Τα τελευταία χρόνια, μαζί με πολλά άλλα έθιμα του εξωτερικού, όλο και περισσότερες μαμάδες στην Ελλάδα υιοθετούν το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, αγγλιστί advent calendar. Υπάρχουν πολλών ειδών advents, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της μαμάς και των παιδιών, τις ηλικίες τους κλπ. Όλα είναι πολύ χαριτωμένα και δημιουργούν στα παιδιά μια όμορφη προσδοκία για τις γιορτινές ημέρες.

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης

Όμως μέσα σε όλα αυτά πόσο τελικά θυμόμαστε την αιτία της γιορτής; Τον Χριστό; Άθελά μας συχνά, μιλάμε πολύ για τον Άη Βασίλη, τα ξωτικά και τις νεράιδες των Χριστουγέννων και ξεχνάμε να μιλήσουμε για τους πρωταγωνιστές της Γέννησης, αλλά και για τους τόσους Αγίους μας, που όλες τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε και πολλά έχουμε να μάθουμε από τις ζωές τους και την αγάπη τους για τον Θεό.

Πέρισυ σκέφτηκα να φτιάξω πρώτα για τα κορίτσια μου και ύστερα για όποιον φίλο θελήσει, ένα λίγο διαφορετικό χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Βασισμένο στην δική μας ορθόδοξη παράδοση. Κάθε μέρα ένα κείμενο, μια ιστορία, ο βίος κάποιου Αγίου, αλλά και ξεχωριστά λίγα λόγια για τους Αγγέλους, τους Ποιμένες, τους μάγους, τον Αστέρα, τον Ιωσήφ, την Παναγία και τόσα άλλα, μας οδηγούν πιο κοντά στην Φάτνη με τον νεογέννητο Χριστό. Μαζί κάποιες δραστηριότητες, για να περάσετε λίγο χρόνο παραπάνω με τα παιδιά και να χαρείτε μαζί όμορφες στιγμές.

Το ημερολόγιο απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, από 6 ετών και πάνω, αλλά φυσικά, μπορείτε πάντοτε να τους τα διαβάζετε απλοποιημένα. Το ημερολόγιο αυτό απευθύνεται όμως και σε εμάς , τους μεγαλύτερους. Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε λίγο παραπάνω, να εμβαθύνουμε… Το συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, καθώς μελετούσα και έψαχνα τι θα βάλω σε κάθε ημέρα.

Λίγα λόγια για το ημερολόγιο

Μέσα στο ημερολόγιο θα βρείτε για κάθε μέρα ένα κείμενο , μια δραστηριότητα, μια συνταγή ή μια ιστορία. Η περίοδος πριν τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη περίοδος με πάρα πολλές γιορτές Αγίων, τους βίους των οποίων προσπάθησα να συμπεριλάβω όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό. Προσπάθησα να περιλάβω όσο περισσότερα αποσπάσματα από την Αγία Γραφή , από αυτά που διαβάζονται αυτή την περίοδο. Αναφέρθηκα στους συμβολισμούς και την εφαρμογή στα καθ’ ημάς που έχουν τα παραδείγματα όλων των προσώπων που υπάρχουν στο Ευαγγέλιο της Γέννησης, την Παναγία , τον Ιωσήφ, τους Ποιμένες, τους Μάγους, τους Αγγέλους και πολλά ακόμα. Όλα αυτά συνδυάστηκαν, στο μέτρο του δυνατού, με δραστηριότητες και συνταγές. Σε κάποιες ημέρες θα διαβάσετε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, από διάφορα παιδικά βιβλία που αγαπώ πολύ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια την ανέλαβε η Βίκυ από το melvi.gr. Το αποτέλεσμα προσωπικά με έχει ενθουσιάσει και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη! Είμαι σίγουρη ότι και σε εσάς θα σας αρέσει πολύ. Διότι όταν η καλλιτεχνική ματιά δένει με τον επαγγελματισμό, το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο!

Πώς να το αξιοποιήσετε

Ως προς το πρακτικό κομμάτι, ιδανικά θα πρέπει να εκτυπωθεί το advent. Λόγω της περίεργης κατάστασης, κατανοώ ότι κάποιοι ίσως να μην το καταφέρετε, αν δεν υπάρχει εκτυπωτής στο σπίτι. Παρόλαυτά είναι έτσι σχεδιασμένο το ημερολόγιο, που ακόμα κι όταν δεν μπορείτε να το εκτυπώσετε, μέσα από το tablet ή το κινητό, είναι δυνατό να το διαβάζετε μαζί με τα παιδιά. Με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν τρόπο αντίστροφης μέτρησης. Οι συνταγές και οι κατασκευές είναι όλες με απλά υλικά, που μπορούν και να αντικατασταθούν. Εύχομαι να μπορέσετε όλοι να το αξιοποιήσετε.

Πώς θα κατεβάσετε το αρχείο

Το εκτυπώσιμο αρχείο με το ημερολόγιο μπορείτε να το λάβετε αν θέλετε κι εσείς, κάνοντας εγγραφή στο newsletter της Μαμάς για σπίτι! Μην αργείτε, γιατί οι μέρες περνούν!

Καλή πορεία προς τα Χριστούγεννα να έχουμε!

Σας φιλώ

1 Comment

  1. Ευγενία Φουρναρακη 9 Νοεμβρίου, 2022 at 9:54 μμ

    Ευχαριστούμε για όλα.

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *