Το πρωινό του Σαββάτου για εμάς είναι μια ιεροτελεστία. Είναι η μοναδική μέρα της εβδομάδας που δεν έχουμε να πάμε πουθενά πρωί πρωί και έτσι από όταν ακόμα ήταν πολύ μικρά τα κορίτσια μου είχαμε καθιερώσει να είναι η μέρα της χαλάρωσης και του χουχουλιάσματος. Συνήθως έρχονται και οι δυο και χώνονται στο κρεβάτι μας, μαζί με όλο το στρατό από τα λούτρινα και όταν χορτάσουν αγκαλιές και παιχνίδι, έρχεται η ώρα για να φάμε.
Αγαπημένο τους πρωινό είναι οι τηγανίτες και οι βάφλες, οπότε έχω βρει συνταγές για να γίνονται εύκολα και πολύ γρήγορα. Με συνοδεία από ζεστό γάλα ή φρέσκο χυμό και από πάνω με μέλι, μαρμελάδα ή ταχίνι με κακάο (που το έχω βαφτίσει μερέντα, αλλά μην τους το πείτε) είναι το ιδανικό ξεκίνημα για ένα όμορφο σαββατοκύριακο!
Τα πανκέικς είναι χωρίς βούτυρο και αυγά και τα φτιάχνω όλο το χρόνο, ακόμα και εκτός νηστείας, γιατί μου φαίνονται πιο εύκολα και φυσικά πολύ πιο ελαφριά. Γίνονται σε ελάχιστο χρόνο και αν έχετε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι, γλιτώνετε εντελώς το βούτυρο για το ψήσιμο. Πάμε να δούμε πώς γίνονται!
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουτ. γλυκ. baking powder
3 κουτ. σούπας ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
μια πρέζα αλάτι
1 βανίλια ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 1/4 φλυτζ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας πολύ καλά , μέχρι  να έχουμε ένα λείο και αρκετά παχύρρευστο χυλό. Σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστο βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε 2- 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας, ώστε να σχηματιστούν κύκλοι. Όταν αρχίσουν να δημιουργούνται στην επιφάνειά τους φουσκάλες που σπάνε, αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα, να ψηθεί η τηγανίτα και από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσει το μείγμα. Κάθε πλευρά δεν χρειάζεται παραπάνω από 1 με 2 λεπτά για να ψηθεί, ανάλογα και πόσο δυνατή είναι η φωτιά στο μάτι της κουζίνας.
Σερβίρουμε με μέλι, μαρμελάδα, μερέντα ή ό,τι άλλο μας αρέσει!
Extra tip
  • Μην έχετε πολύ δυνατή τη φωτιά στο μάτι της κουζίνας, για να μπορέσει να ψηθεί καλά η τηγανίτα χωρίς να καεί η επιφάνειά της.
  • Αν έχετε μεταλλικά κουπ πατ, μπορείτε να τα βάλετε μέσα στο τηγάνι και να ρίξετε εκεί το μείγμα, ώστε η τηγανίτα σας να πάρει σχήμα, για ακόμα περισσότερη διασκέδαση!
Είναι ιδανικά για ένα ξεχωριστό πρωινό, για ένα απόγευμα που θα έρθουν φίλοι για παιχνίδι, αλλά και για το πάρτι των παιδιών! Κι αν σας αρέσουν και οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις, δείτε και τα Pancakes με βρώμη και πορτοκάλι, που σας είχα δείξει παλιότερα!
Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ!

Υ.Γ. Η συνταγή προέρχεται από το βιβλίο Σαρακοστιανά της Μαρ.Κοκκίνου και της Γεωργ.Κοφινά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα. Εγώ την κάνω λιγάκι παραλλαγμένη και σε μικρότερες δόσεις. 

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *