Γράφει η Άρτεμις – Θεοφανώ Δανδουλάκη, Εκπαιδευτικός / Επιμελήτρια εκδόσεων

Τα σχολεία για άλλη μια φορά είναι κλειστά, η τηλεκπαίδευση και στα παιδιά είναι πλέον η νέα πραγματικότητα. Οι ανάγκες των παιδιών είναι περισσότερες από ποτέ. Κλεισμένα μέσα στο σπίτι είναι αναγκαίο να συνεχίσουν , όσο γίνεται, τη ρουτίνα που είχαν και πριν την καραντίνα. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στα δεδομένα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, γυμναστικής, μουσικής και όποιας άλλης δραστηριότητας έχει το παιδί.

Η πρώτη καραντίνα ήταν η προθέρμανση, γι’ αυτό και τώρα τα παιδιά ξέρουν πώς προχωράει η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. Είναι λεπτές όμως οι γραμμές και οι ισορροπίες, αφού το μάθημα στο σπίτι επηρεάζεται και διακόπτεται από πολλούς παράγοντες κάθε φορά. Το αδερφάκι, γατάκι, σκυλάκι, που θα “εισβάλλουν” στο δωμάτιο, η μαμά που θα φέρει ένα φρουτάκι, τα τηλέφωνα που χτυπάνε και όλα γενικά τα ερεθίσματα
που απουσιάζουν από τον χώρο του σχολείου, έρχονται τώρα να αποσπάσουν την προσοχή του μαθητή μας.

Ας δούμε λοιπόν μερικά απλά βήματα, με τα οποία θα τον βοηθήσουμε να
παρακολουθήσει απερίσπαστος το μάθημά του.

Προοετοιμασία σχολικής τσάντας καθημερινά

Πρώτα από όλα το παιδί πρέπει να είναι έτοιμο την ώρα του μαθήματος. Υπό κανονικές συνθήκες ετοιμάζουμε την τσάντα αποβραδίς ή το πρωί, πριν φύγουμε για το σχολείο. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και τώρα κι ας είναι γίνεται με τηλεκπαίδευση το μάθημα . Όλα τα βιβλία να είναι πάνω στο γραφείο ή ακόμα και στην τσάντα για να μην ψάχνεται και αποσυντονίζεται. Μαζί με τα βιβλία έχουμε φυσικά την κασετίνα, μολύβια, γόμες, ξύστρες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί. Αν είναι δυνατό, κλείνουμε την πόρτα, το παράθυρο και φοράμε ακουστικά για να περιορίσουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα, όσο γίνεται.

Μεσημεριανό φαγητό και σνακ

Η αλήθεια είναι ότι στις 2, που γίνεται το μάθημα των Δημοτικών, συνήθως μόλις έχουμε φάει ή ετοιμαζόμαστε για φαγητό. Ας φροντίσουμε το παιδί να έχει φάει μία ώρα νωρίτερα, κυρίως για να μην πεινάει την ώρα του μαθήματος, αλλά και για να προλάβει να χωνέψει. Μπορεί να έχει δίπλα του ένα παγουράκι με νερό, ακόμα και κάποιο φρούτο ή σνακ για τη λιγούρα και για να αναπληρώνει την ενέργεια (που δεν στερεύει βέβαια και ποτέ!).

Καθορισμός καθημερινής ώρα μελέτης

Έπειτα είναι σημαντικό να καθορίσουμε ποια είναι η ώρα του διαβάσματος. Αυτό μπορεί να γίνει το απόγευμα μετά το μάθημα, αλλά πλέον προσφέρονται και οι πρωινές ώρες. Το διάβασμα το πρωί ίσως είναι πιο αποδοτικό, αφού το παιδί θα είναι πιο ξεκούραστο και θα έχει το μάθημα πιο «φρέσκο» στο μυαλό του. Είναι και μια απασχόληση για να μην περνάει το πρωινό μπροστά στις οθόνες, κάτι που θα το κουράσει μέχρι το μεσημέρι, που θα έχει να περάσει τουλάχιστον άλλες 4 ώρες μπροστά στον υπολογιστή, παρακολουθώντας τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης.

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Δεν παραλείπουμε βέβαια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Τα μαθήματα ξένων γλωσσών, μουσικής, χορού κτλ γίνονται και αυτά πλέον διαδικτυακά. Ας μην τα αμελούμε, γιατί οι μέρες που περνάνε είναι σημαντικές για να προχωρήσει η ύλη μέχρι τα Χριστούγεννα και σε αυτά τα μαθήματα, αλλά και για να εκτονώνονται τα παιδιά με τη μουσική, τον χορό κτλ.
Αν πάλι κάνετε λογοθεραπεία ή ενισχυτική διδασκαλία σε κάποια μαθήματα, συνεχίστε κανονικά, στον βαθμό που είναι δυνατό και αντέχετε και οικονομικά φυσικά. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα είναι πολλά αυτά που θα έχουμε να αναπληρώσουμε και είναι κρίμα να μείνει πίσω το παιδί, ειδικά αν αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες.

Κοινωνικοποίηση μέσα στην καραντίνα

Τέλος είναι απαραίτητη φυσικά η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση. Σίγουρα η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και το παιχνίδι δεν αντικαθίστανται με τίποτα. Μπορούμε όμως να εντάξουμε στο πρόγραμμα κάποια ώρα, κατά την οποία τα παιδιά θα μιλάνε με τους φίλους τους ή θα παίζουν κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι, με διακριτική επιτήρηση φυσικά. Υπάρχουν και παιδιά που είναι πιο εσωστρεφή και ο εγκλεισμός δεν βοηθάει σίγουρα σε αυτό. Ας έχουμε λοιπόν στον νου μας τον συμμαθητή, που στο διάλλειμα θα ήταν μόνος.

Η ζωή και οι συνήθειες μας πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά, χωρίς να ξέρουμε πότε θα επανέλθουμε στις προηγούμενες. Η τηλεκπαίδευση μας ήταν σχεδόν άγνωστη, αλλά όπως φαίνεται πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της. Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές, χωρίς να διαμαρτύρονται όπως εμείς οι μεγάλοι. Ίσως αυτά που γράφω να είναι αυτονόητα για κάποιους, πολλοί όμως ακόμα προσαρμοζόμαστε και ψάχνουμε τις ισορροπίες στις νέες συνθήκες. Αυτές είναι μερικές, απλές συμβουλές για να διευκολύνουμε τα παιδιά και τους μαθητές μας, μέχρι να γεμίσουν πάλι οι σχολικές αυλές με τις φωνές τους.

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *