via

Σε λίγες μέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και όπως κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και φέτος τις προκλήσεις της! Με βασικότερη τη μελέτη στο σπίτι. Η επιστροφή στα θρανία σημαίνει την έναρξη της μελέτης, μαζί με το άγχος της κι έτσι το να έχω από πριν στο μυαλό μου κάποια “μυστικά” που έχουν ήδη βοηθήσει και τα παιδιά κι εμένα, είναι πολύ χρήσιμο. Έτσι σκέφτομαι όλο το καλοκαίρι πώς θα τα οργανώσω φέτος , ώστε να προλαβαίνουν το διάβασμα πριν τις δραστηριότητες, χωρίς φωνές και ένταση.

Το διάβασμα στο σπίτι είναι ένα ζήτημα που αγχώνει σχεδόν όλους μας και είναι η βασική αιτία καυγάδων και έντασης μέσα στο σπίτι. Όμως όπως και όλα τα θέματα στην ανατροφή των παιδιών μας και το διάβασμα μπορεί να σταματήσει να είναι πηγή άγχους και προστριβών , αν το αντιμετωπίσουμε σωστά. Φυσικά κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα , αλλά κάποια γενικά πράγματα βοηθάνε πάντοτε.

Ξεκινώντας να θέλω να σας πω πως αυτά που θα σας πω είναι όσα έχω επισημάνει και με έχουν βοηθήσει και εμένα σαν μαμά , έχουν προκύψει από την αντιμετώπιση των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετώπισα και μετά από συζητήσεις με την (αγαπημένη μας) δασκάλα της , αλλά και από την μελέτη σχετικών βιβλίων.

Πάμε να τα δούμε λοιπόν!

1. Οργανώνουμε το χώρο μελέτης.

Καλό είναι ο χώρος μελέτης του παιδιού να βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο. Μπορεί να είναι το γραφείο του παιδιού ή αν δεν έχει ή δεν το χρησιμοποιεί, ένας άλλος χώρος (πχ τραπεζαρία, κουζίνα κλπ) που όμως θα είναι συγκεκριμένος κάθε φορά. Είναι σημαντικό στο χώρο εκείνο να έχει φως, να υπάρχει ησυχία και όχι περισπασμοί πχ ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ.

2. Καθορίζουμε χρόνο μελέτης.

Κάθε δάσκαλος έχει δική του φιλοσοφία και οι εργασίες για το σπίτι μπορεί να είναι πολλές ή λίγες. Όμως αν το παιδί δεν έχει διάθεση για διάβασμα, μπορεί το ένα φυλλάδιο να το κάνει σε τρεις ώρες. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε συμφωνήσει από πριν μέχρι ποια ώρα θα διαβάσει και μετά να κλείσουν τα βιβλία. Αποφύγετε να φτάσετε μέχρι το βράδυ παλεύοντας να πείσετε το παιδί να καθίσει, γιατί το μόνο που θα γίνει είναι να δημιουργηθεί ένταση και εκνευρισμός χωρίς αποτέλεσμα. Επιπλέον είναι ένας τρόπος να μάθουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους, καθώς ιδιαίτερα από την τρίτη δημοτικού και μετά , που τα μαθήματα είναι περισσότερα, μαζί με τα εξωσχολικά, που σίγουρα υπάρχουν, ο χρόνος δεν είναι άπειρος. Εμείς έχουμε καταλήξει ότι ο καλύτερος χρόνος για διάβασμα και ο πιο αποδοτικός επίσης, είναι αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό, που ακόμα βρίσκονται σε διάθεση σχολείου και δεν έχει αρχίσει η χαλάρωση. Επιπλέον, αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις μέρες με εξωσχολικά, που συνήθως φτάνουν μέχρι το βράδυ και γυρίζοντας κουρασμένα όπως είναι, πέφτουν κατευθείαν για ύπνο. Έτσι έχουν ξεμπερδέψει με τα μαθήματα και συνεχίζουν το πρόγραμμά τους χωρίς άγχος.

3. Αποφεύγουμε να μένουμε δίπλα τους όλη την ώρα της μελέτης.

Η δασκάλα της Κωνσταντίνας στην πρώτη δημοτικού μας είχε πει πως το πρώτο διάστημα (δηλαδή μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα) καλό ήταν να είμαστε δίπλα στο παιδί, ώσπου να μάθει τα βασικά. Από κει και πέρα όμως μας είχε πει πως το παιδί πρέπει να μένει μόνο του και εμείς μόνο να ελέγχουμε. Προσωπικά το εφάρμοσα αυτό και μπορώ να πω πως όποτε την άφησα μόνη της, όλα τελείωναν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, παρά όταν έμενα εκεί και συνεχώς έκανα παρατηρήσεις. Στόχος είναι το παιδί να γίνει ανεξάρτητο και μάθει να κάνει τις εργασίες του μόνο του, ώστε να εμπεδώσει πραγματικά αυτά που έχει μάθει. Εννοείται πως μένουμε στο χώρο και τα βοηθάμε όταν το ζητάνε , όχι όμως δίνοντας την απάντηση, αλλά μόνο κατευθύνοντάς τα. Πολλές φορές μας ρωτούν απλά για επιβεβαίωση και τότε πρέπει να τα ενθαρρύνουμε και να τα τονώσουμε. Από την εμπειρία μου σας λέω πως περίπου στο τέλος της πρώτης με δευτέρα δημοτικού τα παιδιά μπορούν να κάνουν μόνα τους τα μαθήματά τους. Στην τρίτη δημοτικού πλέον είναι απόλυτα ικανά να διαβάζουν όλα τα μαθήματα μόνα τους και αν έχουν απορίες ή χρειάζονται κάποιον για υπαγόρευση ή να πουν το απ’ έξω, ζητούν βοήθεια. Φυσικά, κάθε παιδί έχει και τους δικούς του χρόνους, αλλά καλό είναι να τους δείξουμε ότι είναι ικανά να το καταφέρουν. Και σε κάθε περίπτωση, ειδικά στις πρώτες τάξεις δίνουμε στο παιδί το χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

4. Αδειάζουμε το γραφείο από στολίδια και παιχνίδια.

Είναι υπέροχα πραγματικά όλα αυτά τα γραφεία που βλέπουμε στο pinterest με τα στολίδια και τις φανταστικές μολυβοθήκες, αλλά πιστέψτε με , μπορεί να φύγει μια ώρα έτσι χαζεύοντας όλα τα ψιλολόγια. Γι’ αυτό συμφωνήστε από πριν με το παιδί, πως στο γραφείο τις μέρες του σχολείου θα υπάρχουν μόνο τα βιβλία και η κασετίνα και κρύψτε εκείνο το ξύλινο ημερολόγιο με την αγελαδίτσα ή το άλλο lego που ξέμεινε από το χθεσινό παιχνίδι ή τη σβούρα που ξεφύτρωσε από το πουθενά. Μείνετε μινιμαλ και επιμείνετε στην λιτότητα και θα με θυμηθείτε.

5. Ο χρόνος της μελέτης είναι μόνο για μελέτη, τα υπόλοιπα πρέπει να περιμένουν.

Είναι απίστευτο πόσα πράγματα θα θυμηθούν τα παιδιά την ώρα που είναι να διαβάσουν. Τουαλέτα, νερό, τηλέφωνο, παιχνίδια ξεχασμένα μήνες, μυθιστορήματα, ξεκαθάρισμα συρταριών, όλα θα τα θυμηθούν εκείνη την ώρα. Χρειάζεται υπομονή , επιμονή και σταθερότητα στο χρόνο που έχει συμφωνηθεί για τη μελέτη.

6. Η μελέτη των μαθημάτων είναι ευθύνη των παιδιών και όχι δική μας.

Αυτό το τελευταίο το άκουγα χρόνια και κάθε φορά με έπιανε φρίκη στο άκουσμα. Και όμως, αν υπάρχει ένα μυστικό για τη μελέτη, αυτό είναι. Τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα, τη δική τους ζωή, το δικό τους χαρακτήρα, τα δικά τους δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως κι εμείς εξάλλου. Έτσι το να κάνουν τις εργασίες τους για την επόμενη μέρα, όπως και το να θυμηθούν να πάρουν όλα τα βιβλία που χρειάζονται μαζί τους, το να φροντίσουν την κασετίνα τους και να πάρουν μαζί τους το κολατσιό που τους ετοιμάσαμε, είναι δική τους ευθύνη. Εμείς έχουμε ευθύνη να τους φτιάξουμε ένα χώρο κατάλληλο για μελέτη και να είμαστε στη διάθεσή τους αν χρειαστούν καθοδήγηση. Τα υπόλοιπα δεν  είναι δική μας δουλειά. Όμως , όπως και σε όλα σχεδόν τα ζητήματα της ανατροφής, πιστεύουμε πως η συμπεριφορά και η απόδοση του παιδιού είναι καθρέφτης δικός μας και  μας πιάνει πανικός στη σκέψη και μόνο ότι το παιδί θα πάει χωρίς να έχει ολοκληρώσει την έκθεση. Ουσιαστικά αυτό που φοβόμαστε είναι πως θα ρεζιλευτούμε στη δασκάλα και θα πει, πω πω αυτή η  μάνα, αδιάβαστο το έστειλε το παιδί. Και όμως, για σκεφτείτε τι μάθημα θα γίνει για το παιδί, το να υποστεί τη λογική συνέπεια της επιλογής του να μην διαβάσει, που θα την δει στο σχολείο, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Δεν λέω πως δεν θα ελέγχουμε, αλλά δουλειά μας είναι μόνο ο έλεγχος και όχι το να κάνουμε εμείς τις εργασίες του. Όσο νωρίτερα το μάθει αυτό το παιδί, τόσο καλύτερα για όλους. Έχετε σκεφτεί πώς αναφερόμαστε στη μελέτη των παιδιών; Λέμε “έχουμε να κάνουμε ακόμα την Ιστορία” ή “αύριο γράφουμε μαθηματικά” ή “καλά τα πήγαμε στην έκθεση”. Το παιδί έχει να τα κάνει όλα αυτά, εμείς το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να είμαστε υποστηρικτικά και ενθαρρυντικά δίπλα τους. Όσο νωρίτερα το πάρουμε είδηση εμείς οι μαμάδες (κυρίως), τόσο καλύτερα για εμάς και το παιδί.

Τα παιδιά χρειάζονται όση περισσότερη ενθάρρυνση μπορούμε να τους δώσουμε . Δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη και αποφεύγοντας τα σχόλια για τις εργασίες στο σπίτι (πάλι τόσα πολλά σας έβαλε, γιατί να έχετε διάβασμα και τα τοιαύτα) .

7. Απασχολήστε τα μικρότερα παιδιά την ώρα της μελέτης των μεγαλύτερων.

Όταν τα παιδάκια είναι διαφορετικών ηλικιών το μεγάλο θέμα είναι, τι να κάνουμε εκείνη την ώρα που τα μεγαλύτερα διαβάζουν και τα μικρότερα βαριούνται και μπορεί να ενοχλούν ή να ξεμυαλίζουν τα μεγάλα. Εμείς το είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι να πάει και η Ευαγγελίτσα στο δημοτικό, οπότε είχα βρει τη λύση των εκτυπωμένων σελίδων με διάφορες εργασίες για την ηλικία της μικρής, αλλά και με ζωγραφιές και λαβύρινθους, που τα έκανε την ώρα της μελέτης της Κωνσταντίνας. Έτσι “διάβαζε” κι εκείνη και γλιτώναμε τις γκρίνιες και τα ξεμυαλίσματα.

8. Μάθετε στα παιδιά να αντιμετωπίζουν την μελέτη σαν μια ευχάριστη πρόκληση.

Ίσως να μην συμφωνούμε με το σύστημα τα παιδιά να έχουν διάβασμα για το σπίτι, ίσως και μεις σαν παιδιά να βαριόμασταν τρομερά να διαβάσουμε. Δεν υπάρχει λόγος όμως να περάσουμε το δικό μας αρνητισμό στα παιδιά. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε αρνητικά σχόλια για το δάσκαλο και τις εργασίες μπροστά στα παιδιά. Ταυτόχρονα καλό είναι να τα ενθαρρύνουμε και να τους δείχνουμε πόσο σημαντικό είναι να αφομοιώνουν σωστά τις νέες γνώσεις, εμπλουτίζοντας τη μελέτη με εξωσχολικά βιβλία, με επισκέψεις σε μουσεία ή εκθέσεις ανάλογες με την ηλικία τους και σχετικά με αυτά που μαθαίνουν στο σχολείο. Για παράδειγμα, η Κωνσταντίνα αγαπάει πολύ την ιστορία , τρελαίνεται. Βρήκα λοιπόν ξανά τα βιβλία μυθολογίας που είχαμε κι εμείς σαν παιδιά, αλλά και βιβλία με ιστορίες από τα αρχαία χρόνια, αλλά και με περιπέτειες σχετικές με ανασκαφές που επίσης της αρέσουν. Έτσι απλώς διαβάζοντας εξωσχολικά βιβλία, έμαθε ένα σωρό νέα πράγματα, εμβαθύνοντας σε αυτά που έμαθε στο σχολείο.

Πιθανόν όσα σας έγραψα να μην ταιριάζουν στην άποψή σας για το σχολείο, τη μελέτη, την ανατροφή γενικότερα. Όμως σε αυτή τη γωνίτσα μοιράζομαι όσα μου έχουν κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη και πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν και κάποια ακόμα μανούλα.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους , με όρεξη και ενθουσιασμό!

Σας φιλώ!

3 Comments

  1. Τριανταφυλλένια 6 Σεπτεμβρίου, 2018 at 8:18 πμ

    Πόσο χρήσιμη ανάρτηση! Θα την αποθηκεύσω γιατί σίγουρα θα μου χρειαστεί του χρόνου! Ευχαριστούμε για τη μαμαδίστικη σοφία που μοιράζεσαι! Καλή σχολική χρονιά να έχετε και εύχομαι να κυλήσουν όλα ομαλά!!!

    Reply
  2. konstantina makripidi 6 Σεπτεμβρίου, 2018 at 12:15 μμ

    Πολύ ωραία τα γράφεις. Συμφωνώ με όλα στην πράξη όμως να δω τι θα καταφέρω. Είμαι λίγο αγχωμένη είναι η αλήθεια με τον μεγάλο που θα πάει στην πρώτη και τον 4χρονο αδερφό του . Είναι λίγο αρνητικός στο να μάθει να γράφει, να διαβάζει . Θα μου χρειαστούν ωστόσο οι συμβουλές σου και θα προσπαθήσω να τις εφαρμόσω . Σε ευχαριστώ πολύ

    Reply
  3. Solar Toys 21 Μαΐου, 2019 at 7:51 μμ

    Η μελέτη των μαθητών στο σπίτι αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τη μόρφωση τους και αυτό είναι κάτι που το έχουν αντιληφθεί οι περισσότεροι γονείς. Πρώτα – πρώτα, αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ οικογένειας και σχολείου, αφού παρέχει την ευκαιρία στους γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνούν με τα παιδιά του και να μαθαίνουν μέσω αυτών τι γίνεται στο σχολείο. Ο σκοπός της μελέτης στο σπίτι περιλαμβάνει την εμπέδωση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στην τάξη, τη χρήση διαφόρων πηγών για την αναζήτηση και εύρεση πληροφοριών, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη σωστή διαχείριση του χρόνου των παιδιών και την ταυτόχρονη ανάπτυξη από αυτά ενός αισθήματος ανεξαρτησίας και ευθύνης. Η κατανόηση του παραπάνω σκοπού από τους γονείς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή μελέτη των παιδιών, αποφεύγοντας τακτικές όπως τον εξαναγκασμό των παιδιών να μελετήσουν, το να κάνουν οι γονείς τις εργασίες των παιδιών αντί γι αυτά, κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η παροχή συγκεκριμένων κινήτρων από τους γονείς στα παιδιά, όπως π.χ. η επιβράβευση με ενθαρρυντικά λόγια, μια έξοδος για σινεμά ή παγωτό, τα οποία θα σχετίζονται με συγκεκριμένους στόχους για τα παιδιά, μπορούν να συντελέσουν σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της μελέτης στο σπίτι.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *