via

Ένα από τα “δώρα” που μου χάρισαν μεγαλώνοντας οι γονείς μου ήταν ότι , μη έχοντας τηλεόραση στο σπίτι, μέχρι σχεδόν το λύκειο, αγάπησα το διάβασμα και δεν το αλλάζω με τίποτα.

Από τότε που ξεκίνησα να διαβάζω, η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων ήταν από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες. Μου φαίνεται τόσο μαγικό αυτό που κάνουν τα βιβλία, ένας κόσμος καινούργιος, ιδέες, χαρακτήρες, ιστορίες που ξυπνούν και τη δική μου φαντασία. Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις αυτό που νιώθεις διαβάζοντας. 

Εκτός από την καλλιέργεια της φαντασίας βέβαια, τα καλά εξωσχολικά βιβλία με βοήθησαν στην καλλιέργεια του λεξιλογίου, της έκφρασης, των ιδεών, καλύτερα από κάθε δάσκαλο, κυρίως γιατί η γνώση αυτή ερχόταν αβίαστα και γινόταν αμέσως κτήμα. 

Ξέροντας λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στην ανάπτυξη των παιδιών τα εξωσχολικά βιβλία, προσπαθώ να περάσω αυτή την αγάπη και στα δικά μου παιδιά. Καθημερινή συνήθεια και αγαπημένη, είναι να διαβάζουμε μια ιστορία κάθε βράδυ. Και βλέπω ότι τώρα που αρχίζει σιγά σιγά το διάβασμα η Κωνσταντίνα, προσπαθεί και μόνη της να διαβάζει τα βιβλία της και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα!

via

Βέβαια έχει πολύ μεγάλη σημασία τα βιβλία που επιλέγουμε να είναι προσεγμένα, να έχουν νόημα και ουσία και με τον μοναδικό τρόπο της ιστορίας, να παιρνούν το μήνυμα στο παιδί. Τέτοια ποιοτικά βιβλία παιδικά , αλλά και για εμάς τους μεγάλους, έχω βρει στις Εκδόσεις Εν πλώ. Με πολλή μεγάλη προσοχή, αγάπη και μεράκι για το καλό βιβλίο μας , έχουν να μας προσφέρουν από τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφορούν. 
Έχω μια αδυναμία στα παιδικά τους βιβλία, γιατί είναι ιδιαίτερα και μοναδικά, εξαιρετικά προσεγμένα από κάθε άποψη – γλωσσική και καλλιτεχνική. Μερικοί από τους τίτλους:  “Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον” ,”Ο μικρός Πρίγκιπας”,  “Με τον Αίσωπο εκδρομή”,  “Το τελευταίο δέντρο”, “Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω”, “Τραγούδι σε ξένη γη”, “Στο Μυστρά με πανσέληνο”, “Μια ιστορία … μια παροιμία” , “Σίντο περιπέτεια στη Μουσικοχώρα” και άλλοι πάρα πολλοί και ιδιαίτεροι.
Εμείς αγαπάμε πάρα πολύ όλα τα βιβλία τους, πολλά από τα οποία συνοδεύονται και από cd, που ζωντανεύουν ακόμα περισσότερο την ιστορία!
Λίγα λόγια για τα βιβλία

“Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον”
Βιβλίο και cd
Απόδοση –  διασκευή: Δημήτρης Αδάμης / Εικονογράφηση: Αλέξανδρος Κομπογιώργος

“Ο Νιλς Χόλγκερσον, ένα άτακτο παιδί, μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό και καβάλα σε έναν άσπρο χήνο ακολουθώντας ένα σμήνος αγριόχηνες, ταξιδεύει διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, χιονισμένα όρη και πεδιάδες, λίμνες, δάση και ποτάμια.
Ένα πραγματικά θαυμαστό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες που του έμαθε πολλά αλλάζοντας του τον κακότροπο χαρακτήρα. Του αποκάλυψε ταυτοχρονα μυστικά της φύσης, αλλά και θρύλους μαγικούς.
Η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ, έγραψε αυτό το μυθιστόρημα, στις αρχές του 20ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό στα σχολεία της Σουηδίας. Έν έργο γεμάτο ποίηση και ομορφιά που σφίζει από αγάπη για τη ζωή, χιούμορ και συγκίνηση.”
“Το τελευταίο δέντρο”
Βιβλίο και cd
Αναστασία Αστερίου / Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς

“Δύο καταχθόνιοι κακοποιοί ο Νώντας και ο Φώντας έχουν βάλει φωτιά στο Ωραιόδασος, με στόχο να κάψουν όλα τα δέντρα του, για να γίνει αστική περιοχή. Ο Μίχας, ένα νεαρό δέντρο με καταγωγή από τη Φιλανδία, βλέπει την καταστροφή να πλησιάζει και προσπαθεί να δώσει θάροος σε δύο μικρούς θάνμους, γαλλικής καταγωγής, που τον περιβάλλουν. Ενώ η φωτιά τους πλησιάζει εύχονται όλοι μαζί να γίνει κάτι να σωθούν …
Ένα παραμύθι με οικολογικό μήνυμα, που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για μια αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.”
“Μια ιστορία… μια παροιμία”
Ιωάννα Ζησιμοπούλου – Γιόβα / Εικονογράφηση: Γιώργος Μπαρνιάς

“Παροιμίες: Ο θησαυρός της λαϊκής μας σοφίας. Η πολύχρονη εμπειρία μου ως δασκάλα και συγγραφέας, μου δίδαξε τη δύναμη των παραδειγμάτων μέσα από την καθημερινή ζωή. Σε αυτό το βιβλίο συγκέντρωσα 45 διδακτικές ιστορίες δοσμένες με χιούμορ, μεράκι και πολλή αγάπη, που μαζί με τα σκίτσα συγκροτούν ένα ελκυστικό παιδικό ανάγνωσμα.”
Μην ξεχνάμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας το μαγικό κόσμο των βιβλίων!
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *