Πόσο καιρό έχω να γράψω για τη στήλη cooking; Ούτε και γω δεν θυμάμαι! Δεν είναι ότι δεν μαγειρεύω, είναι ότι δεν προλαβαίνω να τα φωτογραφίσω, με αυτούς τους τρεις (και ενίοτε παραπάνω) λιχούδες που έχω στο σπίτι…
Για σήμερα λοιπόν σας έχω ένα κέικ σοκολάτας, πανεύκολο, που ο χρόνος προετοιμασίας του είναι το μέγιστο 10 λεπτά , χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά πάντα πεντανόστιμο!
Το προτιμώ από το κέικ με αυγά, διότι βγαίνει πολύ πιο αφράτο, γεμάτο γεύση και όταν περιχυθεί με σοκολάτα λιωμένη… γίνεται σοκόλαση! Πάμε να δούμε πώς γίνεται!

Υλικά
3/4 φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια κρύο  νερό
3 κουτ. σούπας ξύδι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή 2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίν απ) (ή 3,5 φλυτζάνια)
8 κουταλιές σούπας κακάο
σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Πώς το φτιάχνουμε

Χτυπάμε πρώτα καλά το λάδι με τη ζάχαρη, να λιώσει καλά η ζάχαρη. Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύοντας διαρκώς, για να μη σβολιάσει. Το μείγμα αρχικά είναι αρκετά αρκετά υδαρές, μην σας ανησυχήσει αυτό. Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ και ρίχνουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45′ -50′ , ανάλογα και με το φούρνο σας.
Γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας ή λιωμένη κουβερτούρα και τρούφα.
Έτοιμο!

Extra tips

  • Στη δοσολογία, όπου αναφέρεται «φλυτζάνι» εννοώ το δοσομετρικό φλυτζάνι (cup). Αν πάλι χρησιμοποιείτε ένα συγκεκριμένο φλυτζάνι τσαγιού, φροντίστε να μετρήσετε όλα τα υλικά με το ίδιο. 
  • Το μείγμα είναι αρκετά υδαρές, μην σας ανησυχήσει αυτό.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ένα φλυτζάνι κρύου νερού με ένα φλυτζάνι φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού. Θα ενθουσιαστείτε!
  • Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Σαρακοστιανά» της Μαριγούλας Κοκκίνου και της Γεωργίας Κοφινά.
Καλή επιτυχία! 
Σας φιλώ!

Σχολιάστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *