Πώς διαλέγεις ένα βιβλίο; Τι είναι αυτό που σε κερδίζει; Δεν μιλάω για τις φορές που πας ξέροντας τι ψάχνεις. Λέω για τις φορές εκείνες που πας στο βιβλιοπωλείο και χάνεσαι. Πώς μου αρέσει αυτή η διαδικασία, δεν φαντάζεστε! Να ψάχνω, να χαζεύω εξώφυλλα, να διαβάζω τρεις τέσσερις σελίδες στα πεταχτά, προσπαθώντας να ισορροπήσω τα τέσσερα βιβλία που κρατάω στο χέρι και τα άλλα δύο πιασμένα στον αγκώνα… 

Πριν λίγες μέρες λοιπόν βρέθηκα σε ένα βιβλιοπωλείο και είδα ένα εξώφυλλο, που πραγματικά με ενθουσίασε. Ήταν τόσο λαμπερά τα χρώματα, σχεδόν μύριζε καλοκαίρι.

Ο τίτλος του βιβλίου το “Τελευταίο κέρασμα” με έβαλε σε πειρασμό κι έτσι λίγο αργότερα βρέθηκα να το διαβάζω, επιστρέφοντας στο σπίτι. Ομολογώ ότι το διάβασα μονορούφι σε ένα απόγευμα. 

Βιβλίο της Σοφίας Χατζή είχα ξαναδιαβάσει και σας το έχω προτείνει κι εσάς, το Μουτότο . Όμως το “Τελευταίο κέρασμα” είναι κάτι το διαφορετικό….

Ιστορίες απλές, καθημερινές, που θα μπορούσαν να είναι ιστορίες της γιαγιάς μας, του θείου μας ή του γείτονά μας. Οι ήρωες των διηγημάτων του βιβλίου δεν έχουν καμιά συγκλονιστική ιστορία, ίσως μάλιστα κάποιες φορές να μας γίνουν κι αντιπαθητικοί με τη συμπεριφορά τους. Κι όμως, αν δούμε λίγο καλύτερα, αν καθίσουμε να αφουγκραστούμε ποια είναι η ιστορία της κυρ’ Αλεξάνδρας , ίσως την καταλάβουμε και αποφασίσουμε ότι δεν είναι και τόσο κακιά τελικά…

Θα δακρύσετε με το τελευταίο κέρασμα του Κώστα, ενώ μπορεί να αγανακτήσετε με τη συμπεριφορά των γυναικών του χωριού προς την “ξένη”. Αλλά σίγουρα θα βρείτε ψήγματα της δικής μας συμπεριφοράς προς τον διπλανό και οι σκέψεις των ηρώων θα ταυτιστούν με τις δικές σας.
Ένα υπέροχο ανάγνωσμα που θα σας φέρει στο μυαλό τον Παπαδιαμάντη και την ελληνική ύπαιθρο . Και σίγουρα θα σας κάνει να σκεφτείτε ότι η παρουσία του Θεού είναι φανερή ακόμα και στα πιο μικρά γεγονότα που συναντάμε στη ζωή μας.

Το υπέροχο εξώφυλλο είναι φιλοτεχνημένο από τον Χρήστο Κεχαγιόγλου, ενώ η ζωγραφική και τα σχέδια του βιβλίου έχουν την υπογραφή της Αγγελικής Δελεχά. Το βιβλίο “Τελευταίο κέρασμα” της Σοφίας Χατζή, κυκλοφορεί από τη νέα σειρά Θύρα Εκδόσεις.
Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *