Το καλοκαίρι προτού η μεγάλη μου κόρη πάει πρώτη δημοτικού  πρέπει να είχα διαβάσει ό,τι κυκλοφορούσε σε έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση για την πρώτη δημοτικού. Για κάποιο λόγο είχα πολύ μεγάλη αγωνία για την αλλαγή που θα ερχόταν στη ζωή μας: ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

Αφού έζησα αυτή την εμπειρία (πλέον εις διπλούν, αφού και η μικρή πια προχωράει ολοταχώς στις μεγάλες τάξεις) , έχω να μοιραστώ μαζί σας μερικά tips.

Βασικά είναι οδηγίες προς ναυτιλομένους , μαμάδες και μπαμπάδες, που δεν είχαν προηγουμένως την εμπειρία της πρώτης. Κι αν ακόμα την είχαν από αδέρφια ή ανήψια (όπως εγώ) , πιστέψτε με, δεν είναι το ίδιο. Να επισημάνω πως ό,τι γράφω είναι αποκλειστικά από την εμπειρία μου, όπως βίωσα όλα αυτά που σας γράφω και όσα διαπίστωσα μόνη μου, που δεν τα είχα βρει πουθενά γραμμένα. Αφορούν μικροδυσκολίες που συναντήσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς και που τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία ή κάποια θέματα που μας απασχόλησαν.. Όσο συζητούσα με άλλες μαμάδες, παρατήρησα ότι πολλά από αυτά ήταν γενικό φαινόμενο και σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας λίγα από αυτά που εμάς μας βοήθησαν να γίνει η σχολική καθημερινότητα πολύ πιο εύκολη.

Πάμε λοιπόν!

– Μην αγοράσετε ακόμα γραφείο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Ναι πράγματι, είναι κι αυτό μια διαδικασία που ενθουσιάζει το παιδί και ίσως στην αρχή να του δώσει ώθηση για να καθίσει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό για διάβασμα. Πιστέψτε με όμως, αν διαβάσει συνολικά τρεις ή τέσσερις φορές στο γραφείο του, θα είναι ζήτημα. Το διάβασμα θα γίνεται εκεί όπου βρίσκεται η μαμά ή όποιος διαβάζει το παιδί. Στην κουζίνα, στο σαλόνι, στο γραφείο , στο τραπεζάκι ζωγραφικής, εσείς ξέρετε. Οπότε αν αγχώνεστε επειδή ακόμα δεν βρήκατε γραφείο, σας λέω, αναβάλετε το για έναν ακόμα χρόνο ή έστω μερικούς μήνες.

– Προσπαθήστε να μην  συγκρίνετε το παιδί σας με κανένα άλλο παιδί.

Το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς και το δικό του τρόπο να μαθαίνει. Να είστε με υπομονή δίπλα του και θα δείτε ότι η πρόοδός του θα είναι αλματώδης και θα  σας ξαφνιάσει.

– Όσο πιο σύντομα μετά την επιστροφή από το σχολείο ξεκινήσετε το διάβασμα που τυχόν θα έχουν, τόσο καλύτερο για όλους.

Μπορεί να σας ξενίσει αυτό, αλλά από εμπειρία πια σας λέω, πως αν το παιδί ξεκινήσει να διαβάζει δυο τρεις ώρες μετά την επιστροφή του, το διάβασμα θα κρατήσει πολύ περισσότερο, γιατί πλέον η κούρασή του έχει εκδηλωθεί και δεν έχει μυαλό να συγκεντρωθεί. Μισή ώρα με τρία τέταρτα αρκούν για να φάει και χαλαρώσει. Έτσι είναι ακόμα σε mood σχολείου και όλη η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη. Για περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα, δείτε και εδώ μυστικά για πιο εύκολη μελέτη στο σπίτι!
– Αποφύγετε να το παραφορτώσετε με εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μέχρι πριν λίγους μήνες η μόνη υποχρέωση του παιδιού μας ήταν να παίζει. Ξαφνικά μπαίνει σε μια νέα κατάσταση, με καθημερινό  διάβασμα στο σχολείο και στο σπίτι, υποχρέωση συγκέντρωσης και προσοχής. Επομένως όλο αυτό πέφτει βαρύ στο παιδάκι μας, που η χαρά του είναι το παιχνίδι. Γι’ αυτό αποφύγετε να γεμίσετε όλα τα απογεύματα με υποχρεώσεις όπως ξένες γλώσσες και μουσική, που απαιτούν επιπλέον διάβασμα. Επιλέξτε κάποιο άθλημα ή κάτι πιο καλλιτεχνικό, ανάλογα  με την κλίση του παιδιού. Και οπωσδήποτε αφήστε εντελώς κενές κάποιες μέρες, μόνο για παιχνίδι.

– Παρακινήστε το να σας μιλάει.

Για τα πάντα. Από το τι γράμμα έμαθαν, μέχρι ποια παιδάκια έτρεχαν στο διάλειμμα. Είναι απαραίτητο να σας μιλάει και να μοιράζεται μαζί σας τι συμβαίνει στο σχολείο, γιατί δεν είναι διαρκώς από πάνω τους μια δασκάλα όπως στο νηπιαγωγείο ή τον παιδικό σταθμό και κάποια πράγματα μπορεί να μην τα αντιληφθούν.

– Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα στο σχολείο.

Μη γελάτε. Τα περισσότερα σχολεία έχουν τούρκικες τουαλέτες και για τα πρωτάκια  μας είναι και αυτό κάτι καινούργιο και κυρίως για τα κοριτσάκια. Εφοδιάστε το παιδί με υγρά μαντηλάκια και ένα εξτρά εσωρουχάκι πάντα στην τσάντα τους, είναι απαραίτητα.

– Συζητήστε για το κυλικείο.

Όσες μαμάδες έχουν παιδί στο δημοτικό ήδη, θα καταλάβουν για τι πράγμα μιλάω. Όλα μα όλα τα παιδάκια θέλουν όσο τίποτα άλλο, να μπορούν να ψωνίζουν από το κυλικείο. Συμφωνώ με τα χίλια μαζί σας, ότι τα προϊόντα του κυλικείου συνήθως είναι αμφιβόλου ποιότητας, ότι το παιδί δεν ξέρει να κάνει συναλλαγές με χρήματα, ότι έτσι δεν θα τρώει τα φρούτα του και, και , και… Είναι όμως αναπόφευκτο να σας το ζητήσει και μάλιστα επίμονα και ίσως να μην τρώει για κάποιες μέρες και το κολατσιό, σαν μέσο πίεσης. Αυτό που μπορείτε να κάνετε,  είναι να αποφασίσετε και να συμφωνήσετε μαζί, ότι μια μέρα την εβδομάδα θα ψωνίσει κάτι από το κυλικείο, αρκεί όλες τις υπόλοιπες μέρες να τρώει κανονικά το κολατσιό που θα του δίνετε. Εξηγήστε στο παιδί τους λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο το σπιτικό κολατσιό, σεβαστείτε και τη δική του επιθυμία και όλα θα πάνε καλά!

– Κάντε τη δασκάλα ή το δάσκαλο σύμμαχο.

Ίσως αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο από όλα, αλλά και το πιο κομβικό η συνεργασία με τη δασκάλα ή το δάσκαλο του παιδιού. Κανείς δεν ξέρει σε τι δασκάλα ή δάσκαλο θα πέσει, αλλά καλό είναι να μην προδιατεθούμε αρνητικά και να είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Μπορεί η δασκάλα ή ο δάσκαλος να ταιριάζει ή να μην ταιριάζει με τα δικά μας πρότυπα και ιδέες για τη διδασκαλία και την εκπαίδευση γενικότερα. Όμως είναι πολύ σημαντικό, ίσως από τα σημαντικοτέρα, την τυχόν διαφωνία μας με το δάσκαλο ή τη δασκάλα, να μην την περάσουμε στο παιδί και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μιλήσει απαξιωτικά για κανέναν δάσκαλο. Αν  στην πρώτη δημοτικού το παιδί αντιπαθήσει το δάσκαλο ή τη δασκάλα, είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιπαθήσει και το ίδιο το σχολείο, κυρίως γιατί σε αυτή την ηλικία ακόμα όλα τα προσωποποιούν. Ο δάσκαλος είναι εκεί για να συνεργαζόμαστε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στο ταξίδι του παιδιού για τη μάθηση και όχι κάποιος που πρέπει να έχουμε απέναντί μας. Μην ξεχνάτε ότι ένας  δάσκαλος ή μία δασκάλα που μπορεί να μην ταιριάζει με  εμάς, πολύ συχνά είναι ο πιο αγαπημένος δάσκαλος των παιδιών.

– Γνωρίστε τις μαμάδες των φίλων τους.

Εντάξει τώρα, αυτό ήδη το έχετε κάνει από τον παιδικό, το νήπιο ή το προνήπιο. Αν όμως το παιδί χωρίστηκε από τους μέχρι τώρα φίλους του, επειδή μένετε σε άλλες περιοχές ή ανήκετε σε διαφορετικο σχολείο ή μετακομίσατε ή είναι στο άλλο τμήμα ή απλά άλλαξε παρέες, είναι σημαντικό να κάνετε κι εσείς νέες γνωριμίες. Ανταλλάξτε τηλέφωνα, πάτε στις κούνιες ή σε μια δραστηριότητα μαζί, ρωτήστε για τα μαθήματα. Σκεφτείτε πόσο σημαντικό παράδειγμα για το παιδί είναι μια μαμά που μπορεί να κάνει νέες παρέες εύκολα. Μπορεί να μην γίνετε κολλητές ή να έχετε ήδη τις παρέες σας, αλλά πιστέψτε με, πλέον τα πράγματα άλλαξαν. Το παιδί θα σας ζητάει τους δικούς του φίλους και πρέπει να ξέρετε ποιοι είναι αυτοί, αλλά και να μπορείτε κι εσείς να πείτε δυο κουβέντες με τη μαμά του άλλου παιδιού. Και πού ξέρετε , μπορεί να ταιριάξετε και πάρα πολύ. Προσωπικά, έχω κάνει πολύ καλές φιλίες με μαμάδες συμμαθητών των κοριτσιών και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό.

-Γνωρίστε τον σύλλογο γονέων

Τα περισσότερα σχολεία πλέον έχουν οργανωμένες δραστηριότητες από το σύλλογο γονέων. Ενημερωθείτε και σίγουρα θα βρείτε μια ή περισσότερες δραστηριότητες για το παιδί. Γενικά, γνωριστείτε με τους ανθρώπους του συλλόγου γονέων, πολλές φορές το έργο τους είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του σχολείου.

-Η πρώτη δημοτικού έχει δική της προσαρμογή

Η προσαρμογή του παιδιού στην πρώτη δημοτικού θα είναι διαφορετική και όχι τόσο εμφανής όσο στον παιδικό ή το νηπιαγωγείο. Μπορεί να μην έχετε κλάμματα, αλλαγές στο φαγητό  ή στον ύπνο, οπλιστείτε όμως με άπειρη υπομονή και επιμονή για την ώρα της μελέτης. Θα υπαρξουν ίσως κάποιες φορές που η ώρα θα έχει φτάσει 9 – 10 το βράδυ και ακόμα θα παρακαλάτε το παιδί να καθίσει για διάβασμα ή να τελειώσει αυτό το ρημαδοφυλλάδιο. Μην πανικοβάλλεστε. Τα παιδιά κάποιες μέρες δεν έχουν όρεξη για διάβασμα ή για οτιδήποτε άλλο, όπως άλλωστε κι εμείς συχνά. Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα καλύτερη και πιο αποδοτική. Είναι προτιμότερο να πάει με μισοτελειωμένο το φυλλάδιο εκείνη τη φορά, παρά να τσακίσετε το ηθικό του παιδιού και τα δικά σας νεύρα. Την επόμενη μέρα με ηρεμία, εξηγήστε του για ακόμα  μία φορά  ότι όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψει με το διάβασμα, τόσο πιο πολύ ελεύθερο χρόνο θα έχει. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές. Η πιο επιτυχημένη τεχνική είναι μια επικείμενη έξοδος ή δραστηριότητα, που θα ακολουθήσει το διάβασμα. Και φυσικά η υπομονή σας.

– Αν έχετε μικρότερο παιδάκι, καλό είναι να προνοήσετε τι θα κάνει την ώρα της μελέτης του μεγάλου.

Επειδή σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά μιμούνται πολύ, εφοδιαστείτε με εκτυπώσιμες ασκήσεις για την ηλικία τους. Ασκήσεις προγραφής, ζωγραφική, τελίτσες, σχήματα ή απλά ένα τετράδιο που θα “γράφει” όπως το μεγάλο του αδερφάκι. Έτσι και το μεγάλο παιδί θα μπορεί να κάνει ήσυχα τη μελέτη του και το μικρό δεν θα βαριέται και θα περνάτε χρόνο όλοι μαζί.

– Ετοιμαστείτε να αγοράζετε κάθε δυο βδομάδες μολύβια.

Αστείο; Όταν θα δίνετε στο παιδί δυο τρία ολοκαίνουργια μολύβια και την άλλη μέρα θα γυρίζει με κανένα, θα με θυμηθείτε. Έχουν κάποιο μαγικό τρόπο τα μολύβια να εξαφανίζονται, μάλλον πάνε εκεί που πάνε και οι χαμένες κάλτσες. Το ίδιο και οι γόμες. Και οι ξύστρες. Μην αγχώνεστε και με αυτό. Απλά συμβαίνει. Επίσης, μην υποκύψετε στα παρακάλια τους να τους αγοράσετε μολύβια με σχέδια και ήρωες παιδικών. Διαλέξτε μολύβια καλής ποιότητας, γιατί αλλιώς θα έχετε περιστατικά σκισίματος τετραδίων, επειδή δεν θα σβήνουν καλά ή και καθόλου, διαρκώς σπασμένης μύτης κλπ κλπ. Διαβάστε περισσότερα μυστικά για την αγορά σχολικών ειδών  στην σχετική ανάρτηση!

Όπως μου έρχονταν στο νου σας τα έγραψα… Δεν έχουν κάποια λογική σειρά και επίσης μπορεί να μην τα συναντήσετε και καθόλου.

Ένα πράγμα θα χρειαστείτε όλοι : ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
Το πιθανότερο είναι όλα να πάνε καλά, το παιδί σας, όπως και χιλιάδες άλλα παιδάκια, να προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο περιβάλλον και να περνάει καλά.

Η πρώτη δημοτικού θα περάσει σαν νερό και δεν θα το καταλάβετε, γι’ αυτό χαρείτε κάθε της στιγμή, μαζί με το παιδί.

Εσείς μην αγχώνεστε, αντισταθείτε στον πειρασμό να κρυφοκοιτάτε από το κάγκελο του σχολείου μέχρι να μπουν στην τάξη, δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε, φερθείτε του σαν μεγάλο παιδί που είναι και θα δείτε ότι το μωράκι σας μεγάλωσε και έγινε ένα παιδάκι υγιές και χαρούμενο που προοδεύει.

Τι άλλο θέλουμε οι μανούλες; Τίποτα νομίζω!

Καλή σχολική χρονιά, σε όλα τα πρωτάκια και σε όλα τα παιδάκια!!

Σας φιλώ!

1 Comment

  1. Kalli Kent 10 Σεπτεμβρίου, 2018 at 8:45 πμ

    Πόσο χρήσιμες πληροφορίες και up-to-the-point που λέω! Μακάρι όλοι οι γονείς να παίρνανε υπόψιν τους ακόμη και τα μισά από αυτά. Μία φορά γίνεται πρωτάκι το παιδάκι, ας το απολαύσουμε και ας το ευχαριστηθούμε. Άπαξ κι εμείς οι γονείς είμαστε χαλαροί, το ίδιο θα είναι και το παιδί.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *