Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πνευματική αναδιοργάνωση και επαναπροσανατολισμό. Και για μεγάλους και για μικρούς. Οι τακτικές ακολουθίες , η νηστεία του φαγητού και η κατανυκτική ατμόσφαιρα, μας βοηθούν να αφοσιωθούμε με μεγαλύτερη προθυμία στην φροντίδα της πνευματικής μας ζωής.

Κι αν είναι ευκαιρία για εμάς τους μεγαλύτερους, είναι όμως εξίσου μια όμορφη ευκαιρία και για τα παιδιά, να μυηθούν στην έννοια του “αγώνα”. Δεν αρκεί η αποχή από τις τροφές, όλοι το γνωρίζουμε. Και τα παιδιά το καταλαβαίνουν μια χαρά! Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτήν την ευλογημένη ευκαιρία, ώστε σαν οικογένεια και ο καθένας ξεχωριστά, να γίνει η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής μια περίοδος μαθητείας.

Σε αυτό το ημερολόγιο θα βρείτε μερικές ιδέες για να βοηθηθούν τα παιδιά στον δικό τους αγώνα. Η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου είναι ένας πολύτιμος οδηγός, για να μπορέσουμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες συνήθειες , που μας βγάζουν από το μονοπάτι μας: η αργία, η περιέργεια , η φιλαρχία και η αργολογία. Είναι όμως και ο χάρτης που μας δείχνει τις αρετές που χρειαζόμαστε στην πορεία μας προς την Ανάσταση: σωφροσύνη, ταπεινοφροσύνη, υπομονή και αγάπη.

Με οδηγό την ευχή αυτή, με απλά λόγια εξηγείται στα παιδιά τι είναι η κάθε αμαρτία και η κάθε αρετή. Στη συνέχεια μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις, μπορούν να ασκηθούν (κι εμείς μαζί τους) ώστε να κάνουν πράξη την προσευχή, με την βοήθεια του Θεού.

Tο ημερολόγιο είναι χωρισμένο σε πέντε εβδομάδες, δηλαδή πέντε αρχεία. Κάθε αρχείο περιέχει το υλικό της εβδομάδας: το σύνθημα, τι θα προσπαθήσουμε, τις σημαντικές στιγμές, μια ιστορία ή βίο Αγίου, μια συνταγή, μια κατασκευή, το πρόγραμμα της εβδομάδας και τις προσευχές για κάθε ημέρα. Λόγω του μεγάλου όγκου, θα λάβετε πέντε αρχεία, ένα κάθε εβδομάδα. Το αρχείο με τις προσευχές είναι ξεχωριστό,ώστε να εκτυπωθεί και να γίνει ένα μικρό προσευχητάρι.

Το ημερολόγιο απευθύνεται σε όλες σχεδόν τις ηλικίες. Στα μικρότερα παιδάκια μπορείτε να κάνετε μόνο το πρόγραμμα, χωρίς τα αναγνώσματα. Ελπίζω να αξιοποιηθεί και από εφήβους.

Κάθε εβδομάδα έχει ένα σύνθημα, δηλαδή ένα απόσπασμα από την ευχή. Κάθε μέρα προτείνεται μια μικρή πράξη σκοπός της οποίας είναι η άσκηση στο σύνθημα της εβδομάδας. Συμπληρώνεται με την προσευχή της ημέρας, όπου συγκεντρώθηκαν διάφορες προσευχές, που ίσως ναγνωρίζουν, αλλά ίσως και να μην γνωρίζουν τα παιδιά. Έχουν γραφτεί και στο πρωτότυπο και στην ερμηνεία τους. Τέλος, σημαντικότατο είναι το ανάγνωσμα της ημέρας, που είναι ένα μικρό χωρίο από την Αγία Γραφή. Μην ξεχνάμε πόσο ουσιώδες και απαραίτητο είναι να μελετούν την Αγία Γραφή τα παιδιά. Η περίοδος αυτή είναι ιδανική. Εύχομαι να φανεί χρήσιμο σε όλους!

Στην προσπάθεια για την συλλογή του υλικού και την υλοποίηση της ιδέας , είχα πολύτιμη βοήθεια από τις αδερφές μου, Άρτεμις, Κυριακή και Γρηγορία. Ευχαριστώ κορίτσια μου! Θερμές ευχαριστίες και στην Βίκυ Κωστάρα από το melvi.gr για τις πολύτιμες συμβουλές της στο καλλιτεχνικό κομμάτι.

Για να το λάβετε, κάνετε εγγραφή στο newsletter ώστε να αποκτήσετε τον κωδικό για την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και να το κατεβάσετε. Κάθε εβδομάδα θα ανεβαίνει και το νέο αρχείο.

Καλή Σαρακοστή!
Καλό στάδιο!

1 Comment

  1. Ευγενία Φουρναρακη 14 Μαρτίου, 2021 at 6:33 μμ

    Εξαιρετικη δουλεια

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *