Εσείς κόψατε το πρώτο ποδαράκι της κυρά- Σαρακοστής; Εμείς το κόψαμε ίσαμε τέσσερις φορές, αφού τόσες κυρούλες έχουμε (ζυμαρένιες, χάρτινες, μιας χρήσης, πολλών χρήσεων, για κάθε γούστο και … πιτσιρίκι! χιχιχι)! Κι αφού μιλήσαμε για την κυρά Σαρακοστή, τα έθιμα και τη νηστεία που ξεκίνησε, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το νόημα της νηστείας. Τα κορίτσια με ρωτούν πολλές φορές αν τα παιδιά πρέπει να νηστεύουν κι επέλεξα να τους μιλήσω για τον αγώνα που και τα παιδάκια μπορούν να κάνουν και που δεν έχει τόση σχέση με το φαγητό. 

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι γεμάτη γεγονότα και συμβολισμούς, προσευχές και ακολουθίες, που θυμίζουν σε μας τους μεγαλύτερους το αληθινό νόημα της νηστείας, αλλά και μαθαίνει στα παιδιά πόση αξία έχει ο αγώνας για να διορθώσουμε τα σφάλματά μας και να έρθουμε πιο κοντά στο Χριστό, ιδιαίτερα αυτή την ευλογημένη περίοδο. 
Κάθε Κυριακή η εκκλησία μας έχει ορίσει να θυμόμαστε είτε κάποια μεγάλα γεγονότα είτε κάποιους αγίους , που η ζωή και το παράδειγμά τους είναι καθοριστικά για εμάς τους πιστούς. Ξεκινώντας λοιπόν από αυτή την Κυριακή που έρχεται, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μιλάμε με τα κορίτσια για τη σημασία και το νόημα της γιορτής της αναστήλωσης των εικόνων, της γιορτής της Ορθοδοξίας. 
Πριν τρία χρόνια είχα ανακαλύψει για πρώτη φορά το μικρό σε μέγεθος βιβλιαράκι “Κυρά Σαρακοστή” της Μαρίνας Παλιάκη  – Μπόκια, το οποίο όμως είναι πραγματικά θαυματουργό! Με πάρα πολύ απλά λόγια, με έμμετρο λόγο τις περισσότερες φορές, η συγγραφέας αναλύει στα παιδιά την γιορτή της Ορθοδοξίας, μιλάει για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, που μας έμαθε το  πολύ σημαντικό μυστικό, να λέμε την ευχή του Ιησού,  εξηγεί γιατί η τρίτη Κυριακή είναι της Σταυροπροσκύνησης, γνωρίζει στα παιδιά την Κλίμακα των αρετών του Αγίου Ιωάννη, τους συστήνει την υπέροχη μορφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας και φτάνει μέχρι και τη  Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση. 
Κι ενώ από τη  μια πλευρά τα παιδιά μαθαίνουν αυτά, παράλληλα με δυο τρία λογάκια τα μικρά μας μαθαίνουν και σε τι χρησιμεύουν σε εμάς σήμερα τα διδάγματα και το παράδειγμα των αγίων αυτών ή των γεγονότων που θυμόμαστε. Τα παιδιά γνωρίζουν την ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησέ με”, ενώ μπορούμε να τους μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουν πράξη στη ζωή τους, με τα αδερφάκια, τους συμμαθητές, τους φίλους, τη μαμά και το μπαμπά την αγάπη, την υπακοή και την προσευχή, όλα αυτά που οδηγούν πιο κοντά στο Χριστό, σαν σκαλοπάτια. 
Τα κορίτσια μου αγαπούν πολύ αυτό το βιβλιαράκι, ιδιαιτέρως της Κωνσταντίνας της αρέσει πολύ και της έχουν εντυπωθεί οι εικόνες της Κλίμακας , της σκάλας δηλαδή, για τον ουρανό, αλλά και η μορφή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Της κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πώς έζησε μόνη της στην έρημο, τόσα πολλά χρόνια και είναι μια πολύ ωραία αφορμή για όμορφες συζητήσεις. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 3+, όμως πιστεύω ότι μπορεί να γίνει εργαλείο και στα μεγαλύτερα παιδάκια, αφού θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα παιδικό οδοιπορικό για τις Κυριακές της Μεγάλης Σαρακοστής. 
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σελίδες με δραστηριότητες , για περισσότερη διασκέδαση! Φυσικά υπάρχει η κυρά Σαρακοστή για να την ζωγραφίσουν τα παιδιά και να την κόψουν, αλλά και πολλά ακόμα παιχνιδάκια!
Ένα ακόμα βιβλίο για την όμορφη αυτή περίοδο, που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αφού τρία χρόνια τώρα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των κοριτσιών! Αν λοιπόν αυτές τις μέρες βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αναζητήστε το ή βρείτε το στο eshop των εκδόσεων Άθως παιδικά.
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *