Τι κάνει μια μαμά που της αρέσει να ετοιμάζει γιορτές και πάρτυ, όταν ακυρώνεται το δικό της πάρτυ;;
Αφού γιατροπορέψει τα άρρωστα γατάκια, εεε παιδάκια της ήθελα να πω, ψάχνει να δει πώς θα αναπληρώσει στην κουζίνα τον ελεύθερο χρόνο που άφησε το πάρτυ…
Και βρίσκει, τι βρίσκει; Μπισκοτάκια candy cane! Ναι ναι τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυφειτζούρια μπαστουνάκια, τώρα και σε μπισκοτάκια! Μη πολυλογώ όμως, γιατί είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά, που σίγουρα θα θέλετε να τρέξετε να τα ετοιμάσετε.
Τα υλικά μας
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
350 – 400γρ. αλεύρι μαλακό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για το πασπάλισμα
2 -3 κουτ. σούπας καραμέλες δυόσμου ή ένα γλυφειτζούρι candy cane
2-3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τα υλικά για το πασπάλισμα: Θρυμματίζουμε τις καραμέλες ή το γλυφειτζούρι και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Το βάζουμε στην άκρη.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε στο μιξερ το εξάρτημα για τη ζύμη και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι. Χωρίζουμε στη μέση τη ζύμη και χρωματίζουμε τη μισή με το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Δημιουργούμε κορδόνια από κάθε χρώμα και τις στριφογυρίζουμε μεταξύ τους και λυγίζουμε την άκρη τους , να πάρουν τη μορφή μπαστουνιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς Κελσίου για 6′ – 9′, μέχρι τα μπισκότα να γίνουν ελαφρώς χρυσά από κάτω.
Αμέσως μόλις βγάλουμε τα μπισκότα από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με το μείγμα από τις καραμέλες και τη ζάχαρη. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο να γίνει αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, ώστε να κολλήσει πάνω στα μπισκότα η θρυμματισμένη καραμέλα, όσο ακόμα είναι καυτά.
Extra tips
1. Για να έχω το επιθυμητό χρώμα στην κόκκινη ζύμη, χρειάστηκα σχεδόν ένα κουτ. γλυκού χρώμα.
2. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια. Γι΄ αυτό το αλεύρι ρίξτε το σταδιακά, μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
2. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια. Γι΄ αυτό το αλεύρι ρίξτε το σταδιακά, μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3. Η πρώτη φουρνιά χρειάστηκε ακριβώς 9′ , η δεύτερη 8′ για να ψηθούν. Ανάλογα πάντα με το φούρνο και το μέγεθος που θα φτιάξετε τα μπαστουνάκια, ρυθμίζετε και το χρόνο ψησίματος.
Το άρωμά του πορτοκαλιού τα κάνει να μυρίζουν πραγματικά Χριστούγεννα!
Μπορείτε να τα κάνετε στολίδια για το δέντρο, δωράκια – ταρανδάκια για τους μικρούς καλεσμένους σας ή ακόμα και κέρασμα στους συμμαθητές τους ή ό,τι άλλο φανταστείτε.
Επίσης μπορείτε απλά … να τα καταβροχθίσετε μαζί με τα παιδιά σας!
Εγώ απόλαυσα μερικές όμορφες στιγμές στη ζεστή μου κουζίνα, ακούγοντας τη μουσική του Καρυοθραύστη! (Αυτά τα γλυφειτζούρια πάντα αυτό μου φέρνουν στο μυαλό τη Sugar Plum fairy… )
Καλή απόλαυση!
Σας φιλώ!!
Υ.Γ. Η αρχική συνταγή από εδώ .