Ήρθε λοιπόν και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου, τα μικρά και τα μεγαλύτερα παιδάκια μας ξεκινούν το σχολείο. Μαζί με το σχολείο ανοίγει βέβαια την πόρτα της και η αγορά για όλα αυτά τα μικρά και πιο μεγάλα σχολικά απαραίτητα : τσάντα, κασετίνα, μολύβια, ξύστρες, γόμες, ξυλομπογιές και μαρκαδόροι, τετράδια, βιβλία και ένα σωρό άλλα ψιλολόγια που η κάθε σχολική λίστα περιέχει. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις (ανυπόφορες) διαφημίσεις στην τηλεόραση με τις φάτσες των λογής λογής ήρωες των παιδικών πάνω σε ό,τι σχολικό κυκλοφορεί και τα επιφωνήματα των μικρών που τα βλέπουν: “ωωω αυτό θέλω!! Ουάου μαμά τρέχα να δεις! Να τέτοια τσάντα να μου πάρεις! Μαμάάά αυτήν την κασετίνα!” και πάει λέγοντας.

Όμως παρά τον ενθουσιασμό τους και τη δική μας λαχτάρα (ειδικά τις πρώτες χρονιές του σχολείου) να τα κάνουμε να χαρούν, πάμε να δούμε λίγα πράγματα που είναι καλό να έχουμε κατά νου αγοράζοντας σχολικά. Είναι αυτά που κι εγώ έπαθα κι έμαθα ή που διαπίστωσα όσα χρόνια τα κορίτσια πηγαίνουν σχολείο.

  • Σχολική τσάντα

Κάντε πολύ καλή έρευνα αγοράς

 Πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες σχέδια σχολικών τσαντών, γι’ αυτό ψάξτε πρώτα στο ίντερνετ να δείτε τι κυκλοφορεί από σχέδια και τιμές, για να έχετε μια άποψη πηγαίνοντας στο κατάστημα, αλλιώς θα πελαγώσετε.

Περιορίστε τις επιλογές

Εφόσον διαλέγει το παιδί, βρείτε μαζί δύο ή τρεις το πολύ επιθυμητές τσάντες, ώστε πηγαίνοντας στο κατάστημα να επιλέξει μία από αυτές. Μην ξεφύγετε από αυτό το πλαίσιο, το πελάγωμα παραμονεύει στη διπλανή γωνία.

Αποφύγετε τις τσάντες με τους παιδικούς ήρωες.

Είναι λίγο σκληρό αυτό που σας λέω, αλλά σκεφτείτε πως μια τσάντα που στην καλύτερη περίπτωση θα κοστίσει περίπου 40 ευρώ και ίσως περισσότερο, καλό είναι να την κρατήσει το παιδί για περισσότερο καιρό. Θα είναι λοιπόν κρίμα να πρέπει ύστερα από λίγο καιρό να έχετε δράματα, διότι η τσάντα θα φαίνεται στο μικρό σας ξεπερασμένη, επειδή ο αγαπημένος του ήρωας θα έχει αντικατασταθεί με κάποιον άλλον. Προτιμήστε μια πιο ουδέτερη τσάντα ή κάποια όπου ο ήρωας θα είναι μεν εμφανής, αλλά πιο διακριτικά και αγοράστε άλλα είδη (παγουρίνο, φαγητοδοχείο, κασετίνα, φόρμες ή μπλούζες) με τη φιγούρα που θέλει. Φυσικά θα προηγηθεί συζήτηση επεξήγησης με το παιδί, η οποία θα γίνει στο σπίτι και όχι επί τόπου στο κατάστημα, για ευνόητους λόγους.

Προτιμήστε τσάντα με τρόλεϋ.  

Ιδιαίτερα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, είναι σχεδόν απαραίτητο. Τα βιβλία και τα τετράδια, μαζί με το παγούρι, το κολατσιό, την κασετίνα, τα τυχόν ντοσιέ κλπ κλπ καθιστούν την τσάντα πολύ βαριά για τα παιδιά. Τελικά καταλήγει να κουβαλάει η μαμά, μαζί με μπουφάν, ζακέτες, δυο παιδιά στα χέρια και μια δική της τεράστια τσάντα και να αγκομαχάει να ανέβει την ανηφόρα του σχολείου. Δεν υπάρχει λόγος για τέτοια ταλαιπωρία. Τσαντούλα με τρόλεϋ και λύνονται τα χέρια σας. Είναι καλό να δείτε και το κάτω μέρος της τσάντας να είναι προστατευμένο με κάποιο τρόπο (εξωτερικά πλαστικό, αδιάβροχο ή κάποιου άλλου είδους προστατευτικό) γιατί όπως θα το σέρνει το παιδί, υπάρχει ο κίνδυνος να σκιστεί. Το αρνητικό  με αυτές τις τσάντες είναι πως δεν είναι εύκολο να πλυθούν στο πλυντήριο. Εγώ πάντως, τις έπλυνα μια χαρά με σφουγγάρι και απορρυπαντικό και τις ξέπλυνα με το λάστιχο στη βεράντα.

Προτιμήστε τσάντα με πολλές θήκες

Δεν θέλετε η μαρμελάδα από το τοστάκι να γράψει αντί για το παιδί σας την ορθογραφία, ούτε να ψάχνει το μικρό σας εναγωνίως τα χαρτομάντηλα ανάμεσα στα μολύβια και τα τετράδια. Περισσότερες θήκες σημαίνει καλύτερη οργάνωση και τάξη, όπως επίσης και καταμερισμός του βάρους.

  • Τσάντα φαγητού & φαγητοδοχείο

Εάν το παιδί μένει και στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου θα χρειαστεί να του δίνετε μαζί το μεσημεριανό φαγητό. Δυο τρία πραγματάκια να έχετε κατά νου, αγοράζοντας τις προμήθειες και γι’ αυτό.

Βρείτε μεγάλη τσάντα φαγητού

Εν ανάγκη έχετε μαζί σας το φαγητοδοχείο, για να είστε σίγουροι ότι θα χωράει  μέσα στην τσάντα. Αν η τσάντα του φαγητού είναι μικρή και το δοχείο μεγάλο, θα σκιστεί και θα ψάχνετε γύρω στα Χριστούγεννα καινούργια.

Επιλέξτε φαγητοδοχείο με χωρίσματα.

Για πολλούς και διάφορους ευνόητους λόγους, προτιμήστε το και θα με θυμηθείτε! Επίσης βεβαιωθείτε ότι το δοχείο κλείνει αεροστεγώς.

Ενημερωθείτε από το σχολείο

Πριν αγοράσετε το οτιδήποτε, ενημερωθείτε αν το σχολείο έχει φούρνο μικροκυμάτων ή κανονικό, για να πάρετε το κατάλληλο δοχείο και να μην κάνετε περιττά έξοδα.
  • Γραφική ύλη & τετράδια

Περιμένετε τη σχολική λίστα πριν αγοράσετε οτιδήποτε.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να πάρετε καμιά δεκαριά από όλα αυτά τα υπέροχα χρωματιστά τετράδια που σας ζητούν τα πιτσιρίκια. Το πιθανότερο είναι να σας ζητήσουν συγκεκριμένα χρώματα, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις, για κάθε μάθημα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε από τώρα δύο τετράδια από κάθε χρώμα που θα σας ζητηθεί, καθώς αν τελειώσει στα μέσα της χρονιάς, δεν θα είναι εύκολο να βρείτε όλα τα χρώματα στην ποικιλία που υπάρχουν αυτή την περίοδο.

Αποφύγετε τα πολύ φθηνά και τα πολύ εμπορικά προϊόντα

Τα προϊόντα με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών είναι και αυτά πρώτα στη λίστα τους. Ποιοτικά όμως συνήθως και δυστυχώς, γιατί έχουν τιμή που δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητά τους,  είναι πολύ κακής ποιότητας, με μύτες μολυβιών και  ξυλομπογιών που σπάνε με το παραμικρό, ακόμα και με το ξύσιμο, γόμες που δεν σβήνουν , αλλά λερώνουν και μαρκαδόρους ξεβαμμένους. Αποφύγετε επίσης τα πολύ φθηνά μολύβια και γόμες, γιατί έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Προτιμήστε να αγοράσετε εξαρχής μια καλή μάρκα μολυβιών, γόμας και ξύστρας. Έτσι θα αποφύγετε περιττό εκνευρισμό την ώρα του διαβάσματος. Το ίδιο και για τα χρώματα, μια καλή μάρκα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και άρα θα σας εξασφαλίσει και οικονομία τελικά.

Αγοράστε διαφανή καλύμματα ή διαφανές αυτοκόλλητο για τετράδια και βιβλία

Προσωπικά απεχθάνομαι την τσαπατσουλιά και οι τσαλακωμένες και μισοσκισμένες γωνίες βιβλίων και τετραδίων , που κάνουν την εμφάνισή τους κάπου εκεί αρχές Οκτώβρη, με ενοχλούν πολύ. Αν δεν τα καταφέρνετε να εφαρμόσετε καλά το διαφανές αυτοκόλλητο, προμηθευτείτε τις διαφανείς θήκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για όλα τα μεγέθη βιβλίων και τετραδίων και καθαρίσατε.

Ελέγξτε αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά

Ναι το καινούργιο είναι πάντα ελκυστικό και τι χάρη θα είχε η νέα σχολική χρονιά αν δεν ανανεώσουμε και λίγο το στοκ!; Όμως, επειδή δεν θέλετε να καταλήξετε με τρεις διαφορετικές κασετίνες, όλες γεμάτες χρώματα και μολύβια, με εκατό γομίτσες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων και άπειρα μολύβια να κυκλοφορούν σε κάθε απίθανο σημείο του σπιτιού, κάντε ένα ξεκαθάρισμα. Δείτε ποιοι μαρκαδόροι είναι γεροί και πετάξτε όλους τους υπόλοιπους. Μαζέψτε όλα τα μολύβια, ξεχωρίστε τα σπασμένα, φαγωμένα, χαλασμένα και πετάξτε τα και κρατήστε μόνο τα γερά. Το ίδιο κάντε για γόμες, ξύστρες, ψαλίδια, κόλλες, χαρτόνια, ντοσιέ, διαφάνειες, τετράδια, φαγητοδοχεία, ακόμα και τσάντες. Θα εκπλαγείτε πόσα πράγματα κρύβονται στις μολυβοθήκες και τα συρτάρια του γραφείου!

Δωρίστε όσα δεν θα χρησιμοποιήσετε πια

 Μια σχολική τσάντα μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί δυο χρονιές, ειδικά όταν είναι από τις πιο ακριβές και γερές. Αν πάλι οπωσδήποτε θέλετε να ανανεώσετε όλο το απόθεμα, ενημερωθείτε στην τοπική κοινωνία, στην εκκλησία, στο δήμο, σε ενώσεις πολυτέκνων, πού μαζεύουν σχολικά είδη. Εξηγήστε στο παιδί ότι δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί, ώστε να αγοράζουν συνέχεια τα πάντα.

Δεν ξέρω αν έχω ξεχάσει κάτι. Νομίζω πως αυτή η περίοδος του χρόνου είναι από τις πιο όμορφες, με όλη αυτήν την χαρούμενη αναστάτωση της ετοιμασίας για το σχολείο.

Καλή αρχή σε όλους , παιδάκια και γονείς! Να έχουμε μια όμορφη και παραγωγική σχολική χρονιά!

 Σας φιλώ!

1 Comment

  1. M Koutsom 4 Σεπτεμβρίου, 2018 at 1:43 μμ

    Πολύ χρήσιμα όσα αναφέρεις Κατερίνα μου – ειδικά για τους γονείς με παιδάκια που θα πάνε στην Α'δημοτικού! Καλή σχολική χρονιά να έχουν όλα τα παιδιά! Φιλάκια

    Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *