Εδώ και εβδομάδες σκεφτόμουν σε ποια σημεία του χαρακτήρα μου θέλω να εστιάσω φέτος. Τι θέλω να δουλέψω περισσότερο. Είναι η λεγόμενη “λέξη της χρονιάς”. Συνήθως δεν την μοιράζομαι, μα φέτος λέω να γράψω δυο λόγια σχετικά, κυρίως για δική μου μελλοντική αναφορά.

Η λέξη που “με βρήκε” φέτος είναι η δέσμευση.

Δέσμευση

Πολλές φορές ξεκινώ κάτι που με ενθουσιάζει και στην συνέχεια, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, ατονεί. Αυτό είναι κάτι που με δυσκολεύει πάρα πολύ και επειδή δεν μου αρέσει να αφήνω υποχρεώσεις στην μέση, με πιέζει και με γεμίζει ενοχές. Καθώς σκέφτομαι με ποιους τρόπους μπορώ να το αντιμετωπίσω, κατέληξα σε δυο τρεις.

Αφενός θα δεσμεύομαι σε λιγότερα πράγματα. Προτού πω ναι σε κάτι νέο, είτε σε κάποιον άλλον είτε στον εαυτό μου, θα ζυγιάζω πράγματα και καταστάσεις. Το πιο πιθανό είναι όταν μαζεύονται πολλά, να μην γίνει τίποτα ή όλα να γίνουν ελλιπώς. Επομένως, δέσμευση σε λίγα πράγματα και καλά.

Αφετέρου, θα οργανώνομαι πιο σωστά. Ίσως και η λέξη οργάνωση να έπρεπε να με βρει, αλλά κατέληξα πως η δέσμευση περιλαμβάνει την οργάνωση, γιατί η δεύτερη είναι προαπαιτούμενο της πρώτης. Όταν οργανώνεις σωστά τον χρόνο και τις δραστηριότητες, μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ό,τι έχεις αναλάβει. Δουλίτσα και σ’ αυτό λοιπόν.

Η δέσμευση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν τομέα. Μπορεί να είναι δέσμευση σε ένα project, σε μια σχέση, σε ένα σχέδιο, σε μια προσπάθεια να κόψεις ένα ελάττωμα. Φέτος θέλω να δεσμευτώ πως θα προσπαθήσω να πολεμήσω δυο τρια πραγματάκια, που με δυσκολεύουν πολύ, αλλά και πως θα αναπτύξω κάποια άλλα που με βοηθούν.

Είναι ωραίο να έχεις μια εικόνα για το τι θες να προσπαθήσεις. Δίνει έναυσμα και όρεξη για προσπάθεια. Μακάρι να μείνει ζωντανή η όρεξη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μακάρι να ευοδωθούν όλες οι προσπάθειες που κάνουμε!

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. Δέσποινα 21 Ιανουαρίου, 2022 at 11:02 πμ

    Πιστεύω ότι όταν έχεις την πρόθεση στο μυαλό σου είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις , ακόμα και υποσυνείδητα. Πολύ σημαντικό να βάζουμε λιγότερα στο “πιάτο” μας για να προλαβαίνουμε αφενός, να μη γεμίζουμε ενοχές αφετέρου αλλά και να έχουμε χρόνο να αναλογιστούμε τι καταφέραμε και να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας. Εύχομαι η νέα χρονιά να σου φέρει ό,τι ονειρεύεσαι και να τολμήσεις αυτά τα πραγματάκια που θέλεις.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *