Ο Θοδωρής φοβόταν τους αέρηδες. Αυτούς τους δυνατούς, που φυσούσαν και φοβέριζαν τους πάντες και που αν είχες κάνει και καμιά σκανταλιά, μπορεί και να σε σήκωναν ψηλά.Υπήρχε κι αυτή η παράδοση, που έλεγε ότι οι άνεμοι αυτοί ήταν τόσο δυνατοί, για να προστατεύουν τις Παναγίες των βράχων, για να μην τις πατήσουν οι Τούρκοι.  Οι αδερφές του τον κορόιδευαν και τον φώναζαν Ανεμοθόδωρο. Όταν ο παππούς το πήρε είδηση, θύμωσε πολύ μ’ αυτό κι αποφάσισε να βοηθήσει τον εγγονό του, να μην φοβάται. Σκάρωσε λοιπόν ένα παιχνίδι για να τον βοηθήσει. Όμως το παιχνίδι αυτό έγινε η αφορμή, να μάθει ο Θοδωρής κι ο παππούς το μυστικό των κρυπτοχριστιανών. Τι κι αν ζούσαν σε διπλανά σπίτια και τους γνωρίζονταν από παιδιά. Κάτω από τα φέσια και τις μαντήλες κρύβονταν χριστιανοί μυρωμένοι, που τους προστάτευαν κι αυτούς οι αέρηδες για να πάνε στις εκκλησίες της Παναγίας των βράχων. 
Το βιβλίο αυτό είναι από τα αγαπημένα μου που διαβάζουμε με τα κορίτσια αυτό τον καιρό. Ίσως είναι λίγο δύσκολο γι’ αυτές, ακόμα, γιατί πρέπει να εξηγούμε πολλά μαζί, αλλά είναι τόσο όμορφη η ιστορία, σε ταξιδεύει σε άλλη εποχή, σε άλλους τόπους αγαπημένους κι έχει μια μυρωδιά από θάλασσα, αγριολούλουδα και λουκούμια. 
Διαβάζοντας αυτή την ιστορία της Άννας Ιακώβου την πρώτη φορά, ένιωσα αυτό το συναίσθημα που έχω κάθε φορά όταν διαβάζω τον Τρελαντώνη και τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Συνδυάζει αυτή την αρχοντιά των αρχών του 20ου αιώνα , ειδωμένη μέσα από τα παιδικά μάτια, μαζί με  αυτή τη γλυκειά νοσταλγία των διηγήσεων του Παπαδιαμάντη. 
Η διήγηση της Άννας Ιακώβου μας ταξιδεύει στη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη και η εικονογράφηση της Εύας Καραντινού ζωντανεύει στ’ αλήθεια την ιστορία. 

Σίγουρα είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη των παιδιών μας, αφού μέσα από μια παιδική ιστορία, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, για την ιστορία του, για τους κρυπτοχριστιανούς, για τις συνήθειες της ζωής των ανθρώπων εκείνη την εποχή κι ένα σωρό άλλα πράγματα, που σίγουρα θα σας ρωτήσουν τα παιδιά. 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άθως παιδικά και μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και στο site των εκδόσεων. 

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *