης Αναβήσεται» (Ησ. Ια’, 7). Αυτή την Προφητεία είχε υπ’ όψη του ο Ιερός Κοσμάς ο Ποιητής, όταν έγραφε «Ράβδος εκ της ρίζας Ιεσσαί, και άνθος εξ αυτής Χριστέ εκ της Παρθένου ανεβλάστησας…». Ρίζα είναι ο Ιεσσαί, ο πατήρ του Δαυίδ, ράβδος είναι ο Βασιλεύς Δαυίδ, άνθος που βγήκε από την ρίζα και την ράβδο είναι η Θεοτόκος. Και Ο καρπός που προήλθε από το Άνθος της Παναγίας είναι ο Χριστός. Αυτό το παρουσιάζει θαυμάσια η Ιερά Αγιογραφία. Έτσι, το χριστούγεννιατικο δένδρο μπορεί να μας θυμίζει το γενεαλογικό δένδρο του Χριστού ως ανθρώπου , την αγάπη του Θεού, αλλά και τις διαδοχικές καθάρσεις των Προπατόρων του Χριστού. στην κορυφή δε είναι το άστρο, που είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός.

Καλά Χριστούγεννα!

2 Comments

  1. Μαλαματένια 15 Δεκεμβρίου, 2020 at 6:19 μμ

    Πολύ ωραίος ο παραλληλισμός του δέντρου με τους προπάτορες του Χριστού μας! Θα το προωθήσω στα παιδιά του κατηχητικού για να ενταχθεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που όλοι σχεδόν έχουμε στα σπίτια μας στο ορθόδοξο πνεύμα των Χριστουγέννων! Να το δούμε με άλλο μάτι! Ευχαριστούμε, Κατερίνα, για άλλη μια φορά!

    Reply
  2. ΝΤΥΜΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑ 5 Δεκεμβρίου, 2021 at 4:17 μμ

    Με αφορμή μια αναζήτηση για τη σημασία της “ρίζας του Ιεσσαί” βρήκα αυτή την υπέροχη ιστοσελίδα, γραμμένη από μια υπέροχη (φαντάζομαι) γυναίκα ! Θα σε συμβουλεύομαι και θα σε συστήσω και στην κόρη μου… Συνέχισε αυτά που κάνεις … το έχουμε ανάγκη …

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *