Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο αγαπημένη μαρμελάδα από την μαρμελάδα φράουλα! Κάθε άνοιξη φτιάχνω αρκετές δόσεις με την ελπίδα να κρατήσω μερικά βάζα για τον χειμώνα, αλλά καταναλώνονται πιο γρήγορα… Φέτος έχω φτιάξει ήδη τρεις δόσεις και μπορώ να πω ότι κατάφερα να βρω την πιο μυρωδάτη εκδοχή της αγαπημένης μαρμελάδας.

Μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα

Μου αρέσει η μαρμελάδα να έχει μέσα ολόκληρα κομμάτια φρούτου, γι’ αυτό δεν τις πολτοποιώ στο μπλέντερ, αλλά τις λιώνω με τα χέρια μου. Επίσης φέτος δοκίμασα να βάλω μέσα ένα φυλλαράκι από την αρμπαρόριζα μου. Το είχα δει από την φίλη μου την Παναγιώτα πέρσι. Πρέπει να σας πω ότι η γεύση απογειώθηκε! Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο πιο νόστιμη και μυρωδάτη έγινε!!! Ευχαριστώ Παναγιώτα για αυτό το μικρό μυστικό! Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε αρμπαρόριζα, η μαρμελάδα φράουλα είναι πεντανόστιμη! Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται!

ΥΛΙΚΑ

1250 γρ. φράουλες 1250 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού λεμόνι 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κοτσάνια και πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες. Τις βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και τις λιώνουμε με τα χέρια μας. Μετά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το φυλλαράκι από την αρμπαρόριζα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά , ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Χρειάζεται περίπου 35 με 40 λεπτά. Ανακατεύουμε πολύ συχνά, για να μην κολλήσει. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε άλλα πέντε λεπτά. Αφού κρυώσει την μοιράζουμε σε βάζα.

Μυρωδάτη μαρμελάδα φράουλα

Extra tips

  • Όταν λέω χαμηλή φωτιά, εννοώ σε κλίμακα με 9 βαθμούς στα μάτια της κουζίνας στο 4,5 – 5.
  • Κατά την διάρκεια του βρασμού αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που δημιουργείται. Δεν τον πετάμε, τον βάζουμε σε ένα μπωλάκι και αφού κρυώσει, τον τρώμε!
  • Για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα θα δούμε καταρχήν το χρώμα της, που θα έχει γίνει ένα ωραίο γυαλιστερό μπορντώ. Επίσης, το σιρόπι αν και υδαρές (λόγω της θερμότητας) θα κάνει μικρά “κομπάκια” πάνω στην κουτάλα. Σε κάθε περίπτωση, μην την αφήσετε περισσότερο από 45 λεπτά, διότι μετά θα πήξει πάρα πολύ και δεν θα απλώνεται εύκολα. Η μαρμελάδα αυτή δεν είναι πολύ πηχτή.

Αν σας αρέσουν οι φραουλένιες συνταγές δείτε και αυτή την τάρτα φράουλα, αλλά και το κέικ φράουλας χωρίς γαλακτοκομικά!

Καλή επιτυχία!

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *