Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, όταν βλέπω μια παράσταση, μια όμορφη εικόνα, έναν όμορφο άνθρωπο που με τον τρόπο του κάνει τη διαφορά, την αλλαγή, κάτι μικρό ή μεγάλο, πάντα μου αρέσει να αναρωτιέμαι τι τον οδήγησε εκεί, τι σκέφτεται γι’ αυτό, πόσο θα ήθελα να ακούσω τον άνθρωπο πίσω από το έργο που θαυμάζω. Έτσι από καιρό τριγυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα να πάρω κάποιες συνεντεύξεις από ανθρώπους που θαυμάζω. Και η στιγμή ήρθε, αυτή την τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη, που επέλεξα για να εγκαινιάσω τη νέα στήλη του blog: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ! 
Η αφορμή δόθηκε με το Στέφανο Γανωτή, συγγραφέα του βιβλίου, που πρόσφατα σας παρουσίασα , “Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι” από τις εκδόσεις Θύρα.  Ο Στέφανος Γανωτής μου έκανε τη μεγάλη τιμή να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που του έθεσα. Πάμε να διαβάσουμε λοιπόν μαζί, την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη, που είναι τόσο όμορφη και πηγαία, όπως ακριβώς και τα βιβλία του!
  • Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας; 
Σ.Γ.: Είμαι μπαμπάς και δάσκαλος. Έχω τέσσερα παιδιά και πολλούς μαθητές. Μου αρέσει πολύ η μουσική, ο χορός , τα ταξείδια και φυσικά …τα παραμύθια.

  • «Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι» είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο των εκδόσεων Θύρα. Πώς είναι να εγκαινιάζετε μια σειρά εκδόσεων; Ετοιμάζετε κι άλλα βιβλία με τον ίδιο εκδοτικό οίκο; 
Σ.Γ.: Για να πω την αλήθεια, ποτέ μου δεν σκεφτόμουνα να γίνω συγγραφέας. Σίγουρα το να σου ανοίξει την πόρτα του ένας εκδοτικός οίκος και να σε εμπιστευτεί για το έργο σου, χωρίς να είσαι «γνωστός συγγραφέας» είναι μεγάλη υπόθεση. Πόσο μάλλον όταν σου κάνει την τιμή να εγκαινιάζεις μια ολόκληρη καινούργια σειρά βιβλίων! Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά γιατί σε αυτά τα εγκαίνια το βιβλίο μου είχε ένα δίδυμο «αδερφάκι», αυτό της πολύ αγαπημένης μου φίλης Σοφίας Χατζή «Τελευταίο κέρασμα». Τα βιβλία μας εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, εγκαινιάζοντας τις εκδόσεις «ΘΥΡΑ». Για μένα είναι όνομα και πράγμα, μια νέα πόρτα που ανοίγει στη ζωή μου. Είμαι σίγουρος, ότι πολλά ακόμα βιβλία μου θα περάσουν μέσα από αυτή τη «θύρα» και ήδη ετοιμάζονται δύο στο πολύ άμεσο μέλλον.
• Έχετε γράψει ήδη τρία παιδικά βιβλία. Τι σας οδήγησε σε αυτό; 
-Έχω γράψει πολλά-πολλά παραμύθια, αλλά έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα αυτά τα τρία που γνωρίζετε. Αυτό που με κάνει να γράφω παραμύθια είναι η επιθυμία μου να λέω σε αυτούς που αγαπάω τις αλήθειες που νοιώθω να έχω μέσα μου. Μέσα από το παραμύθι μπορείς να εξηγήσεις πολύ καλύτερα και στους μικρούς και στους μεγάλους φίλους σου ό,τι έχεις μέσα στο μυαλό και στην καρδιά σου και φυσικά να τους κρατάς συντροφιά ακόμα κι αν είναι μακριά σου.
Στο βιβλίο σας «Η Τεμπελοχώρα και η Πολυασχολούπολη» γράφετε ότι αφορμή του στάθηκε ένα παλιό τετράδιο. «Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι» είχε τέτοια αφορμή; Η μικρή Κωνσταντίνα μήπως βασίζεται σε κάποιο αληθινό πρόσωπο; 
Σ.Γ.: Όλα τα παραμύθια μου είναι προσωπικά. Δεν μπορώ να γράψω ούτε να πω ένα παραμύθι έτσι, απρόσωπα για «κάποιον αναγνώστη». Την «Πολυασχολούπολη και την Τεμπελοχώρα» την έγραψα για να μιλήσω στους γονείς ενός δημοτικού σχολείου και να τους πω τι μου έλεγαν με τον τρόπο τους καθημερινά τα παιδιά τους όταν στο διάλειμμα με φώναζαν «μπαμπά». Την «Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι» την έγραψα για την όμορφη μικρή μου φίλη την Κωνσταντίνα, που της αρέσει να κοιτάζει τις νύχτες το φεγγάρι. 

Τι ελπίζετε να αλλάξει στη σκέψη ή στη ζωή ενός μικρού αναγνώστη , όταν διαβάσει το βιβλίο σας ; 
Σ.Γ.: Ελπίζω να μην αλλάξει τίποτα! Είναι τόσο όμορφα όλα αυτά που νοιώθουν μέσα τους τα μικρά παιδιά, που μακάρι να μην αλλάξει τίποτα… Αν ήθελα κάτι, όχι να αλλάξει, αλλά να προστεθεί στην ομορφιά της σκέψης του, είναι ακόμα περισσότερη ομορφιά μέσα από τις εικόνες (ζωγραφιές-κείμενο-μουσική) του βιβλίου μου.

Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία είναι μόνο για παιδιά; Ιδιαίτερα, «Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι» μήπως κρύβει μηνύματα και για εμάς τους γονείς; 
Σ.Γ.: Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν «παιδικά βιβλία» μόνο για παιδιά. Τα βιβλία που γράφονται για παιδιά, είναι για όλους. Ο καθένας μπορεί να δει μέσα τους κάτι προσωπικό, κάτι από το κομμάτι του εαυτού του, που είναι ακόμα παιδί.


Ζούμε σε μια εποχή που τα ερεθίσματα για τα παιδιά είναι άπειρα: βιβλία, θέατρα, εργαστήρια, δραστηριότητες, καλλιτεχνικές απασχολήσεις, εξειδικευμένες γνώσεις. Από την εμπειρία σας σαν γονέας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, τι πιστεύετε τελικά, αυτό είναι καλό ή κακό; Θεωρείτε ότι τα παιδιά παίρνουν τα απαραίτητα εφόδια μέσα από όλα αυτά τα ερεθίσματα που, τόσο απλόχερα προσφέρονται; 
Σ.Γ. : Τα παιδιά παίρνουν ερεθίσματα από παντού. Ρουφάνε κυριολεκτικά ό,τι βλέπουν και ακούνε. Είναι τεράστια η ευθύνη μας ως γονείς και ως δάσκαλοι να τους δίνουμε καλή «τροφή» στην ψυχή τους, αναζητώντας την ποιότητα σε κάθε τι που τους προσφέρουμε είτε αυτό είναι βιβλίο είτε μουσική ,θέατρο, αθλητισμός, παιδεία δηλαδή γενικότερα. Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά να αξιολογούν την ποιότητα και να εκτιμούν το «καλό». Απλά πολλές φορές, μιμούμενα το γούστο και τις επιλογές των γονιών επιλέγουν το σκάρτο και έτσι σιγά-σιγά καταστρέφουν το αισθητήριό τους. 

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες. 
Σ.Γ.: Είναι πολύ όμορφο να κοιτάς ψηλά. Βλέπεις τα σύννεφα, τα πουλιά, τα ψηλά δέντρα… Ακόμα κι αν ζεις μέσα στην πόλη, που λείπουν πολλές φορές όλα αυτά, μπορείς να δεις κάποια όμορφη φατσούλα να σε κοιτάζει ψηλά από κάποιο μπαλκόνι ή το… φεγγάρι να ξεπροβάλλει τις νύχτες πίσω από τον τοίχο κάποιου σπιτιού. Σίγουρα κάποιες φορές στη ζωή σου θα το δεις να βγαίνει και πάνω από τη θάλασσα  ή πίσω από το βουνό! Σίγουρα, αρκεί να κοιτάς πάντοτε ψηλά.
  • Σας ευχαριστώ πολύ!
Σ.Γ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ!



Ο Στέφανος Γανωτής και η παρέα του, παρουσιάζουν στον Παιδικό ΙΑΝΟ, στις 8 Οκτωβρίου 2016, στις 11:00,  το βιβλίο “Η μικρή Κωνσταντίνα και το φεγγαράκι” των εκδόσεων Θύρα. Ο συγγραφέας θα αφηγηθεί το παραμύθι του με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και η εικονογράφος Φανή Παρθενίου-Παπαδοπούλου θα ζωγραφίσει με τους μικρούς αναγνώστες υπέροχες ζωγραφιές σε μια διαδραστική παρουσίαση. Η είσοδος είναι ελεύθερη, για παιδιά από 3 ετών και πάνω! Εμείς θα είμαστε εκεί! 
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *