Μόλις δυο μέρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και το ταξίδι, που ξεκινήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίζεται, με τη βοήθεια των φίλων μου… Σήμερα μας γράφει από το Κορκ της Ιρλανδίας η μαμά Ειρήνη και μοιράζεται μαζί μας τις όμορφες και ίσως κάπως διαφορετικές συνήθειες των Ιρλανδών, αλλά και το πώς εκείνη βιώνει τις μέρες αυτές, μακριά από την πατρίδα.
Το κείμενο αυτό με άγγιξε ιδιαίτερα, καθώς μου θύμησε τα εφηβικά μου χρόνια στο Λονδίνο, όμως αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…
Απολαύστε το ταξίδι σας!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Από παιδί ήταν η αγαπημένη μου γιορτή, όχι για τα δώρα και τα γλυκά, αλλά γι’ αυτά τα φωτάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο που αναβόσβηναν στο σκοτάδι το βράδυ και τα χάζευα με τις ώρες καθισμένη στον καναπέ με κλειστά τα φώτα του σαλονιού… Ακόμη και τώρα που είμαι πια σύζυγος και μητέρα με συγκινεί ιδιαίτερα, ίσως γιατί πάντα το ζητούμενο είναι το Φως…
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Ζώντας στην Ιρλανδία τα τελευταία 4 χρόνια, ένας ακόμη λόγος προστίθεται στους λόγους που περιμένω να ανάψουν τα φωτάκια των Χριστουγέννων: ότι τα πολύχρωμα στολίδια, οι κόκκινες μπάλες, τα λευκόχρυσα αγγελάκια και τα δώρα αγάπης αντικαθιστούν τους σκελετούς, τις σκαλισμένες κολοκύθες και τα κακά πνεύματα του Halloween (η γιορτή του Χάλοουιν έχει ιρλανέζικες ρίζες). Τα τρομακτικά πρόσωπα και οι άγριες μάσκες δίνουν επιτέλους τη θέση τους στα καθαρά βλέμματα των παιδιών και τα χαμόγελα τους.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Μπορεί να βρισκόμαστε στην Ιρλανδία, αλλά πολύ χαίρομαι που τουλάχιστον ζούμε σε μια χώρα, που τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με παρόμοιο τρόπο με την Ελλάδα (η Καθολική Εκκλησία είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ιρλανδών είναι καθολικοί)! Το Κορκ, στο οποίο ζούμε, είναι μια πανέμορφη πόλη κι όταν έχει μάλιστα βάλει τη χριστουγεννιάτική της φορεσιά γίνεται ακόμα πιο ελκυστική και εντυπωσιακή!

Οι κεντρικοί, κυρίως, δρόμοι είναι στολισμένοι με πολύχρωμα φωτάκια, ενώ τα κεντρικά πολυκαταστήματα έχουν υπερβάλλει εαυτό για να δημιουργήσουν πρωτότυπες βιτρίνες με μοναδικές χριστουγεννιάτικες και χειμωνιάτικες παραστάσεις! Στα σπίτια τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν κιόλας στολιστεί και τα φωτάκια αναβοσβήνουν ολημερίς κι ολονυχτις! Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, αλλά και σε διάφορες εκκλησίες χορωδίες οργανώνουν Christmas Concerts για φιλανθρωπικούς σκοπούς (η συγκέντρωση χρημάτων μέσω εράνου και ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής στην Ιρλανδία). Μια συνήθεια που έχουν είναι τα Χριστουγεννιάτικα Πάρτυ, τα Christmas Parties: με αφορμή δηλαδή τα Χριστούγεννα οι εταιρείες, τα Πανεπιστήμια, άνθρωποι που εργάζονται στον ίδιο χώρο, ομάδες με τα ίδια ενδιαφέροντα, οργανώσεις κάθε είδους – σχολικές, επαγγελματικές, φοιτητικές, αθλητικές – οργανώνουν ένα πάρτυ όπου βρίσκονται όλοι, μαζί με τις οικογένειές τους, για να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, να παίξουν και να χαρούν.

 Τα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ (Christmas jumpers) έχουν επίσης την τιμητική τους αυτήν την περίοδο: μικροί – μεγάλοι φορούν μπλούζες και πουλόβερ με διάφορες χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, αστείες και πιο σοβαρές, με τάρανδους, χριστουγεννιάτικες μπάλες, ήρωες από την ταινία ‘Frozen’, Αη Βασίληδες, χιονισμένα σπίτια, χριστουγεννιάτικα δέντρα και ό,τι άλλο φανταστείς! Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια πολύ ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα και σε προδιαθέτουν για ήρεμες και όμορφες χριστουγεννιάτικες διακοπές!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Αυτό που μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον και ωφέλιμο για τα παιδιά είναι ο τρόπος που στα σχολεία προσεγγίζουν τη γιορτή και το νόημα των Χριστουγέννων. Κατ’ αρχάς, σε όλα τα σχολεία διοργανώνονται χριστουγεννιάτικες γιορτές με τη μορφή κονσέρτων (Christmas concerts). Η γιορτή, δηλαδή, ουσιαστικά αποτελείται από 15-20 χριστουγεννιάτικα τραγούδια – μερικά δραματοποιημένα –  τα οποία τραγουδούν όλοι οι μαθητές – μαθήτριες μαζί (τα σχολεία είναι στην πλειοψηφία τους θηλέων – αρρένων, τα κορίτσια δηλαδή πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία από τα αγόρια) σε μορφή χορωδίας (κάθε τάξη αναλαμβάνει να παρουσιάσει 3 – 5 κλασικά, αλλά και πιο μοντέρνα τραγούδια) συνοδευόμενα από τη σχολική ορχήστρα. Εννοείται ότι όσα παιδιά έχουν φορούν τα χριστουγεννιάτικα πουλόβερ τους! Το αποτέλεσμα είναι το λιγότερο εντυπωσιακό, ενώ τα παιδιά το διασκεδάζουν πάρα πάρα πολύ!

 Μια άλλη όμορφη συνήθεια που έχουν είναι να ανταλλάσσουν τα παιδιά μεταξύ τους χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές!Γύρω στις 30 μικρές καρτούλες καταφθάνουν αυτές τις μέρες στο σπίτι από κάθε μαθητή και ολοκληρώνουν το χριστουγεννιάτικο στολιδμό του δωματίου τους. Σε μια εποχή που τα ηλεκτρονικά μηνύματα έχουν πια την τιμητική τους είναι πραγματικά πολύ όμορφο να λαμβάνουν αληθινές κάρτες γραμμένες με το χέρι, γραμμένες από κάθε συμμαθητή/συμμαθήτρια για κάθε συμμαθητη/συμμαθήτρια… Εκτός από τις γνωστές ζωγραφιές και κατασκευές, τα κορίτσια στα σχολεία τους πλέκουν χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο ή το σπίτι (το πλέξιμο είναι δραστηριότητα ενταγμένη στο σχολικό αναλυτικό τους πρόγραμμα), ενώ θα ετοιμάσουν και Christmas puddings, παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Για να βοηθήσουν το σχολείο στη συγκέντρωση χρημάτων (αν και τα σχολεία είναι δημόσια, το κράτος δεν καλύπτει όλα τα λειτουργικά έξοδα) τα παιδιά σχεδιάζουν χριστουγεννιάτικες σχέδια, τα οποία αποτυπώνονται έπειτα σε κάρτες τις οποίες αγοράζουμε οι γονείς (π.χ. οι 10 κάρτες κοστίζουν 8 – 10 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό συγκεντρώνονται χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του σχολικού εξοπλισμού.

  Τέλος, μια πρωτοβουλία που στηρίζεται από πολλά σχολεία είναι το ‘Shoe Box Christmas Gift’ . Πρόκειται για μια πολύ απλή, αλλά ουσιαστική σκέψη: τυλίγεις ένα κουτί παπουτσιών με εορταστικό περιτύλιγμα ώστε να πάρει τη μορφή δώρου και μέσα τοποθετείς μικρά δωράκια, σχολική ύλη, είδη υγιεινής, Χριστουγεννιάτικα παιχνιδάκια και κατασκευές, κάρτα με ευχές, αγάπη, χαμόγελα, ελπίδα. Το κουτί – δώρο απευθύνεται σε παιδιά (διαλέγεις ηλικία και φύλο) που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν κάποιο άλλο δώρο για τα Χριστούγεννα. Συμμετέχοντας σε αυτή ή άλλες παρομοιες κινήσεις οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο να δείχνουν ευγνωμοσύνη για όσα οι ίδιοι απολαμβάνουν, αλλά κυρίως μαθαίνουν να προσφέρουν κάνοντας πράξη το μήνυμα αγάπης των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγενα πλησιάζουν… Για μια ακόμη φορά θα βρισκόμαστε μακριά από την πατρίδα, μακριά από τις οικογένειές μας κι από πρόσωπα αγαπημένα… Μπορούμε, όμως, να φέρουμε λίγη από την Ελλάδα στο σπίτι μας στην Ιρλανδία. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν και φέτος την τιμητική τους, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα πολύχρωμα λαμπάκια και η φάτνη του Χριστού βρίσκονται ήδη στη θέση τους, ενώ χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα μας συνοδεύουν καθώς γράφουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα κι ετοιμάζουμε χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

 Στο εορταστικό κλίμα αναμφισβήτητα συμβάλλουν και τα πακετάκια – καρτούλες που φτάνουν στο σπιτικό μας από νονούς, νονές, παππουδογιαγιάδες, θειοανιψούδια και φίλους από την Ελλάδα ή άλλα μέρη του εξωτερικού για να μας θυμίσουν ότι η απόσταση που μας χωρίζει είναι μόνο σωματική… Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα πάμε να πούμε τα κάλαντα στα σπίτια των Ιρλανδών γειτόνων μας και των Ελλήνων φίλων μας κμετά τις γιορτές θα κόψουμε την βασιλόπιτά μας όλη η ελληνική κοινότητα του Κορκ μαζί σε ένα μεταχριστουγεννιάτικο γεύμα… Και το κυριότερο απ’ όλα όλη η οικογένειά μας μαζεμένη κι αγαπημένη με υγεία και αισιοδοξία γιατί ο Χριστός γεννάται και φέτος στη γη!
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… Και η σημασία των Χριστουγέννων δεν κρύβεται στα δώρα και τα γλυκίσματα, στα πλούσια τραπέζια και τη διασκέδαση, τουλάχιστον όχι κυρίως ή μόνο σ’ αυτά. Η σημασία των Χριστουγέννων είναι βαθειά πνευματική και το μήνυμά τους σωτήριο, χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο!Ο Χριστός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός… Χριστούγεννα, επομένως, σημαίνει αγάπη, ταπείνωση και προσευχή ή καλύτερα συμπροσευχή. Και μπορεί να μην υπάρχει Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κορκ, αλλα θα έχουμε κι εδώ την ευκαιρία να συμμετέχουμε στην κατανυκτική χριστουγεννιάτικη και πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία στη Ρουμάνικη Ορθόδοξη Εκκλησία που λειτουργεί στο Κορκ και που μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Ιρλανδία κι έγιναν δικοί μας άνθρωποι που μας στήριξαν και μας στηρίζουν.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν…Τα φωτάκια εξακολουθούν να με γοητεύουν το ίδιο κι ας έχουν περάσει τόσα χρόνια… αναβοσβήνουν… ανάβουν και σβήνουν… το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι… όπως οι όμορφες με τις άσχημες στιγμές της ζωής μου, της ζωής… όπως η ευτυχία με τον πόνο και τη δοκιμασία…αλλά η ελπίδα δε χάνεται, όπως και το Φως, το Φως το αληθινό που δεν σβήνει ποτέ… το Φως το αληθινό παραμένει πάντα το ζητούμενο…

Θερμές ευχές από καρδιάς σε όλο τον κόσμο και με μοναδική ευχή να διώξουμε τα σκοτάδια της ζωής μας και της ψυχής μας και να αναζητήσουμε και να ακολουθήσουμε το Φως των Χριστουγέννων τη νέα χρονιά και για πάντα…!!!
υ.γ. Κατερινάκι μου, σ’ ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και τη φιλοξενία…!!!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *