Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πνευματική αναδιοργάνωση και επαναπροσανατολισμό. Οι τακτικές ακολουθίες , η νηστεία του φαγητού και η κατανυκτική ατμόσφαιρα, μας βοηθούν να αφοσιωθούμε με μεγαλύτερη προθυμία στην φροντίδα της πνευματικής μας ζωής.

Καθώς τις προηγούμενες χρονιές μελετούσα συστηματικά προκειμένου να ετοιμάσω περιεχόμενο για τα ημερολόγια της Μεγάλης Εβδομάδας, της Σαρακοστής και των Χριστουγέννων για τα παιδιά, διαπίστωσα την πάρα πολύ μεγάλη ωφέλεια που αποκόμισα προσωπικά, αλλά και την ανάγκη που τελικά κάλυψε αυτή η προσπάθεια. Έτσι φέτος αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αρκετό από το υλικό που έχει μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια και να διαμορφωθεί ένας ανάλογος οδηγός για τους ενήλικες. Η κατήχηση ποτέ δεν είναι αρκετή και σίγουρα καθώς μεγαλώνουμε κάποια διαβάσματα αποκτούν άλλο νόημα και περιεχόμενο.

Η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου είναι ένας πολύτιμος οδηγός, για να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες συνήθειες , που μας βγάζουν από το μονοπάτι μας: η αργία, η περιέργεια , η φιλαρχία και η αργολογία. Είναι όμως και ο χάρτης που μας δείχνει τις αρετές που χρειαζόμαστε στην πορεία μας προς την Ανάσταση: σωφροσύνη, ταπεινοφροσύνη, υπομονή και αγάπη.

Με οδηγό την ευχή αυτή, εστιάζουμε σε τι ακριβώς συνίσταται η κάθε αμαρτία και η κάθε αρετή. Στη συνέχεια μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις, μπορούμε να ασκηθούμε (κι εμείς μαζί τους) ώστε να κάνουμε πράξη, με την βοήθεια του Θεού, όσα αναφέρονται στην προσευχή.

Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο σε έξι εβδομάδες, δηλαδή έξι αρχεία. Κάθε αρχείο περιέχει το υλικό της εβδομάδας: το “σύνθημα” της εβδομάδας, δηλαδή το σημείο της ευχής του Οσίου Εφραίμ στο οποίο κάθε φορά θα εστιάσουμε, το πρόγραμμα μελέτης κάθε εβδομάδας και τέλος κάποιες πληροφορίες για τις Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και μιας από τις ακολουθίες της περιόδου αυτής που είναι ιδιαίτερες. Λόγω του μεγάλου όγκου, θα λάβετε έξι αρχεία, ένα κάθε εβδομάδα. Κάθε Πέμπτη θα ανεβαίνει το υλικό της επόμενης εβδομάδας στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του blog. Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο υλικό αυτό πρέπει να γραφτείτε συνδρομητές του newsletter. Μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής σας λαμβάνετε ένα welcome mail στο οποίο αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για την πρόσβαση και ο κωδικός.

Το καθημερινό πρόγραμμα μελέτης περιλαμβάνει περικοπές από την Καινή Διαθήκη και κάποιους Ψαλμούς. Η καθημερινή μελέτη της Αγίας Γραφής είναι απαραίτητη τροφή για την ψυχή μας και εκεί μέσα θα βρούμε τις απαντήσεις και τις “οδηγίες” για το πώς θα βρούμε και πώς θα βαδίσουμε στο μονοπάτι. Τα αναγνώσματα συμπληρώνονται από διάφορα κείμενα σχετικά με το θέμα της κάθε εβδομάδας, καθώς και ένα κείμενο για την Παναγία μας. Όσα δεν έχουν αναφορά σε πηγή, είναι γραμμένα με σεβασμό από εμένα.

Το υλικό προσπάθησα να γίνει σε μορφή που δεν χρειάζεται εκτύπωση. Αν επιλέξετε να το εκτυπώσετε το έχω δημιουργήσει σε μέγεθος Α5 (14,8Χ21cm) και εκτός από το εξώφυλλο, οι υπόλοιπες σελίδες μπορούν να γίνουν και ασπρόμαυρες.

Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να φανεί χρήσιμη σε όλους. Θα χαρώ πολύ να λάβω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας, καθώς και ανατροφοδότηση από την χρήση του.

Καλή Σαρακοστή! Καλό στάδιο!

1 Comment

  1. Άννα Γιαλούρη 6 Μαρτίου, 2022 at 6:20 μμ

    Καλή Σαρακοστή!

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *