Τα τελευταία χρόνια, μαζί με πολλά άλλα έθιμα του εξωτερικού, όλο και περισσότερες μαμάδες στην Ελλάδα υιοθετούν το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, αγγλιστί advent calendar. Υπάρχουν πολλών ειδών advents, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της μαμάς και των παιδιών, τις ηλικίες τους κλπ. Όλα είναι πολύ χαριτωμένα και δημιουργούν στα παιδιά μια όμορφη προσδοκία για τις γιορτινές ημέρες.


Όμως μέσα σε όλα αυτά πόσο τελικά θυμόμαστε την αιτία της γιορτής; Τον Χριστό; Άθελά μας συχνά, μιλάμε πολύ για τον Άη Βασίλη, τα ξωτικά και τις νεράιδες των Χριστουγέννων και ξεχνάμε να μιλήσουμε για τους πρωταγωνιστές της Γέννησης, αλλά και για τους τόσους Αγίους μας, που όλες τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε και πολλά έχουμε να μάθουμε από τις ζωές τους και την αγάπη τους για τον Θεό.


Φέτος λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω πρώτα για μένα και τα κορίτσια μου και ύστερα για όποιον φίλο θελήσει, ένα λίγο διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Βασισμένο στην δική μας ορθόδοξη παράδοση. Κάθε μέρα ένα κείμενο, μια ιστορία, ο βίος κάποιου Αγίου, αλλά και ξεχωριστά λίγα λόγια για τους Αγγέλους, τους Ποιμένες, τους μάγους, τον Αστέρα, τον Ιωσήφ, την Παναγία και τόσα άλλα, μας οδηγούν πιο κοντά στην Φάτνη με τον νεογέννητο Χριστό. Μαζί κάποιες δραστηριότητες, για να περάσετε λίγο χρόνο παραπάνω με τα παιδιά και να χαρείτε μαζί όμορφες στιγμές.


Το ημερολόγιο απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, από 6 ετών και πάνω, αλλά φυσικά, μπορείτε πάντοτε να τους τα διαβάζετε απλοποιημένα. Το ημερολόγιο αυτό απευθύνεται όμως και σε εμάς , τους μεγαλύτερους. Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε λίγο παραπάνω, να εμβαθύνουμε… Το συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, καθώς μελετούσα και έψαχνα τι θα βάλω σε κάθε ημέρα.


Η Ορθόδοξη παράδοση θέλει να ξεκινά η προετοιμασία μας με την έναρξη της νηστείας στις 15 Νοεμβρίου. Δυστυχώς ήταν πρακτικά αδύνατο να ετοιμάσω κείμενα και δραστηριότες για 40 ημέρες. Εύχομαι να με αξιώσει ο Θεός του χρόνου για πιο ολοκληρωμένη δουλειά! Ζητώ συγγνώμη για τυχόν ελλείψεις και λάθη, που θα βρείτε.

Το εκτυπώσιμο αρχείο με το ημερολόγιο μπορείτε να το λάβετε αν θέλετε κι εσείς, κάνοντας εγγραφή στο newsletter της Μαμάς για σπίτι! Μην αργείτε, γιατί οι μέρες περνούν!

Καλή πορεία προς τα Χριστούγεννα να έχουμε!

Σας φιλώ

2 Comments

 1. Μαρία 26 Νοεμβρίου, 2019 at 8:53 πμ

  Πολύ όμορφη πρωτοβουλία!
  Είμαι κατηχήτρια και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτο το ημερολόγιο στο κατηχητικό μου.
  Ο Θεος να σας δίνει δύναμη να συνεχίζεται το έργο σας..
  Καλημέρα, καλη συνέχεια σε οτι κάνετε.

  Reply
 2. Κική Αποσέρκογλου 3 Δεκεμβρίου, 2019 at 3:57 μμ

  Πόσο όμορφη σκέψη Κατερίνα μου!!! Εγώ το ετοίμασα και το φυλάω επίσης και για του χρόνου για τα πολλά μου παιδιά στο σχολείο!!! Καλή συνέχεια σε όσα ετοιμάζεις.Σε φιλώ!!!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *