Το διαδίκτυο κρύβει πολλές φορές όμορφες εκπλήξεις. Όπως για παράδειγμα όταν σε “οδηγεί” σε κείμενα και πρόσωπα , που κάτι έχουν να πουν για να σε βοηθήσουν και να σε στηρίξουν . Ακόμα κι αν εκείνοι δεν το γνωρίζουν τα γραφόμενά τους πολύ συχνά σου ανοίγουν ένα παράθυρο στην ελπίδα. Κάπως έτσι έγινε και με τα κείμενα του ψυχολόγου Ελευθέριου Ελευθεριάδη. Συχνά – πυκνά συναντούσα μπροστά μου μικρά και ευσύνοπτα κειμενάκια, γεμάτα ουσία όμως. Συνήθως διάβαζα σε αυτά σκέψεις και προβληματισμούς δικούς μου, απαντημένα με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Και είναι τόσο παρήγορο αυτό, να μην νιώθεις δηλαδή απομονωμένος επειδή σκέφτεσαι με έναν τρόπο συγκεκριμένο. Η ανάγκη της κοινωνίας και της επικοινωνίας είναι μεγάλη στην εποχή , που φαντάζει να κυριαρχεί η απομόνωση.

Αργότερα ήρθαν στα χέρια μου και τα βιβλία του κ. Ελευθεριάδη, τα οποία επιβεβαίωσαν την ήδη διαμορφωμένη άποψή μου γι’ αυτόν. Μάλιστα σας έχω ήδη παρουσιάσει το ένα από αυτά , το “Από καρδιάς” στα Αναγνώσματα, που τα βρίσκετε πλέον στο κανάλι στης Μαμάς για σπίτι στο Youtube. Για το έτερο βιβλίο του “Πριν νυχτώσει” δεν έχω προλάβει να σας μιλήσω, όμως και αυτό αξίζει εξίσου πολύ. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να κυκλοφορούν βιβλία ψυχολογίας, καθημερινής ανακούφισης της ψυχής, τα οποία διαπνέονται από την πίστη, την ελπίδα, την ειλικρίνεια και την ψυχραιμία. Χωρίς φανφάρες και δογματισμούς, με απλότητα και αμεσότητα, αυτό είναι το χαρακτηριστικό της γραφής του κ. Ελευθεριάδη και προσωπικά με ανακουφίζει πολύ.

Σήμερα έχω την ιδιαίτερη χαρά να μοιραστώ μαζί σας την συνέντευξη , που είχε την καλωσύνη να μου παραχωρήσει ο κ. Ελευθεριάδης και τον ευχαριστώ πολύ! Σας το είχα προαναγγείλει ήδη από το καλοκαίρι, όταν έγραψα για την εμπειρία μου από το δικό μου ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, ότι θα είχαμε και την άποψη του ειδικού για το θέμα αυτό . Έτσι ήρθε , επιτέλους, με μεγάλη αργοπορία η αλήθεια είναι, η στιγμή να την διαβάσουμε μαζί! Ας μην μακρηγορώ όμως…

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για τα βιβλία σας

Καλησπέρα! Για μένα δεν ξέρω τι να πω. Δεν νομίζω ότι πολυνοιάζει και κανέναν βέβαια! Τώρα όσον αφορά τα βιβλία, εύχομαι έστω και στο ελάχιστο, να έχουν κάτι να προσφέρουν. Να δώσουν λίγο ελπίδα, να δώσουν μια παρηγοριά, να ανακουφίσουν λίγο πόνο. Αυτό…

Τι είναι η ψυχοθεραπεία; Γιατί κάποιος να μπει σε αυτή την διαδικασία;

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία. Μια διαδικασία, η οποία πολύ γενικά και υπεραπλουστευμένα θα έλεγα έχει ως σκοπό, να βοηθήσει τον άνθρωπο να διαχειριστεί καταστάσεις, να επουλώσει πληγές και να τον κάνει να πατήσει στα πόδια του ξανά.

Η ψυχολογία και η ψυχοθεραπεία τελικά βοηθά ουσιαστικά τον άνθρωπο ή απλά υπάρχει για να χαϊδεύει και να καλύπτει εγωισμούς και αδυναμίες;

Η ψυχολογία είναι μελέτη. Είναι σπουδή. Είναι μελέτη της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Όπως κάθε σπουδή, όπως κάθε επιστήμη, σκοπό έχει να ταχθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η ψυχοθεραπεία είναι κομμάτι της ψυχολογίας. Μια διαδικασία που είπαμε και παραπάνω.

Είναι εργαλεία. Από τον ίδιο τον άνθρωπο εξαρτάται η χρήση που θα κάνει.  Αν κάνει καλή χρήση, τότε θα έχει μόνο όφελος. Αν διαστρέψει όμως τη φύση τους, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό.

Ψυχοθεραπευτής ή πνευματικός; Σύγκρουση ή σύγκλιση; Η ψυχοθεραπεία και η ψυχολογία ταιριάζουν στην ζωή ενός συνειδητού χριστιανού;

Καμία σύγκρουση. Πλήρης αρμονία. Ο άνθρωπος είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Ο ψυχολόγος είναι ο μάστορας. Επισκευάζει το αυτοκίνητο κάθε φορά που υπάρχει κάποιο προβληματάκι, κάποια βλάβη, κάποια δυσλειτουργία, με σκοπό να το βγάλει ξανά στον δρόμο. Ο πνευματικός είναι GPS. Είναι αυτός ο οποίος θα του δείξει τον προορισμό και θα τον συνοδεύσει στο ταξίδι της ζωής του. Πλήρης αρμονία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει ένας πιστός θεραπευτής;

Ψυχοθεραπευτής είναι μόνο ο Χριστός. Οι υπόλοιποι, χρησιμοποιούμε τον όρο ‘’κατά παραχώρηση’’… Τώρα.  Προκλήσεις… Όχι κάτι ιδιαίτερο. Όπως όλοι. Αν κανείς κατανοήσει ότι τα πάντα έχουν μια βάση πνευματική, όλα γίνονται ξεκάθαρα. Απλά.

Γράψτε λίγα λόγια για τους αναγνώστες μας.

Λίγα λόγια… Μιας και κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε σε μαμάδες… Να μην ξεχνάνε να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Περνάει ο καιρός και μας παρασέρνει η καθημερινότητα… Παιδιά, δουλειές, σύζυγοι, σπίτια… Να μην ξεχνάνε οι αναγνώστριες, ότι εκτός από μαμάδες, εκτός από σύζυγοι, εκτός από εργαζόμενες, είναι και γυναίκες. Να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Να ξεκουράζονται. Να ξεσκάνε. Να βρίσκουν χρόνο. Και αν δεν έχουν να δημιουργούν. Πρέπει να έχουν αποθέματα οι ίδιες, για να μπορούν να δίνουν και σε όσους περιμένουν από αυτές…  Αν η κανάτα ξεμείνει από νερό, τότε θα διψάσουν τα ποτήρια….

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Και εγώ ευχαριστώ. Η Παναγιά μαζί μας…

Τα βιβλία του Λευτέρη Ελευθεριάδη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εν πλω σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο site των εκδόσεων. Μπορείτε όμως να τον διαβάζετε και στο δικό του site . Σίγουρα κάτι χρήσιμο και παρήγορο θα βρείτε για εσάς.

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *