Αυτό που μου αρέσει με την περίοδο του Πάσχα, είναι ότι κρατάει πολύ καιρό. Η Σαρακοστή, η Μεγάλη Εβδομάδα, η Διακαινήσιμος αμέσως μετά την Ανάσταση, μας κάνει να τα ζούμε όλα πιο πολύ και πιο έντονα. Όλη τη Σαρακοστή εμείς εδώ στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο τα παιδιά, μιλάμε για το Πάσχα, για τα Πάθη και την Ανάσταση, το νόημά τους, όσο μπορούν τα κορίτσια να καταλάβουν, γιατί είναι και δύσκολα νοήματα αυτά για ένα παιδάκι. Ακόμα μιλάμε για τα ήθη και τα έθιμα , γιατί και αυτά έχουν τη σημασία τους, αφού στο παρελθόν δεν ήταν ξεκομένα από τη ζωή, όπως δυστυχώς είναι τώρα, αλλά ήταν μέσα σε αυτή, κομμάτι της.

Και ποιος καλύτερος τρόπος για να τα μάθουμε όλα αυτά, εκτός από τα βιβλία;
Σήμερα λοιπόν θα σας προτείνω μερικά παιδικά πασχαλινά βιβλία , που είμαι σίγουρη ότι θα σας συντροφεύσουν και θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν και να ζήσουν πιο έντονα όλες αυτές τις μέρες.
Από τις εκδόσεις Σταμούλη – Άθως Παιδικά λοιπόν έχω να σας προτείνω τέσσερα βιβλία . Είναι και για μικρότερα παιδάκια , αλλά και για πιο μεγάλα ( μιας και σιγά σιγά όσο μεγαλώνουν οι κόρες μου, ξεφεύγω κι εγώ από τα πολύ παιδικά και ψάχνω και για μεγαλύτερες ηλικίες). Πάμε λοιπόν να τα δούμε!

“Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα”:  Ο μικρός Νικόλας μαθαίνει όλα τα γεγονότα που θυμόμαστε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και μπορεί να συμμετέχει και ο ίδιος στις ακολουθίες των ημερών. Μαζί του και τα δικά μας παιδάκια, μέσα από κείμενα με έμμετρο λόγο κατανοούν εύκολα τα γεγονότα και τα νοήματα της Μεγάλης Εβδομάδας. Όπως όλα τα βιβλια της Μαρίνας Παλιάκη – Μπόκια, με πολύ όμορφο τρόπο προσεγγίζουν τα μικρά παιδιά και κάνει την πίστη και τη λατρεία να μοιάζει πολύ απλή και κατανοητή ακόμα και από τα τρίχρονα παιδάκια, ενώ η εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά, συμπληρώνει υπέροχα αυτό το τόσο όμορφο βιβλιο.


“Η Πασχαλίτσα και το κουνελάκι”: Μια πάρα πολύ γλυκειά και τρυφερή ιστορία, για δυο παιχνίδια που ήταν αχώριστοι φίλοι, αλλά και ένα κοριτσάκι, τη μικρή Αντιγόνη, που προσευχόταν στο Χριστό εκείνο το Μεγάλο Σάββατο , για το πιο όμορφο δώρο. Άραγε θα ξανασυναντηθούν οι αχώριστοι φίλοι; Και η προσευχή της Αντιγόνης θα φτάσει ως τον ουρανό; Είναι αλήθεια ότι ο Χριστός αγκαλιάζει τα μικρά παιδιά, όταν ζητούν τη βοήθειά του;
Ένα πολύ όμορφο βιβλίο από τον Νικόλαο Βαλβαζάνη, με την εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά.
“ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΑΕΡΑΚΙ” : Ένα αγόρι από την Ήπειρο, ο Ανέστης, επισκέπτεται την αδελφή του τη Φωτεινή, που μαζί με την οικογένειά της ζει στην Κέρκυρα, για να ζήσει εκεί το Πάσχα. Όμως τα πάντα εκεί φαίνονται διαφορετικά, ακόμα και το πασχαλιάτικο αεράκι, που στην Κέρκυρα είναι ζεστό, ελαφρύ και τραγουδιστό, αντίθετα από το βουνίσιο ντροπαλό και δροσερό αεράκι της Ηπείρου… Ένα πολύ όμορφο πασχαλινό διήγημα από την Άννα Ιακώβου, με την εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά.

“ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ” : Άγιο Φως! Ένα θαύμα που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται, ανεξήγητο και συγκλονιστικό! Μετά την καταστροφή του χωριού του στον Πόντο, φτάνει στα Ιεροσόλυμα για να γίνει μοναχός ο πατήρ Μητροφάνης. Το Πάσχα του 1926 συγκλονισμένος από το Άγιο Φως , θέλει να ζήσει από κοντά το θαύμα. Τότε… Μια ιστορία εμπνευσμένη από τις διηγήσεις του ίδιου του π.Μητροφάνη, μέσα από τη γραφή της Άννας Ιακώβου και την εικονογράφηση του Σπύρου Γούση.

Αυτά είναι τα τέσσερα βιβλία που σας προτείνω! Προσωπικά ενθουσιάστηκα!

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *