Μια από τις αγαπημένες συνήθειες τις ημέρες των γιορτών είναι οι συναντήσεις στα σπίτια και τα αλληλοτραπεζώματα ( ας μου επιτραπεί η έκφραση, αν και δεν υπάρχει στο λεξικό χιχι). Και το μεγαλύτερο άγχος της νοικοκυράς είναι τι θα φτιάξει εκείνη τη μέρα, για να περιποιηθεί όσο καλύτερα γίνεται τους καλεσμένους της. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη συνταγή για κύριο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι. Την έχω φτιάξει αρκετές φορές και κάθε φορά κλέβει τις εντυπώσεις.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται!
Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε καλά το κρέας, το καρυκεύουμε καλά με το αλάτι, τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια και το σκορδάκι. Έπειτα το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο, μέσα σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα ή αντικολλητικό τηγάνι, από όλες τις πλευρές του, για περίπου 5′, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στη γάστρα και . Περιχύνουμε με τη σάλτσα ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα. Αν βάλουμε μαζί και τις πατάτες, τις τοποθετούμε γύρω από το κρέας, ρίχνουμε το λάδι και το χυμό από το πορτοκάλι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 45 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!
Extra tip
Μην ξεχάσετε να περιχύνετε με τη σάλτσα του φαγητού το κρέας, δυο – τρεις φορές την ώρα που ψήνεται.
Αυτή είναι η δική μου πρόταση για το κυρίως πιάτο του γιορτινού τραπεζιού! Αν το δοκιμάσετε, θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις!
Αν θέλετε να δείτε μερικές ακόμα ιδέες για το εορταστικό γεύμα , δείτε τι μας προτείνει η φιλενάδα μου η Αθηνά.
Καλές ετοιμασίες σε όλους!
Σας φιλώ!
Υ.γ. Αρχική συνταγή εδώ