Πάντοτε μου προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση και θαυμασμό το Άστρο της Βηθλεέμ, το άστρο των Χριστουγέννων. Και τι δεν έχει γραφτεί γι’ αυτό. Πόσα και πόσα κείμενα, ιστορικές έρευνες, επιστημονικές μελέτες, σκέψεις και ερμηνείες πάνω στην ίδια την ύπαρξή του (ή συχνά την μη ύπαρξή του), την υπόστασή του (ήταν άστρο αληθινό;) , τον συμβολισμό του. Πληθώρα κειμένων και απόψεων…

Όταν ετοίμαζα το ημερολόγιο για τα Χριστούγεννα, διάβασα αρκετά και για το άστρο της Βηθλεέμ. Το κείμενο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα ήταν μια από τις ομιλίες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ακριβώς γι’ αυτό το θέμα. Παραθέτω ένα απόσπασμα:

Εικόνα από το βιβλίο “Τα κάλαντα του γκρινιάρη” Μ. Βιγγοπούλου – Εκδόσεις Άθως παιδικά- Εικονογράφηση Αγγελική Δελεχά

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για το άστρο της Βηθλεέμ

“Θαυμαστά και παράδοξα πράγματα! Στην Ιουδαία -όπου προϋπήρχαν οι προφήτες, οι πατριάρχες, οι δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης- το μήνυμα για τη γέννηση του Υιού του Θεού το έφεραν οι ειδωλολάτρες, οι μάγοι εξ ᾿Ανατολών! Έκαναν μακρινό ταξίδι για να τον δουν και να τον προσκυνήσουν και περιπλανόμενοι ρωτούν• «Πού εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων;».
Γι᾿ αυτό ακριβώς κρύφτηκε και το αστέρι, ώστε χάνοντας τον οδηγό τους οι μάγοι να αναγκαστούν να ρωτήσουν τους ιουδαίους και μ᾿ αυτόν τον τρόπο να τούς κινήσουν κι εκείνους σε αναζήτηση του νεογέννητου Μεσσία.
Το ότι γεννήθηκε πρόσωπο υψηλό και επίσημο το ήξεραν καλά κι ήταν σίγουροι, διότι τούς το μήνυσε τ᾿ αστέρι. Ο Θεός δεν τούς έστειλε προφήτη, διότι δεν θα τον παραδέχονταν• ούτε με τις Γραφές μπορούσε να τούς μιλήσει, διότι δεν τις γνώριζαν. Τους έστειλε, λοιπόν, ένα σημάδι γνώριμο και προσιτό σ᾿ αυτούς.
Το αστέρι των μάγων δεν ήταν απ᾿ αυτά πού βλέπουμε στο στερέωμα του ουρανού τις νυχτερινές ώρες. Ήταν κάποια λογική κι αόρατη δύναμη, ένας άγγελος, που πήρε το σχήμα του άστρου. “

Και τι σημαίνει για εμάς το άστρο της Βηθλεέμ;

Το Αστέρι των Μάγων λοιπόν ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός έστειλε το μήνυμά Του στους εθνικούς, γιατί ο σκοπός Του ήταν και είναι η σωτηρία όλων των ανθρώπων. Οι μάγοι δέχθηκαν αυτό το μήνυμα, το κατάλαβαν και αποφάσισαν να το εμπιστευτούν και να ξεκινήσουν την αναζήτησή τους, για να βρουν Αυτόν που το Άστρο ανήγγειλε. Το μήνυμα ήρθε με την μορφή και τον τρόπο που οι άνθρωποι εκείνοι ήταν πιο πιθανό να του δώσουν σημασία και να τον πιστέψουν.


Το μήνυμα του Θεού για την σωτηρία του καθενός μας έρχεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα μας. Ανάλογα με τη ζωή, τις εμπειρίες και τα βιώματά μας, τις ανάγκες της ψυχής μας, τις δυνάμεις μας, ο Θεός στέλνει στον καθένα το Άστρο που θα μας οδηγήσει σε Εκείνον, στην σωτηρία μας. Το Αστέρι του καθενός μας μπορεί να έχει διάφορες μορφές, αλλά το κάλεσμά του είναι το ίδιο: να εμπιστευτούμε τον Θεό, να πάμε κοντά Του.


Και οι μάγοι όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους, δεν ήξεραν ούτε πού ακριβώς πήγαιναν, ούτε βέβαια και τι ακριβώς θα έβρισκαν. Το ταξίδι τους σίγουρα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο, γιατί ποια καλύτερη ευκαιρία για τους ληστές, που παραμόνευαν τότε τα καραβάνια, από το να αρπάξουν ό,τι πολύτιμο κουβαλούσαν αυτοί οι άρχοντες; Κι όμως οι Μάγοι δεν δίστασαν.


Έτσι κι εμείς, όταν ξεκινούμε το ταξίδι μας σαν ζευγάρι στο γάμο, σαν γονείς αργότερα , δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει ο δρόμος. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές δύσκολες, καταστάσεις που μας εξουθενώνουν, φορές που λέμε ότι δεν αντέχουμε άλλο. Όμως τότε είναι που πρέπει να ψάχνουμε στον ουρανό το αστέρι μας. Όπως οι μάγοι όταν έχασαν το αστέρι, δεν σταμάτησαν να ψάχνουν, έτσι κι εμείς ακόμα και στις πιο μεγάλες δυσκολίες αλίμονο αν δειλιάσουμε και κάνουμε πίσω.

Το άστρο του καθενός είναι ο άγγελός του


Ένα άστρο μπορεί να έχει πολλές μορφές. Μια ασθένεια, επαγγελματικές δυσκολίες, σχέσεις που πονούν, μια διαφορετικότητα, ακόμα όμως και γεγονότα ευχάριστα, ένας καλός σύντροφος , μια ανεκτίμητη φιλία, ένας ευεργέτης, μια ευλογημένη συζυγία, ο ερχομός ενός παιδιού. Μέσα σε κάθετι από αυτά μας μιλά ο Θεός, πίσω από κάθετί από αυτά κρύβεται το σχέδιό του για εμάς. Σε κάθε κατάσταση της ζωής μας, ο δικός μας άγγελος στέκεται εκεί και μας μεταφέρει το μήνυμα για εμάς προσωπικά.

Θαυμάζω όλους όσους βαδίζουν σε αυτό τον δρόμο, ακολουθώντας το μήνυμα του Θεού προς αυτούς. Θαυμάζω την δύναμη, που ξέρω ότι συχνά ίσως και να μην υπάρχει και την εφευρίσκουν. Θαυμάζω την εμπιστοσύνη τους στο Θεό και το ότι δεν παύουν να πιστεύουν και να αναζητούν πάντα το αστέρι, που τους οδηγεί όλο και πιο κοντά σε Εκείνον.

Φέτος τα Χριστούγεννα ας ψάξουμε όλοι να δούμε με ποιον τρόπο μας καλεί ο Θεός. Πού βρίσκεται το άστρο, πού είναι ο άγγελός μας που θα μας οδηγήσει και πάλι στην Φάτνη Του.


Καλά Χριστούγεννα!

1 Comment

 1. Μαλαματένια 15 Απριλίου, 2020 at 5:17 μμ

  Υπέροχο άρθρο!
  Καθημερινά επίκαιρο το άστρο της Βηθλεέμ! Είτε αφορά στον καθημερινό μας αγώνα όπου χρειαζόμαστε μια κατεύθυνση είτε αφορά τον ίδιο μας τον προσανατολισμό στη ζωή …
  Και όταν κρύβεται το αστέρι ίσως να είναι η πρό(σ)κληση να κάνουμε ένα άλμα πίστης: Δεν Σε βλέπω, αλλά ξέρω ότι είσαι εκεί και με περιμένεις!
  Φιλιά!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *