via

Ένα από τα όνειρα μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Επίσης θα βολευόμουν και με ένα δυο ταξιδάκια το χρόνο. Όμως αυτό το όνειρο προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται μακρινό. Έτσι εδώ και λίγο καιρό έχω αρχίσει να “ταξιδεύω” μέσα από τα μάτια των φίλων, που ζουν στο εξωτερικό. Θα θυμάστε τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια μας, που φέτος έφτασαν μέχρι και τις Η.Π.Α , αλλά και το μακρινό Περού. Ήρθε λοιπόν η ώρα για τα πασχαλινά μας ταξίδια! Η μαμά Ειρήνη, για άλλη μια φορά με τίμησε με το κείμενό της για το Πάσχα, όπως το βιώνουν στην Ιρλανδία, όπου κατοικεί με την όμορφη οικογένειά της εδώ και αρκετά χρόνια. Προσωπικά, όταν μου έστειλε το κείμενο, το διάβασα μονορούφι, τόσο πολύ μου άρεσε! Δεν θα πω άλλα, σας αφήνω να την απολαύσετε…
Ειρήνη μου σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ!

“Διανύοντας ήδη την περίοδο της Σαρακοστής το βλέμμα είναι στραμμένο προς το Σταυρό κι η ψυχή ελπίζει, διψά για την ακρίβεια, για την Ανάσταση! Σε μια δύσκολη κι αγχωτική περίοδο για μένα ως οικογένεια, καθώς αντιμετωπίζουμε το δίλημμα για επιστροφή ή μη στην πατρίδα, η αγαπημένη μου Κατερίνα (και την ευχαριστώ εκ των προτέρων γι’ αυτή την ευκαιρία) μου ζήτησε να γράψω δυο λόγια για το Πάσχα στην Ιρλανδία. Δυο λόγια, λοιπόν, για το πώς εορτάζουν οι Ιρλανδοί το Πάσχα, πώς το βιώνουμε εμείς ως Έλληνες, πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τα ήθη και τα έθιμα των δυο χωρών…
Η αλήθεια είναι ότι η φετινή περίοδος του Πάσχα αναμένεται να είναι η πιο εύκολη και ξεκούραστη για πρακτικούς λόγους αφού για πρώτη φορά όσο καιρό ζούμε εδώ συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα! Για να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι μερικές φορές η συνύπαρξη των εθίμων αρκεί να σας πω ότι πέρυσι η Μεγάλη Παρασκευή κατά το Καθολικό Πάσχα συνέπεσε με την 25η Μαρτίου!!! 
Η Ιρλανδία είναι μια χώρα με πολλές φυσικές ομορφιές που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, τοπία άγρια και γοητευτικά συνάμα… Η περίοδος του Πάσχα είναι η κατάλληλη εποχή να επισκεφθεί κανείς την Ιρλανδία καθώς κι η φύση με τη σειρά της αναγεννάται, ανεσταίνεται! Βέβαια ο καιρός εξακολουθεί να είναι άστατος με αποκορύφωμα σήμερα (22/3) που χιόνιζε το πρωί και τώρα έχει βγάλει ήλιο!!!
Καθώς η πλειοψηφία των Ιρλανδων είναι καθολικοί, το Πάσχα εορτάζεται με επισημότητα και στην Ιρλανδία και μάλιστα με παρόμοιο θρησκευτικό τυπικό! Η νηστεία για τους Καθολικούς ξεκινά μερικές μέρες αργότερα από τη δική μας, την Ash Wednesday (όπου ο ιερέας σχηματίζει στο μέτωπό των πιστών το σχημα του σταυρού με στάχτη) και διαρκεί μέχρι την ημέρα του Πάσχα. Πέρα από την κλασική μορφή, η νηστεία μπορεί να έχει τη μορφή της αποχής από μια συνήθεια όπως την αποχή από το αλκοόλ για τους ενήλικες ή την αποχή από τη σοκολάτα για τους μικρότερους. Την τελευταία μέρα πριν από τη  νηστεία οι Ιρλανδοί και μαζί κι εμείς με μεγάλη χαρά είναι η Pancake Tuesday, μέρα που όλοι φτιάχνουν κι απολαμβάνουν τηγανίτες πασπαλισμένες με βούτερο και μέλι, λεμόνι και ζάχαρη, μερέντα ή ότι άλλο επιθυμεί ο καθένας ώστε να καταναλώσουν ό,τι αρτήσιμο υπάρχει στο ψυγείο τους σε αυγά και γάλα!!! Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής σ’ αυτό το έθιμο είναι ότι το αλεύρι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαφανίζεται, ενώ και τα παιδιά στο σχολείο ετοιμάζουν pancakes και γεύονται όλοι μαζί τις δημιουργίες τους!

 Οι Ιρλανδοί θα προετοιμάσουν τα σπίτια τους για το Πάσχα κάνοντας το καθιερωμένο ‘spring cleaning’, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα απέχουν από εξωτερικές δουλειές με πρωταρχικό τους μέλημα την εξομολόγηση. Τη Μεγάλη Παρασκευή μάλιστα οι πάμπς και τα μπαρ είναι κλειστά, ενώ και τα σούπερ μάρκετ δεν επιτρέπεται να πωλούν αλκοόλ, απαγόρευση με μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ιρλανδοί – όπως κιόλοι οι Βόρειοευρωπαίοι – είναι δεινοί πότες! Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πραγματοποιείται η θεία λειτουργία, ενώ η εκκλησία που μέχρι τότε είναι στολισμένη  με μωβ κορδέλες και με φώτα κλειστά φωτίζεται από το Θείο Φως! 
Τα σχολεία κλείνουν για δύο εβδομάδες, ενώ η Μεγάλη Παρασκευη (Good Friday) και η Δευτέρα του Πάσχα (Easter Monday) είναι αργίες. Τα σχολεία αλλά και οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας τους διοργανώνουν παζάρια και πρωινά με μικρό αντίτιμο για να στηρίξουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.  
Οι εορταστικές βιτρίνες έχουν βάλει τα καλά τους! Λαγουδάκια, κουνελάκια, λουλούδια και κυρίως σοκολατένια πασχαλινά αυγά σε διάφορα σχήματα, χρώματα και μεγέθη έχουν την τιμητική τους. Υπολογίζεται ότι στην Ιρλανδία πωλούνται περισσότερα από 5.000.000 σοκολατένια αυγά την περίοδο του Πάσχα!!! Ο Mr. Bunny περιμένει τα παιδιά σε πολλούς δημόσιους χώρους, καταστήματα και κυρίως πάρκα, ενώ κυνήγι πασχαλινών αυγών, το γνωστό Easter egg hunt, διοργανώνεται σε πάρκα, φάρμες, κήπους και στις αυλές των σπιτιών ή κυνήγι θησαυρού με έπαθλο – τι άλλο – ένα τεράστιο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό! Προτεινόμενες εξορμήσεις, μερικές από τις οποίες κι εμείς φέτος θα τιμήσουμε, είναι το Fota Wildlife Park (http://www.fotawildlife.ie/ ), το Bunratty Castle and Folk Park (https://www.shannonheritage.com/BunrattyCastleAndFolkPark/ ), το Muckross House, Garden and Traditional Farms (http://www.muckross-house.ie/muckross/muckross-events/easter-sunday-family-day-at-muckross-traditional-farms/ ) και το Cork Lifetime Lab (http://www.lifetimelab.ie/ ).

                 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ημερα του Πάσχα συνδέεται  και με την νεότερη ιστορία της Ιρλανδίας καθώς ανήμερα του Πάσχα έλαβε χώρα στο Δουβλίνο η Εξέγερση του 1916 με στόχο το τέλος της Βρετανικής κυριαρχίας στο νησί και τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.  

via

Για το λόγο αυτό σε αρκετά μέρη της Ιρλανδίας λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις αφιερωμένες σ’ αυτό το γεγονός όπως η κατάθεση στεφάνων σε σημαντικά μνημεία και παρελάσεις με αποκορύφωμα την περσινή χρονιά που ήταν η επέτειος των 100 χρόνων!

Αυτό που σίγουρα κανείς δεν θα δει στις εορταστικές βιτρίνες των καταστημάτων και θα του λείψει είναι οι πασχαλινές λαμπάδες! Προσωπικά είναι αυτό που μου λείπει περισσότερο από την πασχαλινή αγορά, καθώς είναι και το μόνο έθιμο που συνδέεται και με το πνευματικό νόημα του Πάσχα, το αναστάσιμο Φως! Ευτυχώς οι καλές μας οι νονές και οι νονοί μας συγκινούν με την αγάπη τους και στέλνουν πάντα στα παιδάκια μας την πιο ωραία λαμπάδα μαζί με ένα κάρο δώρα και καλούδια με άρωμα και γεύση Ελλάδας! Αλλά και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Δουβλίνου – μοναδική στην Ιρλανδία – μπορεί κανείς να προμηθευτεί λαμπαδες για την Ανάσταση με αγάπη καμωμένες και διάθεση προσφοράς,  αφού τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση της Εκκλησίας και του φιλανθρωπικού της έργου.

Στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα, όπου μαζεύεται όλη η οικογένεια, δεν υπάρχει φυσικά σουβλιστό αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι και κόκκινα αυγά, αλλά ψητό μοσχάρι ή αρνάκι και σούπα πράσου κι άλλων λαχανικών μεταξύ άλλων εδεσμάτων. Τα πασχαλινά κουλουράκια και cupcakes δε θα μπορούσαν να λείπουν από κανένα τραπέζι, ενώ τα παιδιά μετά το γεύμα επιτέλους μπορούν να καταβροχθίσουν τα σοκολατένια τους αυγά! Εμείς προτιμούμε να συνδυάζουμε το κατ’εξοχήν ελληνικό πασχαλινό τραπέζι με cupcakes για το καλό! 
Αυτό που λείπει από τα δικά τους γιορτινά τραπέζια πάντως νομίζω ότι είναι ο χορός και τα τραγούδια…Το σουβλιστό αρνί και πιο πολύ η όλη διαδικασία στην αυλή,στον κήπο ή ακόμα και τη βεράντα μέχρι να ετοιμαστεί φέρνει όλη την οικογένεια πιο κοντά και ανεβάζει το κέφι στα ύψη! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε οργανώσει μάζωξη Ελλήνων για να γιορτάσουμε το Πάσχα όλοι μαζί κι η αλήθεια είναι ότι δεν είχε ‘σχεδόν’ τίποτα να ζηλέψει από το Πάσχα στην πατρίδα!
Καλό Πάσχα σε όλους! Να περάσετε όμορφα με τις οικογένειές σας κι όσους αγαπάτε! Και να θυμόμαστε ότι μετά τη ‘Σταύρωση’ έρχεται πάντα η ‘Ανάσταση’!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *