Στο βιβλίο Φως μέσα από τα κάγκελα διαβάζουμε την δημόσια εξομολόγηση και την ιστορία προς το φως ενός ζευγαριού. Είναι η αληθινή, συγκλονιστική ιστορία δυο ανθρώπων, που το έλεος του Κυρίου κυριολεκτικά τους καταδίωκε κάθε ημέρα της ζωής τους.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ο Φρανκ ήταν γιος ενός επιφανούς στρατιωτικού και επιτυχημένου επαγγελματία και μιας τρυφερής και στοργικής μητέρας. Η εύπορη κατάσταση της οικογένειάς του του έδωσε την δυνατότητα να μεγαλώσει μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον και οι προοπτικές του ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Παρά ταύτα, στην εφηβεία του διάφορες συγκυρίες και μια κακοποιητική σεξουαλική συμπεριφορά, τον ώθησαν προς την παρανομία. Κατέληξε από τα 15 του χρόνια να τριγυρίζει στις φυλακές, μέσα σε μια θολούρα παραβατικότητας, ναρκωτικών και ομοφυλοφιλίας. Η Ραχήλ ήταν κόρη ενός στοργικού πατέρα και μιας αλκοολικής μητέρας. Παρά τις τρομερές δυσκολίες και την ουσιαστική και φυσική εγκατάλειψη από την μητέρα της, η Ραχήλ κατάφερε να πιαστεί από το σωσίβιο της πίστης και να έχει μια ήρεμη και φυσιολογική ζωή.

Οι ζωές τους διασταυρώθηκαν, όταν ο Φρανκ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο – για κάτι που δεν είχε κάνει! Η Ραχήλ, που παρακολουθούσε την ιστορία από τα κανάλια, απογοητευμένη από την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση, αποφάσισε να επικοινωνήσει μαζί του. Πίστευε πως έπρεπε να τον βοηθήσει να σωθεί, ερχόμενος κοντά στον Χριστό. Αυτή ήταν η αρχή του δρόμου προς τον Θεό. Με θαυμαστό τρόπο ο Θεός, που θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, ο Φρανκ μέσα από την φυλακή γνώρισε τον επίσκοπο Λεμεσού από την Κύπρο. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε η ζωή του Φρανκ αλλάζει. Βαπτίζεται και παίρνει το όνομα Αντώνιος.

Η Ραχήλ ακολουθώντας τον δικό της δρόμο, ανακαλύπτει με την σειρά της την Ορθόδοξη Εκκλησία. Βαπτίζεται με το όνομα Σάρρα. Ο π. Επιφάνιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, τους επισκέπτεται και τους ζητάει να γράψουν την αυτοβιογραφία τους. Μία επίπονη και λυτρωτική διαδικασία που θα κρατήσει δέκα σχεδόν χρόνια, ξεκινάει. Εν τω μεταξύ, στην πολιτεία της Αριζόνας οι θανατικές ποινές, μετά από αρκετά χρόνια σιωπηλής παύσης, ξαναρχίζουν. Αξίζει να εκτελεστεί ο Φρανκ;

Φως μέσα από τα κάγκελα μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία από τις φυλακές της Αριζόνα
Φως μέσα από τα κάγκελα
Μια συγκλονιστική ιστορία

Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε αστυνομικά μυθιστορήματα . Συνήθως παρακολουθούμε την ιστορία ως θεατές, χωρίς να εμβαθύνουμε πολύ τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό αυτού που διαπράττει ένα έγκλημα. Ακόμα, στα περισσότερα από τα βιβλία αυτά, το βάρος δίνεται στην εκδίκηση ή στην απόδοση δικαιοσύνης. Το βιβλίο Φως πίσω από τα κάγκελα είναι πολύ διαφορετικό και γι’ αυτό συγκλονιστικό. Καταρχήν διαβάζουμε την εξομολόγηση ενός ανθρώπου , που ομολογεί πάρα πολλά αδικήματα που διέπραξε. Από 14 ετών έζησε μια ζωή παραβατική, καταστρέφοντας τον εαυτό του συστηματικά. Ο ίδιος ο Φρανκ Άτγουντ μας λέει στο βιβλίο αυτό πώς ο διάβολος μπλέκει τον άνθρωπο, του θολώνει το μυαλό, την κρίση και γεμίζει την καρδιά του με μίσος και κακία. Θέλει όχι απλά να καταστρέψει τον ίδιο, αλλά και όλους γύρω του.

Το κακό που έχει υπόσταση και μορφή

Νομίζω πως από όλο το βιβλίο αυτό που με συντάραξε πιο πολύ είναι ακριβώς αυτή η παραδοχή του συγγραφέα. Στην εποχή μας αποφεύγουμε συνειδητά να μιλάμε για το κακό, που έχει μορφή και υπόσταση – τον διάβολο. Θυμάμαι παλιότερα είχα διαβάσει ένα μυθιστόρημα ακριβώς με το θέμα αυτό, πως η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει διάβολος είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνάσματά του. Μέσα και πίσω από κάθε πράξη κακίας και αμαρτίας είναι ο διάβολος. Αυτός που ανέκαθεν προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας τραβήξει μακριά από την Χάρη του Θεού. Το να μην το δεχόμαστε αυτό είναι σαν να μην δεχόμαστε ότι υπάρχει κακό και αμαρτία.

Είναι σαν να αρνούμαστε να αγωνιστούμε ενάντια σ’ αυτό. Σαν να περπατάμε ανέμελοι μέσα σε μια ζούγκλα, αγνοώντας τους κινδύνους και τις παγίδες. Τότε είναι θέμα χρόνου, να πέσουμε μέσα σ’ αυτές. Ο Φρανκ Άτγουντ με κάθε τρόπο και πάρα πολλές φορές τονίζει ότι όσο ζούσε στην ζωή της αμαρτίας, ήταν κυριευμένος και παραδομένος σε διαβολικές ενέργειες. Επίσης τονίζει σε κάθε περίσταση, πώς ο διάβολος εκμεταλλεύεται την ευαλωτότητα του ανθρώπου μετά από μια τραυματική εμπειρία και τον κάνει να βλέπει διαστρεβλωμένη την κατάσταση. Ο ίδιος αρνούνταν να δει την αλήθεια, αρνούνταν να πιαστεί από τις σανίδες σωτηρίας που του έστελνε η Χάρη του Θεού. Με τον ίδιο τρόπο αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στο έλεος του Θεού, που τον καλούσε κοντά Του με κάθε τρόπο.

Το έλεός σου Κύριε καταδιώξει με πάσας τα ημέρας της ζωής μου

Διαβάζοντας την ιστορία αυτού του ανθρώπου, συνταράζεσαι. Δεν μπορώ να περιγράψω ακριβώς πόσο με επηρέασε με πάρα πολλούς τρόπους. Κάτι που υπογραμμίζει ο συγγραφέας είναι πως ακόμα κι όταν βρισκόταν στο κατώτερο σημείο, η Χάρη του Θεού τον αγκάλιαζε. Μέσα από ανθρώπους και καταστάσεις, ακόμα και με το γεγονός πως παρά την πολύ επικίνδυνη ζωή που έκανε, έμενε ζωντανός. Διαβάζοντας την ιστορία του, νιώθεις ότι ήταν ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να ξεφύγει από τον Θεό και Εκείνος τον κυνηγούσε διαρκώς. Μέχρι, όπως λέει ο ίδιος να αποφασίσει να παραδοθεί.

Ακόμα και το γεγονός ότι μέσα στην φυλακή και ενώ ήταν θανατοποινίτης κατάφερε να αλλάξει την ζωή του, να πιστέψει ξανά, να γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη στην συνέχεια και να βαπτιστεί ορθόδοξος. Όλα αυτά τι είναι, παρά η απόδειξη πως ο Χριστός μας θέλει όλοι οι άνθρωποι να Τον γνωρίσουν και να σωθούν μέσα από Εκείνον! Μας κυνηγάει κυριολεκτικά. Προσπαθεί μέσα από κάθετι στην ζωή μας, ακόμα και μέσα σε τόσο δύσκολες και απέλπιδες καταστάσεις, όπως η ζωή του θανατοποινίτη Φρανκ, να μας φέρει κοντά Του. Να μας γλιτώσει από τον διάβολο, που καταστρέφει την ζωή μας. Πραγματικά διαβάζουμε την ιστορία ενός θαύματος. Διαβάζουμε στο Φως μέσα από τα κάγκελα την ζωντανή απόδειξη πώς ο Χριστός αλλάζει τον άνθρωπο ολοκληρωτικά.

Έρωτας μέσα από την φυλακή

Η Ραχήλ είναι μια απίστευτα θαρραλέα κοπέλα. Σκεφτείτε το λίγο. Μια κοπέλα αποφασίζει να στείλει γράμμα σε έναν θανατοποινίτη, που έχει καταδικασθεί για απαγωγή και δολοφονία ενός παιδιού, που έχει κατηγορηθεί για ασέλγεια σε παιδιά. Μια απλή κοπέλα, που ήταν αθλήτρια και είχε μια ζωή τακτοποιημένη και “κανονική”. Ο Φρανκ Άτγουντ την χαρακτηρίζει ως “άγγελο του Θεού”. Και πραγματικά, όταν διαβάζεις τις γραμμές στο βιβλίο, το νιώθεις αυτό. Σκέφτομαι πώς το έκανε αυτό , πώς πήρε την απόφαση να πάει να τον επισκεφθεί. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς είναι να είσαι ερωτευμένη, αρραβωνιασμένη, παντρεμένη με έναν φυλακισμένο, θανατοποινίτη. Η Ραχήλ είναι ένα τρομερό παράδειγμα θάρρους. Διαβάζοντας και την δική της πορεία προς την ορθόδοξη πίστη, βλέπεις πώς ενεργεί ο Θεός. Και πώς την συζυγική αγάπη, τον έρωτα, τον ανεβάζει και τον κάνει κάτι ιερό μέσα από τα κοινά πιστεύω και την αγάπη στον Θεό.

Για το τέλος

Το βιβλίο Φως μέσα από τα κάγκελα ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία που έχω διαβάσει. Γραμμένο με πολύ πόνο, μέσα σε διάστημα δέκα ετών, είναι απόλυτα ειλικρινές και γι’ αυτό αγγίζει βαθιά τον αναγνώστη. Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα πληροφορίες για τον Φρανκ Άτγουντ. Η εικόνα που σχηματίζει κανείς διαβάζοντας τις πληροφορίες αυτές και η εξομολόγηση του ίδιου και της Ραχήλ σε κάνει να καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνει η φράση “η εκκλησία ως νοσοκομείο”.

Το βιβλίο προλογίζεται από τον μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *