Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της Σαρακοστής και οι δραστηριότητές μας αρχίζουν και παίρνουν σιγά σιγά πασχαλινό άρωμα. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς και με τα αναγνώσματά μας φυσικά.

Όπως κάθε φορά, προσπαθώ να επιλέγω ποιοτικά βιβλία, με περιεχόμενο και ουσία, που τα έχω διαβάσει πρώτα εγώ, πριν τα διαβάσω και στα κορίτσια, ώστε να είμαι σίγουρη πως αυτό που σας προτείνω θα κάνει καλό στις ψυχούλες των παιδιών.
Από τις εκδόσεις Άθως παιδικά και τις εκδόσεις Θύρα έχω ξεχωρίσει και πάλι πολλές από τις νέες κυκλοφορίες, αλλά και παλιότερα βιβλία που έχουμε αγαπήσει και τα κορίτσια διαβάζουν ξανά και ξανά. 
Πάμε να τα δούμε ένα ένα λοιπόν και στο τέλος της ανάρτησης υπάρχει και έκπληξη, γι’ αυτό μην βιαστείτε να φύγετε !
ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ της Κατερίνας Μουρίκη
Τα ζωάκια λίγο πριν το Πάσχα συνειδητοποιούν πως τα παιχνίδια και η αμέλειά τους έχουν προκαλέσει ζημιές στο μικρό ξωκκλήσι και δεν θα  μπορέσει να λειτουργήσει για τους πιστούς το φετινό Πάσχα. Πολύ στεναχωρημένα κάνουν ότι μπορούν για να προλάβουν να τα διορθώσουν όλα μέχρι να έρθουν οι μεγάλες μέρες! Άραγε θα προλάβουν; 
Ένα πολύ γλυκό παραμύθι για τα μικρότερα παιδιά από την συγγραφέα Κατερίνα Μουρίκη (που είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στη στήλη της Μαμάς Συνεντεύξεις) , με πολύ όμορφη και ζωντανή εικονογράφηση από την Ζωή Χωριατέλλη. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες και παιχνίδια. Έξτρα τιπ: Αν μπορείτε, βγάλτε φωτοτυπίες τις σελίδες με τις ασκήσεις για να τις κάνουν τα παιδιά ξανά και ξανά!
Για παιδιά από 4 έως 7 ετών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
Η ΑΓΑΠΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ της Σταυρουλας Κάτσου- Καντάνη
Ένα χωριό πλάι σ’ ενα ποτάμι, ένας νερόμυλος κι ένας μυλωνάς που τραγουδούν. Στο χωριό όλοι τραγουδούν και η αγάπη φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων που ζουν αγαπημένοι και μονοιασμένοι.  Μα όταν πέθανε ο μυλωνάς κι ήρθε ένας νέος που ξέχασε να τραγουδά και μόνο έκλεβε, ο χειμώνας ήρθε στη φύση και τις καρδιές των ανθρώπων του χωριού , που ξέχασαν να τραγουδούν και βασίλεψε η διχόνοια ανάμεσά τους. Και η άνοιξη δεν ερχόταν, έφτασε το Πάσχα και τα χιόνια ήταν ακόμα στα βουνά και τις καρδιές. Μόνο όταν άνοιξε ο δρόμος της αγάπης και φύτρωσαν οι πρώτες παπαρούνες ήρθε η Άνοιξη και ήρθε και το Πάσχα, στη φύση και στις καρδιές των χωρικών. 
Ένα παραμυθάκι, που διαβάζεται μονορούφι, από μικρούς και μεγάλους και που σίγουρα θα φέρει στο μυαλό σας τον κόσμο που ζούμε και πόσα πράγματα η αγάπη θα μπορούσε να αλλάξει, μόνο αν την αφήναμε… Η βραβευμένη συγγραφέας Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη γράφει μοναδικά και τα ολοζώντανα χρώματα της εικονογράφησης κάνουν το αποτέλεσμα υπέροχο! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Για παιδιά από 6 ετών από τις εκδόσεις Θύρα.
ΕΦΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ της Άννας Ιακώβου
Όλα τα παιδιά στο χωριό πιστεύουν ότι η κυρά – Σαρακοστή, δηλαδή η γριούλα που ζει στο σπιτάκι κοντά στη θάλασσα, μακριά από το υπόλοιπο χωριό, έχει εφτά πόδια κάτω από τη μακριά φουστάνα της. Είναι τόσο μακριά αυτή η φουστάνα, για να κρύβει τα εφτά της πόδια και γι’ αυτό τα παιδιά τη φοβούνται και δεν την πλησιάζουν , ακόμα κι όταν τις Κυριακές τα φωνάζει για να τους δώσει καραμελούδια. Όμως ο Λάμπης το ΄χει βάλει σκοπό του: Θα δει τα εφτά της πόδια! Κι έτσι αρχίζει την πολιορκία: όπως η κυρά Σαρακοστή έκανε δεύτερο σπίτι της την εκκλησιά, έτσι κι εκείνος, έγινε το δεξί χέρι του παπά. Άραγε θα βρει ο Λάμπης λύση στο μυστήριο της καλής γριούλας με τη μακριά φουστάνα και το γλυκό χαμόγελο και να μάθει πόσα πόδια έχει;
Μια υπέροχη ιστορία, με την συναρπαστική γραφή της Άννας Ιακώβου, που μιλάει για την αθωότητα των παιδιών και την ανιδιοτέλειά τους.
Για παιδιά από 4 ετών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ  της Άννας Ιακώβου
Άγιο Φως! Το θαύμα που αιώνες τώρα επαναλαμβάνεται χωρίς διακοπή. Ο πατήρ Μητροφάνης , ένας νέος Αγιοταφίτης μοναχός, ήθελε να δει με τα ίδια του τα μάτια το Μεγάλο Σάββατο την αφή του Αγίου Φωτός. Και ήταν τόση η λαχτάρα του, που τόλμησε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε κάνει. 
Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που συνέβη στα Ιεροσόλυμα το 1926. 
Γραμμένο από την Άννα Ιακώβου και με την ξεχωριστή εικονογράφηση του αγαπητού Σπύρου Γούση, το βιβλίο είναι ιδανικό για εφήβους και μεγάλους από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.

Η ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ του Νικόλαου Βαλζαβάνη
Η “Παιχνιδούπολη” του κυρ Μανώλη ήταν το πιο όμορφο κατάστημα της γειτονιάς. Είχε αμέτρητα παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά. Φέτος ειδικά ο κυρ Μανώλης πήρε πολύχρωμα κομμάτια ύφασμα και έφτιαξε μόνος του μια κόκκινη πασχαλίτσα και ένα χρωματιστό κουνελάκι. Ήταν τόσο όμορφα τα δυο ζωάκια, που αποφάσισε να τα βάλει να κρατιούνται χέρι – χέρι στο κέντρο της μεγάλης βιτρίνας. Η μικρή Αντιγόνη είναι πολύ χαρούμενη με την όμορφη λαμπάδα και την κόκκινη πασχαλίτσα που της αγόρασε η νονά της το Μεγάλο Σάββατο, αλλά μέσα στην καρδούλα της το δώρο που λαχταράει πιο πολύ απ΄ όλα είναι να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τον μπαμπά της, που ταξιδεύει. Γι΄αυτό πριν την Ανάσταση η προσευχή της είναι μία: να γυρίσει ο μπαμπάς για το Πάσχα. Άραγε το κουνελάκι θα ξαναβρεί την αγαπημένη του πασχαλίτσα; Και τελικά ο Θεός ακούει τις προσευχές των παιδιών, όσο μικρές και ασήμαντες κι αν φαίνονται σε κάποιους; 
Από τα πιο αγαπημένα βιβλία των κοριτσιών, τόσο για το υπέροχο και τρυφερό παραμύθι , που υπογράφει ο Νικόλας Βαλζαβάνης, όσο και για την φανταστική εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά. Τρίτη χρονιά στη βιβλιοθήκη μας και δεν έχουμε βαρεθεί να το διαβάζουμε ξανά και ξανά. 
Ιδανικό για παιδάκια από 3 χρονών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΕΣ της Σταυρούλας Σταμάτη
Ένα βιβλίο δραστηριοτήτων με χρωμοσελίδες, πασχαλινές χειροτεχνίες και πολλά αυτοκόλλητα, που σίγουρα θα κρατήσουν απασχολημένα τα μικρά, αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Περιέχει και μια δίπτυχη αφίσα σε χοντρό χαρτόνι, με τις εικόνες της Ανάστασης και των Μυροφόρων από την Χριστίνα Δουληγέρη, πολύ όμορφη για το παιδικό δωμάτιο. 
Έξτρα τιπ: Φωτοτυπήστε τις σελίδες με τις δραστηριότητες για να τις δώσετε σε περισσότερα παιδάκια και να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο ξανά και ξανά!
Για παιδιά όλων των ηλικιών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
ΣΕΙΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΣΧΑ της Κατερίνας Δανδουλάκη – Χιόνη
Το δεύτερο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πέρσι το Πάσχα και αγαπήσατε πολύ, μπορείτε και φέτος να το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Τα παιδιά μαζί με τον μικρό Βενιαμίν θα ζήσουν από κοντά τα γεγονότα των Παθών και της Ανάστασης του Χριστού. Η ιστορία είναι βασισμένη στο κείμενο του Ευαγγελίου και των ιστορικών στοιχείων της εποχής. Η εικονογράφηση έχει γίνει από τον Σπύρο Γούση και κάθε εικόνα είναι ένας πίνακας, πάνω στον οποίο τα παιδιά μπορούν να κόψουν και να κολλήσουν τις φιγούρες, αναπαριστώντας το Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο, την Γεσθημανή και όλα τα Πάθη μέχρι την Ανάσταση. Ένθετο υπάρχει παιχνίδι παρατηρητικότητας Ψάξε και βρες , που θα διασκεδάσει τα παιδιά για πολλές ώρες! 
Για παιδιά από 5 ετών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛΑ της Μαρίνας Παλιάκη – Μπόκια
Ένα μικρό βιβλιαράκι, αλλά γεμάτο ουσία, αφού περιγράφει τα γεγονότα που θυμόμαστε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας με λόγια απλά και κατανοητά και εικονογράφηση ξεχωριστή, ώστε να εισάγει τα μικρότερα παιδάκια σε αυτές τις κατανυκτικές μέρες. 
Για παιδάκια από 3 ετών από τις εκδόσεις Άθως Παιδικά.
Είμαι σίγουρη πως θα βρείτε πολλά “πασχαλινά” βιβλία στα βιβλιοπωλεία. Αν όμως θέλετε να μιλήσετε στ’ αλήθεια για το τι είναι Πάσχα στα παιδιά και όχι να τους πείτε για κουνελάκια και σοκολατένια αυγά, επιλέξτε βιβλία ποιοτικά που μιλούν για Χριστό, χωρίς φανφάρες και φανατισμούς, αλλά με αγάπη και διακριτικότητα. Όλα τα βιβλία που σας προτείνω εδώ έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, αφού διατηρούν την αλήθεια και το νόημα της γιορτής, χωρίς να χάνουν την παιδικότητα και την πρωτοτυπία που είναι απαραίτητα συστατικά για ένα καλό παιδικό βιβλίο.

Σας φιλώ! 

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *