Το καλύτερο αντικαταθλιπτικό είναι η σοκολάτα. Τελεία και παύλα! Η ζωή πάντα φαντάζει καλύτερα όταν φας (δεν θα πω καταβροχθίσεις, δεν είναι ευγενικό) λίγη ή πολλή από την αγαπημένη σου σοκολάτα- κατά προτίμηση γάλακτος! 
Τι ξέρεις όμως για την ιστορία της; Προσωπικά ήξερα ελάχιστα πράγματα… Ας πούμε, την προέλευσή της από τους Μάγιας; Μην συγκρίνεις με το ημερολόγιο, καμία σχέση! Ακόμα και το όνομά της από τους Μάγιας προέρχεται. Εκείνοι βέβαια ονόμαζαν τους κόκκους του κακαόδεντρου “tchacaoua” (τσακαούα), τους καβούρδιζαν, τους άλεθαν και με ζεστό νερό έφτιαχναν ένα ρόφημα, στο οποίο πολλές φορές πρόσθεταν μπαχαρικά και μυρωδικά. Το ίδιο έκαναν και οι Αζτέκοι, οι οποίοι βέβαια  άλλαξαν το όνομα λίγο και το είπαν “chocol ha” (τσοκολ-α) και προτιμούσαν να πίνουν το ρόφημα κρύο. Πάντως, οι κόκκοι αυτοί ήταν πολύτιμοι και ήταν γεύση για τους θεούς και τους βασιλιάδες, ενώ τους χρησιμοποιούσαν ακόμα και ως “χρήματα”. 
Και πώς έφτασε σε μας από εκείνους τους εξαφανισμένους, πλέον, πολιτισμούς; Μα φυσικά από τους Ισπανούς εξερευνητές και κυρίως από τον Φερνάντο Κορτές, ο οποίος φτάνοντας στον Κόλπο του Μεξικού το 1519, αφού εκτίμησε την αξία του “θεϊκού” κόκκου, κατέστρεψε τους Αζτέκους, έφτιαξε όμως φυτείες κακαόδεντρων και άρχισε την εισαγωγή του κακάο στην Ευρώπη. 

Από κει και πέρα ο δρόμος είχε ανοίξει. Μέσα στους επόμενους αιώνες, η συνήθεια της σοκολατοποσίας ήταν έγινε εθιστική σε όλες τις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, ενώ ανακαλύφθηκε και η σοκολάτα σε στέρεη μορφή. Και κάπως έτσι, φτάνοντας στη βιομηχανική επανάσταση, ήρθε και η επανάσταση της σοκολάτας στις αρχές του 19ου αιώνα. Μαζική παραγωγή, ανακάλυψη της σοκολάτας γάλακτος, η τιμές έπεσαν, η σοκολάτα έγινε πλέον προσβάσιμη σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Με τον τρόπο αυτό φτάσαμε στο σήμερα, με τις πάμπολλες μάρκες σοκολάτας, τις  αμέτρητες γεύσεις, τους φανταστικούς συνδυασμούς, τη χρήση της σοκολάτας ακόμα και στο φαγητό. Αν και εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αυτό, από τους Μάγιας προέρχεται

Θα μου πείτε, τι θες τώρα, βαλτή είσαι κοπέλα μου;;;; Να σας πω, αποφάσισα να το ψάξω από επιστημονικής πλευράς και να ελέγξω, αν ισχύουν όλα αυτά που λένε ότι σοκολάτες (που βασικά μας ενδιαφέρουν!) και γλυκά δεν πρέπει να τρώμε, εφόσον θέλουμε να κάνουμε διατροφή και… σιλουέτα.  Έψαξα λοιπόν και ιδού!  Η σοκολάτα δεν είναι καθόλου βλαπτική! Αντιθέτως έχει μεγάλη βιολογική αξία, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σχεδόν όσες και το κρέας, με λιγότερα βέβαια λιπαρά, τα οποία είναι φυτικά. Επίσης περιέχει υδατάνθρακες, σε λίγο λιγότερη ποσότητα από τα όσπρια. Τα συστατικά της αυτά αφομοιώνονται πολύ εύκολα από τον οργανισμό μας και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από αυτά του κρέατος ή των οσπρίων. Αυτό οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχεται στη σοκολάτα, η οποία έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει ενέργεια σε ταχύτερους ρυθμούς.  Το βούτυρο κακάο, που περιέχει, από διατροφικής άποψης ανήκει στα «καλά» λίπη, όπως όλα τα φυτικά, που επηρεάζουν ελάχιστα ή και καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν τη θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει περισσότερα έργα. Η σοκολάτα ακόμα, περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας και διώχνει το άγχος. 
Επομένως, η σοκολάτα κάνει καλό!!! Δεν περιμένατε εμένα να σας το πω βέβαια, αλλά μια υπενθύμιση πού και πού (και μάλιστα και με επιστημονικά δεδομένα, χιχιχι!!!) δεν βλάπτει! Φυσικά, συμπληρώνουν οι επιστήμονες, η κατανάλωση της σοκολάτας, όπως και όλων των φαγητών και γλυκών, πρέπει να γίνεται με συνετό τρόπο, για να μην έχουμε βλαπτικά αποτελέσματα.
Αφού λοιπόν απενοχοποιήσαμε την σοκολάτα, αφού μάθαμε την ιστορία της μέσες – άκρες, ας κεραστούμε και μια – δυο συνταγούλες σοκολάτας, για να φάμε, να γλυκαθούμε και να δούμε τη ζωή με λίγο διαφορετικό μάτι!!


ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


Τι χρειαζόμαστε
250 γρ μαργαρίνη

1 ζαχαρούχο γάλα
6 κ.σ κακάο2 κ.σ κονιάκ1 1/2 πακέτο πτι μπερ χονδροτριμμέναΕΚΤΕΛΕΣΗΣε κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και όλα τα υπόλοιπα χαμηλώνοντας τη φωτιά.Το κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.Τοποθετούμε το μίγμα σε αντικολλητική φόρμα ή σε φόρμα με λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.




ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΟ
Ετοιμάζετε το ρόφημα σοκολάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Βάζετε σε
ένα ποτήρι 1 κουτ. σούπ. τριμμένο μπισκότο (τύπου digestive) και ρίχνετε από πάνω λίγο
σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας. Προσθέτετε το ρόφημα και αν θέλετε γαρνίρετε με λίγη
σαντιγύ, τριμμένο μπισκότο και σιρόπι.

Και κάτι που δεν είχα ξανακούσει, αλλά υπάρχει!! Μάσκες προσώπου με βάση τη σοκολάτα!! Δεν το έχω δοκιμάσει, η αλήθεια είναι, μου έκανε όμως τόση εντύπωση κι αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας!!

 Αυτά λοιπόν προς το παρόν! Δεν ξέρω για εσάς, εγώ πάντως πάω να φτιάξω  μια ζεστή σοκολάτα,γιατί με όλα αυτά μου άνοιξε η όρεξη!!!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *