Η μυθολογία μου άρεσε από μικρή πάρα πολύ. Είναι πολύ συναρπαστικό να διαβάζεις πώς αντιλαμβάνονταν τον κόσμο γύρω τους οι άνθρωποι, χιλιάδες χρόνια πριν. Μέχρι μεγάλη διάβαζα και ξαναδιάβαζα αυτές τις ιστορίες, διότι οι περισσότερες έχουν πολλαπλά μηνύματα να δώσουν.

Παρόλα αυτά έχω την άποψη, πως στα πολύ μικρά παιδιά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την μυθολογία. Τόσο για το ποιές ιστορίες θα πούμε σε κάθε ηλικία, όσο και στην επιλογή των βιβλίων από τα οποία θα διαβάσουμε. Η μυθολογία δεν είναι παραμύθια για παιδιά και γι αυτό δεν είναι όλα κατάλληλα για μικρές ηλικίες. Προσωπικά έχω επιλέξει πάρα πολύ προσεκτικά καθένα από τα σχετικά βιβλία που έχουμε στο σπίτι. Έχω ξεχωρίσει κάποιες σειρές, οι οποίες είναι πολύ προσεγμένες και ποιοτικές.

Μία τέτοια σειρά είναι τα βιβλία “Γνωρίζω την Μυθολογία” των εκδόσεων Μίνωας, από την πένα της αγαπημένης μας Ιωάννας Μπαμπετα. Μιας και στην τρίτη Δημοτικού ασχολούνται τα παιδιά με τον Τρωικό πόλεμο και την Οδύσσεια, αυτά τα βιβλία είναι από τα αγαπημένα των κοριτσιών. Γραμμένα σε έμμετρο λόγο, που εκτυπώνεται στο μυαλό και πολύ περιεκτικά, είναι πολύ ελκυστικά για τους μικρούς μαθητές. Μάλιστα η μικρή μου, όταν έκανε επανάληψη, διάβαζε από εκεί!

Πάρις και Ωραία Ελένη

Η αρχή του κακού ήταν η παράλειψη να προσκληθεί η Έριδα σε μια γαμήλια γιορτή! Από εκεί και μετά το μήλο της έριδος δίχασε τις θεές, ο Πάρις διάλεξε τον έρωτα πάνω από όλα τα άλλα και παραβίασε την φιλοξενία του Μενέλαου, κλέβοντας την πανέμορφη Ελένη. Ο Τρωικός πόλεμος μόλις ξεκινούσε.

Αχιλλέας και Έκτορας

Στην Ιλιάδα υπάρχει ένα σημείο , που μου προξενεί δέος. Ο Αχιλλέας έχει σκοτώσει τον Έκτορα και για να εκδικηθεί τον θάνατο του φίλου του Πατρόκλου , προσβάλλει το σώμα του νεκρού. Τότε ο Πριαμος πηγαίνει γονατιστός στον Αχιλλέα και ζητά το σώμα του γιου του. Αυτή η σκηνή είναι συγκλονιστική και μου δείχνει πολλά για την αγάπη του γονιού για το παιδί του. Είναι μία από τις σκηνές που περιγράφεται στο βιβλίο Αχιλλέας και Έκτορας, με πολύ όμορφο τρόπο.

Οδύσσεια

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα στον δρόμο για την Ιθάκη είναι από τα πιο αγαπημένα αναγνώσματα διαχρονικά. Σε αυτό το βιβλίο η Ιωάννα Μπαμπετα καταφέρνει να συμπυκνώνει το έπος, χωρίς καθόλου να χάσει την μαγεία και την ομορφιά του.

Στην σειρά Γνωρίζω την Μυθολογία κυκλοφορούν πολλά ακόμα βιβλία ,τα οποία μπορείτε να βρείτε από τις εκδόσεις Μίνωας. Σας τα προτείνουμε ,γιατί πραγματικά αξίζουν!

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *