Η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έφτασε και πάλι. Προσπαθώ κάθε χρόνο να αφιερώνουμε τις εβδομάδες πριν από τη γιορτή στην ιστορία εκείνων των ημερών και των χρόνων που ακολούθησαν. Ακούμε τα τραγούδια, διηγούμαστε τα γεγονότα, συζητάμε για ποιο λόγο γιορτάζουμε. Και φυσικά, ζωγραφίζουμε!
Επειδή κάθε χρόνο γεμίζουμε ζωγραφιές πέρα δώθε στο σπίτι, πράγμα που δεν το αντέχω πάντα και συνήθως καταλήγουν στην ανακύκλωση, φέτος σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα “βιβλίο”. Εκεί μέσα βάλαμε όλες τις ζωγραφιές μας , ώστε να τις βλέπουμε και ανάλογα τη ζωγραφιά που τραβάμε, να λέμε και την ανάλογη ιστορία. Πάμε να δούμε πώς το φτιάξαμε !

Τι χρειαζόμαστε
Εκτυπωμένες ζωγραφιές με θέμα την 28η Οκτωβρίου (υπάρχουν πάρα πολλές στο διαδίκτυο)
2 λευκά φύλλα Α4 ή κανσόν
μαρκαδόρους (ή ό,τι χρώματα θέλουν τα παιδιά)
νερομπογιά χρώμα γαλάζιο
ψαλίδι
κόλλα
Πώς το φτιάχνουμε
Τα κορίτσια έκαναν μια επιλογή από ζωγραφιές που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Με το στρατιώτη, το περιστέρι, τη γυναίκα της Πίνδου, το φανταράκι, την ελληνική σημαία, ένα κοριτσάκι με τη σημαία και τον Άγιο Δημήτριο. Τις εκτύπωσα και στη συνέχεια σιγά σιγά τις ζωγράφισαν. Τις έκοψαν γύρω γύρω και κολλήσαμε από πίσω ένα χαρτονάκι, σαν ετικέτα, με μια λεζάντα: “Η γυναίκα της Πίνδου”, “Ειρήνη σε όλο τον κόσμο” , “Πατρίδα μου γλυκειά, σε αγαπώ βαθιά” , “ΑΕΡΑ! τους φωνάζουνε” κλπ, ανάλογα με τη ζωγραφιά.  Στη συνέχεια, με τα λευκά φύλλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε χαρτονάκι κανσόν είτε απλά Α4) φτιάξαμε ένα φάκελο ως εξής: Τσακίζουμε και τα δύο φύλλα μαζί , έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο και κολλάμε τις τρεις πλευρές, αφήνοντας την μία ανοιχτή, για να μπουν οι ζωγραφιές. Απ’ έξω κολλήσαμε ακόμα μια εικόνα του ΟΧΙ. Εγώ βρήκα μια εικόνα από το διαδίκτυο και την επεξεργάστηκα γράφοντας “Το μικρό βιβλίο μου για το έπος του 1940”). Με τη γαλάζια νερομπογιά διακοσμούμε το εξώφυλλο του “βιβλίου”(λίγο ή πολύ… η Ευαγγελίτσα ήταν πιο large στην ποσότητα νερομπογιάς 😉 ). Βάλαμε μέσα όλες τις ζωγραφιές κι έτοιμο! Τραβάμε όποια ετικέτα θέλουμε, μαζί με τη ζωγραφιά και συζητάμε, διηγούμαστε, τραγουδάμε!

Καλές κατασκευές!
Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας!
Μην ξεχνάμε να μαθαίνουμε στα παιδιά την ιστορία μας, γιατί αν δεν ασχοληθούμε εμείς οι γονείς, είναι πολύ απίθανο να ασχοληθεί κάποιος άλλος- δυστυχώς…
Να έχετε ένα όμορφο τριήμερο!
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *