Βρισκόμαστε για τα καλά στην εποχή του μήλου και της κανέλλας και όπως μπορεί να έχετε ήδη καταλάβει, μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που έχουν μέσα αυτές τις δύο γεύσεις. Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να φτιάξω το αγαπημένο μας κέικ μήλου, που μπορείς να το πεις και μηλόπιτα βέβαια. Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω την συνταγή, γιατί είναι πανεύκολο στην εκτέλεση, δεν έχει αυγά και γάλα, οπότε είναι και πολύ ελαφρύ και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο! 
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς γίνεται. 
Υλικά
6 μήλα κομμένα σε κυβάκια
1 1/2   κούπα. ζάχαρη
1 κούπα λάδι 
3 κούπες αλεύρι φαρίνα
2 κουτ. γλυκού κανέλλα και γαρύφαλλο τριμμένα
1/2 κούπα καρύδια σπασμένα (προαιρετικά) 
1 βανίλια
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε το κέντρο με τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. 
Τα τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε την ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. 
Ανακατεύουμε για λίγη ώρα (3-5 λεπτά το πολύ)  μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και κατεβάζουμε από την φωτιά, γιατί τα μήλα δεν πρέπει να ψηθούν.
Σε ένα ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με την κανέλλα , το γαρύφαλλο και τα καρύδια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μήλα και την ζάχαρη το λάδι και στην συνέχεια σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. 
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να έχουμε ένα πηχτό μείγμα. 
Σε καλά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ αδειάζουμε το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά.
Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί καλά (με την μέθοδο του μαχαιριού : βυθίζουμε ένα καθαρό μαχαιράκι στο κέικ, εφόσον βγει και πάλι στεγνό και καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο) το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 
Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή το περιχύνουμε με γλάσο. 
Έτοιμο! 
Extra tips
1. Το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι ελαιόλαδο ή κάποιο σπορέλαιο. Προτιμήστε το σπορέλαιο, που κάνει το κέικ πιο αφράτο κι ελαφρύ. 
2. Αφού ανακατέψετε πολύ καλά το αλεύρι στο μείγμα, ίσως χρειαστεί μια ή δυο ακόμα κουταλιές σούπας αλεύρι. Προσέξτε να έχουν απορροφηθεί καλά όλα τα υγρά. 
3. Το κέικ  είναι αρκετά μαλακό, εξαιτίας της υγρασίας του μήλου. Μην σας ανησυχήσει αυτό, εφόσον το μαχαιράκι βγει στεγνό στο τεστ που σας λέω παραπάνω. 
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο! 
Απολαύστε το με τον καφέ ή το τσάι σας και δώστε το στα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο! 
Σας φιλώ!

Υ.Γ. Η αρχική συνταγή είναι από το βιβλίο «Σαρακοστιανά» της Μαριγούλας Κοκκίνου και της Γεωργίας Κοφινά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα. Εγώ την προσάρμοσα στις προτιμήσεις των κοριτσιών και σας την παρουσίασα. Μπορείτε να την βρείτε ολόκληρη, μαζί με πολλές άλλες λαχταριστές και υγιεινές συνταγές, στο βιβλίο που κυκλοφορεί. 

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *