Αρκετός καιρός πέρασε που δεν ανανεώθηκε η στήλη μας με τις συνεντεύξεις, όμως σήμερα είναι ξεχωριστή μέρα, μιας και μας τιμά η κ. Άννα Ιακώβου, συγγραφέας πολλών βιβλίων και βραβευμένη για το έργο της, με την συνέντευξη, που τόσο ευγενικά μας παραχώρησε.
Σας έχω παρουσιάσει ήδη αρκετά από τα βιβλία της κ. Ιακώβου, τα οποία μου αρέσουν πάρα πολύ, καθένα από αυτά. Και αυτό δεν είναι τυχαίο μιας και η κ. Ιακώβου είναι καταξιωμένη και βραβευμένη συγγραφέας, από τα πρώτα κιόλας βιβλία της.
Το 2002 έλαβε έπαινο από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της «Ο Ατρόμητος Αβέρωφ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε η ποιητική της συλλογή «Με Φως Καλοκαιριού» από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2003, στον ίδιο διαγωνισμό απέσπασε έπαινο για την ποιητική της συλλογή «Καρτέρια».
Το Δεκέμβριο του 2015 η συγγραφέας τιμήθηκε με έπαινο από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το σύνολο του έργου της και την πολυετή, ποιοτική προσφορά της στο ορθόδοξο παιδικό βιβλίο.
Είναι λοιπόν μεγάλη τιμή η συνέντευξή μας αυτή, αλλά και η χαρά που έχω να την γνωρίζω και από κοντά.
Πάμε όμως να διαβάσουμε όλα αυτά που έχει να μας πει.
1. Πείτε μας κάποια πράγματα για εσάς
Σε ευχαριστώ πολύ αγαπητή μου Κατερίνα για την φιλοξενία.
Είμαι ξέρεις κι εγώ μια «μαμά για σπίτι»!! Άρα μπορώ να είμαι μέλος στην ομάδα των μαμάδων που παρακολουθούν το μπλόγκ.
Ρώτησες να μάθεις λίγα πράγματα για μένα. Ευχαρίστως θα σου πω. Γεννήθηκα στην Άρτα. Εκεί έζησα και τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Λατρεύω αυτήν την όμορφη πόλη και την κουβαλώ στην πιο ζεστή γωνία της καρδιάς μου. Σαν παιδί μου άρεσε να διαβάζω και να ονειρεύομαι. Ή μάλλον να ονειρεύομαι και να διαβάζω. Δεν ξέρω! Πάντως δεν χόρταινα ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αγαπούσα πολύ τις βόλτες στην εξοχή και τις βόλτες στη βροχή. Αυτή τη βροχή που σαν αρχίσει σ’ εκείνον τον τόπο ξεχνά να σταματήσει. Νομίζω πως δεν μπόρεσα ποτέ να ξεπεράσω αυτή την τρυφερή μελαγχολία της βροχής. Την άνοιξη πάλι είναι απίστευτα να περπατάς μέσα στους ανθισμένους πορτοκαλεώνες και το καλοκαίρι να κολυμπάς στα νερά του Αμβρακικού. Τα Βυζαντινά εκκλησάκια που υπάρχουν παντού διάσπαρτα ήταν η αιτία μιας συνεχούς ¨τυχαίας¨ συνάντησης με τον Θεό. Αργότερα άρχισα ν’ αντιλαμβάνομαι πως ίσως κι αυτά να ήταν η αφορμή της σχέσης μου μ’ Εκείνον. Θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο βιβλίο για τα παιδικά μου χρόνια. Ίσως κάποτε το κάνω.
Στην εφηβεία έγραφα ποιήματα. Απίστευτα μπλοκ έχω καταναλώσει στο γράψε σβήσε για να κάνω εκείνα τα ποιήματα. Τόσο πολύ τα δούλευα που μερικά τα θυμάμαι ακόμη.
Τελείωσα τις σπουδές μου στο πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο και παράλληλα Ανώτερα Θεωρητικά και ενορχήστρωση. Τις σπουδές μου στη σύνθεση τις διέκοψε η γέννηση του πρώτου μου παιδιού. Είχα ήδη παντρευτεί και εργαζόμουνα σαν δασκάλα σε διάφορα Ωδεία.
Με την γέννηση του δεύτερου παιδιού μου αποφάσισα πως έπρεπε να γίνω μια «Μαμά για σπίτι» και ήταν κάτι που το ήθελα με όλη μου την καρδιά. Αργότερα ήλθε στην οικογένεια κι ένα τρίτο παιδί.
Τα παιδιά μου γίνανε η αιτία που άρχισα ν’ αφηγούμαι ιστορίες και παραμύθια.
Τώρα το πώς αποφάσισα κι έγραψα τις 3 πρώτες μου ιστορίες ακόμη δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με ποιο θράσος και όχι θάρρος τις έστειλα στις εκδόσεις «Παπαδόπουλος» δεν μπορώ να καταλάβω. Και σαν ήρθε η απάντηση πως δέχονται και τις 3 ιστορίες δεν μπορούσα και δεν μπορώ ακόμη να το πιστέψω!
Το 2000 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο, «Η Ταγαρού» και στα δεκαεφτά χρόνια που πέρασαν από τότε εκδόθηκαν 38 βιβλία.
2. Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για μια νέα ιστορία, ένα νέο βιβλίο;
Τα πάντα για έναν συγγραφέα μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση. Μια εικόνα που θα δει, μια λέξη που θα ακούσει, μια ιστορία που θα μάθει, ένας τόπος που θα επισκεφθεί. Όλα αυτά για μένα ήταν αφορμή για να γράψω κάποιο βιβλίο.
3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια σκέψη να γίνει λέξεις και τελικά βιβλίο;
Όταν βάζει το χέρι της η μυστηριώδης «Κυρία Έμπνευση» τότε όλα γίνονται πολύ εύκολα. Πολλές φορές όμως, ίσως για συγγραφική παιδαγωγία, κρύβεται κι αφήνει τον συγγραφέα να τα βγάλει μόνος του πέρα. Πρέπει όμως να σου πω πως πίσω από τη δημιουργία ενός βιβλίου κρύβεται μαζί με την «Κυρία Έμπνευση» και πολύ-πολύ δουλειά.
Μια καινούργια ιδέα απλά ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για να τρυπώσει ο συγγραφέας στην ιστορία που σκέφτηκε και ν’ αρχίσει να ονειρεύεται. Και πλάθει τότε χιλιάδες εικόνες, συναντά διάφορους ήρωες και επιλέγει ανάμεσά τους τα πρόσωπα που τον ενδιαφέρουν, ψάχνει λέξεις, ήχους, μελωδίες, γεύσεις, μυρωδιές που θα τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει την συγγραφική του ιδέα.
Όλα αυτά βέβαια αν πρόκειται να γράψει μια φανταστική ιστορία. Αν το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα τότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να εξαντλήσει όσο είναι δυνατόν τις πληροφορίες που έχουν σχέση με το γεγονός που θέλει να γράψει. Όταν τα κάνει όλα αυτά τότε φωνάζει και την «Κυρία Έμπνευση» για να τον βοηθήσει να γράψει το βιβλίο.
4. Τα περισσότερα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά κι εφήβους, πραγματεύονται το σήμερα, την πραγματικότητα που ζούμε. Εσείς πάλι εστιάζετε και μας παρουσιάζετε το σήμερα, αλλά εντάσσετε μέσα το « χθες» και την παράδοση. Κεντρίζει πιστεύετε αυτό το ενδιαφέρον των παιδιών ;
Όπως συμβαίνει με όλους τους συγγραφείς τα κείμενά τους αντιπροσωπεύουν έναν κόσμο που υπάρχει μέσα τους. Αυτόν τον κόσμο φανερώνω κι εγώ στα παιδιά και θέλω να πιστεύω πως κεντρίζει το ενδιαφέρον τους, τα γοητεύει και τα αναπαύει. Τα παιδιά ζούνε το σήμερα και το γνωρίζουν πολύ καλά. Μια εποχή όμως που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και που αναδύει ένα νοσταλγικό, για μας τους μεγάλους, μα πρωτόγνωρο για τα παιδιά άρωμα Ελλάδας νομίζω πως τα μαγεύει. Οι ήρωες των βιβλίων είναι διαφορετικοί άνθρωποι απ’ αυτούς που ίσως συναντούν στην καθημερινότητά τους. Γνωρίζουν ήθη, έθιμα, εικόνες μιας εποχής αλλιώτικης κι αντιλαμβάνονται σ’ αυτή μιαν αγνότητα, μιαν αυθεντικότητα που όπου κι αν στρέψουν τα μάτια τους να την αναζητήσουν με δυσκολία πια θα την εντοπίσουν.
5. Τι μπορεί να μας πει η παράδοση και η ιστορία για το σήμερα και την καθημερινή μας ζωή;
Η παράδοση είναι ο οδοδείκτης της ζωής μας. Είναι οι ρίζες μας. Είναι αυτό που παρέδωσαν στα χέρια μας οι προηγούμενες γενιές κι έχουμε την ιερή υποχρέωση να το παραδώσουμε στις καινούργιες. Όσο για την ιστορία πρέπει να την γνωρίζουμε καλά. Η πείρα που αποκτούμε με την γνώση της ιστορίας είναι πολύτιμο εφόδιο στην πορεία μας ως πολίτες.
6. Η γραφή σας , από την πρώτη φορά που διάβασα τα βιβλία σας, μου θύμισε έντονα τον Παπαδιαμάντη. Πόσο σας έχει επηρεάσει;
Το μόνο που μπορεί να θυμίζει ανεπαίσθητα είναι ίσως από την Παπαδιαμαντική ατμόσφαιρα εκείνο το λεπτό άρωμα ορθοδοξίας. Τίποτε άλλο. Δεν ξέρω αν έχει επηρεάσει την γραφή μου, ξέρω μόνο πως μαγεύομαι το ίδιο όσες φορές κι αν διαβάσω ένα διήγημά του.
7. Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο αυτή την περίοδο;
Ενόψει των Χριστουγέννων ετοιμάζουμε με τις εκδόσεις Θύρα δυο γιορτινά βιβλία, μα βρίσκονται εν εξελίξει κι άλλα που θα είναι έτοιμα μετά τις γιορτές.
Αγαπητή μου κ. Άννα πολύ σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη και τις σκέψεις που μοιραστήκατε μαζί μας!
Να είστε καλά και καλή συνέχεια στο όμορφο έργο σας!
Σας φιλώ!