Όταν έχεις ένα βιβλίο, κάπως πρέπει να το παρουσιάσεις στον κόσμο. Να το δουν από κοντά. Να το γνωρίσουν. Να γνωρίσουν κι εσένα. Να γνωρίσεις κι εσύ εκείνους και τα πιτσιρίκια τους. Τα Χριστούγεννα στις πρώτες παρουσιάσεις που έκανα στη ζωή μου, δεν ήξερα τι μου γινόταν, αλλά ευτυχώς δεν φάνηκε και τόσο πολύ ( ελπίζω) . Όχι ότι τώρα ήξερα περισσότερα, αλλά τουλάχιστον το είχα ξαναπεράσει κι αυτό από μόνο του είναι κάτι! Πάμε να δούμε λοιπόν με χρονολογική σειρά πού “ταξιδέψαμε” με το βιβλιαράκι μου, τους αγαπημένους φίλους που με τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και όλους τους νέους φίλους που είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω και να εκτιμήσω πραγματικά!

Η πρώτη παρουσίαση έγινε στις 19 Μαρτίου στο Χριστιανικό Ίδρυμα Νεότητας “Ο Παντοκράτωρ”, οι υπεύθυνοι του οποίου για άλλη μια φορά μας φιλοξένησαν με αγάπη και πολύ τους ευχαριστώ γι’ αυτό, σε συνεργασία πάντα με τις εκδόσεις Άθως παιδικά, που διοργάνωσαν αυτή την όμορφη εκδήλωση.

Η αγαπητή μου φίλη Ιωάννα Βγόντζα μου έκανε την τιμή να παρουσιάσει το βιβλίο, με το δικό της υπέροχο, ζωντανό και συναρπαστικό τρόπο… Ήταν μια από τις πιο όμορφες και χαρούμενες στιγμές η παρουσίαση της και είναι κάτι που θα θυμάμαι για πάντα! Ιωάννα μου σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!

Στη συνέχεια ακολούθησε το εργαστήρι χειροτεχνίας, όπου όλα τα παιδάκια έφτιαξαν ένα πασχαλινό στεφανάκι με φιγούρες από το βιβλίο. Ήταν δυο ώρες γεμάτες χαμόγελα, παιδικές φωνές και δημιουργίες και χαράς.

Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου έγινε το Σάββατο 1 Απριλίου στο φιλόξενο πολυχώρο  Da Vinci στην Αγία Παρασκευή. Αυτή τη φορά με τίμησε με την παρουσία της η Κυριακή Τριανταφυλλίδου, η οποία έκανε μια καταπληκτική παρουσίαση με τα κορίτσια της, στο τέλος της οποίας είχα συγκινηθεί τόσο πολύ, που ήμουν έτοιμη να κλάψω… Κράτησα όμως χαρακτήρα ! Κυριακή για ακόμα μια φορά σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!

Μαζί μας εκείνη την ημέρα ήταν και ο καταπληκτικός εικονογράφος του βιβλίου κ. Σπύρος Γούσης. Στη συνέχεια μαζέψαμε όλα αυτά τα μουτράκια , που κυριολεκτικά είχαν γεμίσει την αίθουσα και στρωθήκαμε στη χειροτεχνία! Αυτή τη φορά φτιάξαμε πασχαλινή καρτούλα, πάλι με φιγούρες από το βιβλίο.

Πόσο χαίρομαι αυτές τις στιγμές, που οι μαμάδες μαζί με τα παιδάκια ζωγραφίζουν, κόβουν και κολλάνε! Κοντά μας κι εκείνη την ημέρα ήταν πολλοί φίλοι, παλιοί , αλλά και καινούργιοι , που μας έδωσαν πολύ μεγάλη χαρά!

Η εβδομάδα πριν τις διακοπές του Πάσχα ήταν αφιερωμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε παρουσιάσεις. Δύο προσκλήσεις από σχολεία ήρθαν και τις δέχτηκα με μεγάλη χαρά, μιας και το να πάω στα σχολεία , στην πηγή δηλαδή των αναγνωστών του βιβλίου ήταν ό,τι καλύτερο!

Έτσι την Τρίτη 4 Απριλίου βρέθηκα φιλοξενούμενη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, μετά από πρόσκληση των δασκάλων π.Παναγιώτη Ασκούνη και κ. Μαρίας Χαραμή, αλλά και της διευθύντριας κ. Μίνας Λίβα. Όταν έφτασα στην εξώπορτα του σχολείου, περιμένοντας να μου ανοίξουν, τα παιδιά της δευτέρας δημοτικού, με τα οποία θα κάναμε την παρουσίαση, με είδαν κι άρχισαν να λένε μεταξύ τους: “Είναι η συγγραφέας, είναι η συγγραφέας!” και έτρεχαν προς το μέρος μου χοροπηδώντας, ενώ ένα κοριτσάκι μου είπε “Δεν το πίστευα ότι μια συγγραφέας είναι όμορφη!”. Έβαλα τα γέλια ακούγοντάς τα και σκεφτόμουν πώς άραγε θα  είχαν στο μυαλουδάκι  τους άραγε ότι είναι κάποιος που έχει γράψει ένα βιβλίο.

Έτσι με γέλια και αγκαλιές από τα παιδιά, ξεκίνησε αυτή η όμορφη μέρα. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία η παρουσίαση μέσα στη σχολική τάξη, με τα παιδιά να ρωτούν και να συμμετέχουν και με όλη αυτή την βαβούρα της τάξης, τα καμωματάκια και τις παρεούλες τους. Η δουλειά που είχαν κάνει οι δάσκαλοί τους ήταν φανερή και αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς που έχουν αληθινή αγάπη και αγωνία για το τί θα δώσουν σε αυτές τις ψυχούλες και τα μυαλουδάκια που έχουν στα χέρια τους.

Με τα παιδιά συζητήσαμε με αφορμή το βιβλίο, για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να μάθει για τη ζωή του Χριστού, αλλά και βρήκαμε παραδείγματα μέσα από τα γεγονότα της Μ.Εβδομάδας, τα οποία επαναλαμβάνονται πολύ συχνά στη δική μας καθημερινότητα, δείχνοντας μας έτσι πως η ζωή του Χριστού δεν είναι απλά μια ιστορία, αλλά ένα ζωντανό παράδειγμα για όλους μας. Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά της α’ και της β’ δημοτικού ήταν εξαιρετική και η συνεργασία με τους δασκάλους άψογη!

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι΄αυτή την ευκαιρία. 

Την Πέμπτη 6 Απριλίου βρέθηκα στα βόρεια αυτή τη φορά, φιλοξενούμενη αυτή τη φορά στο Νηπιαγωγείο του Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος Βριλησσίων, καλεσμένη της προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κ. Μαίρης Τσιακαρδώνη. Όταν μπήκα σε αυτό το σχολείο, ένιωσα να με κατακλύζει μια απίστευτη γαλήνη, αυτή είναι η σωστή λέξη που μπορεί να εκφράσει την ατμόσφαιρα και το συναίσθημα που επικρατεί εκεί. Τα παιδιά ήταν απίστευτα συνεργάσιμα, τόσο του νηπιαγωγείου, όσο και του προνηπίου και είχαμε  μια πάρα πολύ όμορφη συζήτηση, παρότι τόσο μικρά. Είχαν μιλήσει για το βιβλίο, αλλά και για τη Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση , ενώ κάποια από αυτά είχαν βρεθεί και στην παρουσίαση στο Da Vinci και πριν προλάβω να μιλήσω , είχαν ήδη πει αυτό που ήθελα!

Μιλήσαμε, παίξαμε, ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε μια πολύ όμορφη κάρτα με τη σκηνή του Νιπτήρα μέσα από το βιβλίο! Σε αυτό το σχολείο πήρα και ένα μάθημα ζωής από τα παιδιά, που όμως θα είναι το θέμα μιας ξεχωριστής ανάρτησης. Φεύγοντας τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του προνηπίου μου είχαν ετοιμάσει κι εκείνα τα δικά τους βιβλία, που μου τα έκαναν δώρο, γεμάτα με τις ζωγραφιές και τις ευχές τους για το Πάσχα. Τι πολυτιμότερο δώρο;

Ευχαριστώ πάρα πολύ! 

Κι αν κουραστήκατε να διαβάζετε, κάνετε λίγη υπομονή ακόμα… Θέλω να καταγράψω όλες αυτές τις όμορφες και ανεπανάληπτες σίγουρα στιγμές που έζησα,τώρα που τα γεγονότα και τα συναισθήματα είναι ακόμη νωπά , γιατί ξέρω πως τις λεπτομέρειες θα τις ξεχάσω και δεν το θέλω αυτό!

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, βρέθηκα και πάλι στα βόρεια, αυτή τη φορά καλεσμένη στο bazaar βιβλίου που διοργάνωσε ο Ι.Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου & Αγίου Νεκταρίου Άνω Κηφισιάς. Οι αγαπητοί μου φίλοι Αγγελική και Φίλιππος μας προσκάλεσαν να παρουσιάσουμε κι εκεί το βιβλίο, στην πολύ ζεστή και οικογενειακή ατμόσφαιρα της ενορίας τους. Διαβάσαμε απόσπασμα του βιβλίου με τα παιδιά και έφτιαξαν πασχαλινή χειροτεχνία που είχαμε ετοιμάσει. Ένα ακόμα  πολύ όμορφο απόγευμα!

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία!

Το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου, όπως σας είχα πει, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη εκδήλωση του Ρ/Σ της Πειραϊκής Εκκλησίας “Πάσχα το Παιδικόν” σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άθως και Θύρα. Έλαβα κι εγώ μέρος στην όμορφη αυτή εκδήλωση, που ήταν πραγματικά πάρα πολύ όμορφη!

Όλο το πνευματικό κέντρο της Αγίας Τριάδας Πειραιά γεμάτο παιδιά και γονείς, που τριγύριζαν στα διάφορα τραπέζια χειροτεχνιών και κατασκευών που είχαν στηθεί, θύμιζαν πολύβουο μελίσσι! Οι εκδόσεις Άθως και Θύρα είχαν το δικό τους τραπέζι χειροτεχνίας, την οποία είχα ετοιμάσει εγώ, μια πρωτότυπη πασχαλινή κάρτα, με την παράσταση του Νιπτήρα από το βιβλίο. Μαζί ο κ. Σπύρος Γούσης ο εικονογράφος μας, ζωγράφιζε στα παιδιά επιτόπου διάφορες πασχαλινές εικόνες. Θαύμασα για ακόμα μια φορά το ταλέντο του!

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τη Σοφία Χατζή, αγαπημένη ραδιοφωνική παραγωγό της Πειραϊκής Εκκλησίας , αλλά και συγγραφέα (σας έχω ήδη μιλήσει για τα βιβλία της) και να συζητήσουμε για το βιβλίο και για άλλα θέματα.

Στη συνέχεια όλοι απολαύσαμε την υπέροχη αφήγηση της Άννας Ιακώβου, η οποία διάβασε το βιβλίο της “Πασχαλιάτικο αεράκι” , συνοδεία του μουσικού Μανώλη Παλιάκη, που μας έβαλε κατευθείαν μέσα στο πασχαλινό κλίμα και μας μετέφερε στα κερκυραϊκά καντούνια, αλλά και τις ηπειρώτικες βουνοπλαγιές.

Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, που έκλεισε έναν πολύ όμορφο και δημιουργικό κύκλο παρουσιάσεων.

Συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες!

Γράφοντας για αυτές τις όμορφες στιγμές , τις ξαναέζησα και ένιωσα πάλι αυτά τα όμορφα συναισθήματα να με κατακλύζουν, ενώ το μυαλό μου γέμισε με εικόνες από χαρούμενα προσωπάκια και χεράκια γεμάτα μαρκαδόρους και κόλλες. Είναι ευλογία για μένα αυτές οι στιγμές. Κι ας συνεπάγονται μεγάλη κούραση. 
Πρέπει για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους όσους με προσκάλεσαν και με φιλοξένησαν με τόση αγάπη. Να ευχαριστήσω ξανά και ξανά την Ιωάννα και την Κυριακή που δέχτηκαν τη δική μου πρόσκληση και με τιμήσατε με την παρουσία και τα λόγια σας, αλλά και για όσα μου μάθατε η κάθεμιά σας- και ήταν πολλά. Και φυσικά όσους παραβρεθήκατε στις διάφορες εκδηλώσεις! Η συμβολή σας είναι παραπάνω από πολύτιμη. 
Πολλές ευχαριστίες και πάλι στους ανθρώπους των εκδόσεων Άθως παιδικά, για τη άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη, ξανά και ξανά.

Και τέλος μια μικρή αναφορά σε τρεις ανθρώπους: τον άντρα μου και τα κορίτσια μου. Ξέρω πως σας δυσκόλεψα, σας ξεβόλεψα και σας έτρεχα πέρα δώθε. Ιδίως τα κοριτσάκια μου. Σας ευχαριστώ που με στηρίζετε και με αγαπάτε. Χωρίς εσάς δεν θα έκανα τίποτα.

Μέχρι τα επόμενα… 
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *