Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής διαβάζεται στις εκκλησίες ο Εσπερινός της αγάπης. Κι αυτό γιατί στο τέλος του ζητούμε όλοι ο ένας από τον άλλο συγχώρεση, εν όψει και της νηστείας που ξεκινάει την επόμενη μέρα.
Σκεφτόμουν λοιπόν, πόση δύναμη χρειάζεται, για να πεις αυτή τη λέξη…

Παρατηρώντας τα παιδιά, έχω διαπιστώσει ότι το να μάθει το μικρό παιδάκι να ζητάει συγγνώμη, είναι το πιο δύσκολο. Ευχαριστώ θα πει, παρακαλώ θα πει, ευγενικά θα μιλήσει, όμως να παραδεχθεί ότι έσφαλλε δεν μπορεί να το κάνει. Θέλει πολλή δουλειά. Και συνήθως, μέχρι να το πει, θα το φέρει από δω, θα το πάει από κει, μήπως και τη γλυτώσει. Όταν δε , τελικά, αποφασίσει ότι θα ζητήσει συγγνώμη, θα το πει πάντα ψιθυριστά και βιαστικά, σαν να φοβάται ότι κάποιος θα το ακούσει. Τουλάχιστον όμως, συνήθως είναι ειλικρινής η συγγνώμη του μικρού παιδιού.

 Αναρωτώμενη γιατί συμβαίνει όλο αυτό, κατέληξα στο ότι το να ζητήσεις συγχώρεση από τον άλλο, προϋποθέτει την παραδοχή του λάθους και του ότι ο φοβερός εαυτός σου δεν είναι τελικά και τόσο φοβερός και τέλειος. Και αν αυτό είναι δύσκολο για έναν μεγάλο άνθρωπο, που μπορεί -θεωρητικά- αυτά να τα διαχειριστεί, φαντάσου πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλει το νήπιο, που έχει την πεποίθηση ότι αποτελεί το κέντρο του κόσμου.

Εμείς, οι μεγάλοι τι κάνουμε; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ζητήσει ποτέ στη ζωή τους συγγνώμη από κανέναν. Είναι όμως κι αυτοί που λένε αβίαστα συγγνώμη και δεν το εννοούν καθόλου. Απλά και μόνο για να εξομαλυνθεί η δυσκολία. Όπως λέει και το γνωμικό , από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο. Κάνεις πάλι τα ίδια, πληγώνεις, στεναχωρείς, αδικείς, λες μια συγγνώμη, εντάξει, όλα οκ!! Καμία υπέρβαση του εγώ, καμιά μετάνοια, καμιά τύψη.
Η νηστεία για μένα, είναι κυρίως μια περίοδος για να προσπαθήσω για λίγη περισσότερη βελτίωση. Λέω από αύριο, να πάρω παράδειγμα -και πάλι- από τα παιδάκια μου, και να αρχίσω να αισθάνομαι ειλικρινή μετάνοια, ώστε κάθε φορά που θα ζητάω συγγνώμη να είναι αληθινή.
 Ας είναι και ψιθυριστή, δεν πειράζει, ο Θεός ακούει πολύ καλά τα πάντα.
Καλή Σαρακοστή!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *