Όποιοι με διαβάζετε τακτικά θα έχετε καταλάβει πως έχω ένα θέμα με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Δεν αντέχω ανορθογραφίες, κείμενα χωρίς τόνους και σημεία στίξης, ασυνταξίες και άλλ’ αντ’ άλλων γραμματική. Έτσι όταν ξεκίνησε το δημοτικό η Κωνσταντίνα πρόπερσι, ένα από τα πιο βασικά που παλεύω είναι να μάθει σωστά τα ελληνικά, να τα μιλάει και να τα γράφει όπως πρέπει.

Όταν λοιπόν ήρθε στα χέρια μου το βιβλίο “Τόνοι, τόνοι και Τόνι”, πήρα πολύ μεγάλη χαρά! Ένα βιβλίο που μιλάει για κανόνες γραμματικής και πόσο σημαντικοί είναι! Όταν ζεις την εποχή της απλοποίησης και της γλωσσικής πενίας, ένα τέτοιο βιβλίο και μάλιστα παιδικό είναι μια αχτίδα φωτός.

Με πολύ έξυπνο τρόπο ο συγγραφέας Πάνος Χριστοδούλου καταφέρνει με λογοπαίγνια και ρίμες να δείξει πώς ένας τόνος μπορεί να μετατρέψει έναν καλό γερό άνθρωπο σε έναν γέρο άνθρωπο που έχει κάλο. Παίζει με τις ομόηχες λέξεις, με την ορθογραφία και τους τόνους και φτιάχνει μια ξεκαρδιστικοί ιστορία , όπου οι τόνοι (τα ψάρια) ακούγοντας τον δάσκαλο του Τόνι να ψάχνει τους τόνους (της γραμματικής), πετάγονται από τη θάλασσα και πέφτουν πάνω στις άτονες λέξεις της ιστορίας του Τόνι, αλλάζοντάς τους τα φώτα και το νόημα. Το τι επακολούθησε δεν θα σας το πω, για να το διαβάσετε στο βιβλίο.

Μια πραγματικά πολύ έξυπνη ιστορία, για να μάθουν τα παιδιά πόσο σημαντικοί είναι οι κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού, αλλά και πόσο πλούσια είναι η γλώσσα μας, που είμαι σίγουρη πως θα αρέσει πολύ και στα πιτσιρίκια και σε εσάς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο site των εκδόσεων.

Κι αν είστε τυχεροί, μπορεί να το κερδίσετε κι από εμάς! Δύο τυχεροί αναγνώστες λοιπόν, θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου “Τόνοι, τόνοι και Τόνι” του Πάνου Χριστοδούλου. 
Η διαδικασία του διαγωνισμού γνωστή, αφού διαβάσετε προσεκτικά τους όρους του διαγωνισμού, συμπληρώνετε τη φόρμα που ακολουθεί.
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *