via

Πολύ συχνά μου έχουν πει κοπέλες συνομίληκες, μικρότερες και μεγαλύτερες, πώς αποφάσισα να κάνω τόσο νωρίς παιδιά, ότι έτσι δεν μπορώ να κάνω καριέρα, ότι δεν έχω άνεση να κάνω όσα θα ήθελα για τον εαυτό μου. Η αντίληψη αυτή είναι πολύ διαδεδομένη σε όλη την κοινωνία. 
Πρώτα ζεις τη ζωή σου (;) και μετά κάνεις παιδιά.
 Πρώτα φτιάχνεις την καριέρα σου και μετά βλέπεις τι θα κάνεις και στην προσωπική σου ζωή, είτε πρόκειται για σοβαρή σχέση, είτε για γάμο, είτε για παιδιά. Το θέμα της οικογένειας δηλαδή αντιμετωπίζεται σαν ένα εμπόδιο σε όλες τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής μας, που χρονικά τοποθετείται πάντα “αργότερα”.

Κι όμως δεν είναι έτσι. Ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική στιγμή για να  κάνεις παιδιά. Πάντα κάτι θα προκύπτει που θα σε κρατάει πίσω, που θα κάνει τη φάση αυτή της ζωής σου γεμάτη από άλλες προτεραιότητες. Μερικές φορές χρειάζεται απλά να αφεθείς, να δεις και πώς θα σου τα φέρει η ζωή τα πράγματα.
 Φυσικά και θα κάνεις έναν προγραμματισμό, δεν γίνεται να είσαι φτερό στον άνεμο. Όμως το παιδί θα δεις, δεν είναι βάρος. Το παιδί είναι η πιο μεγάλη χαρά της ζωής σου.
 Δεν θα χαλάσει το σώμα σου, πλέον οι γυναικολόγοι δεν επιτρέπουν να παίρνεις πολλά κιλά. Δεν θα σταματήσει η ζωή σου, πάντα κάποιος θα βρεθεί να κρατήσει το μωρό για να βγεις ένα βράδυ. Η καριέρα σου μπορεί να μείνει πίσω για ένα χρόνο, αλλά η “καριέρα” και τα “διπλώματα” της ανατροφής των παιδιών, δεν συγκρίνονται με καμιά άλλη. Μπορεί να μην ψωνίζεις πια τόσα πολλά ρούχα ή παπούτσια για σένα, αλλά πίστεψέ με, ο ενθουσιασμός στα μάτια του παιδιού σου όταν φοράει την καινούργια μπλούζα, αρκεί για να ξεχάσεις εντελώς αυτές τις φοβερές γόβες. 
Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μείνεις για πάντα παιδί, από το να σε τριγυρίζουν παιδιά. 
Από κανέναν δεν θα ακούσεις ωραιότερο κοπλιμέντο από το “Είσαι η πιο όμορφη μαμά”, του τετράχρονου παιδιού σου! 

via

Κι εξάλλου ποιός είπε ότι η μητρότητα δεν συμβαδίζει με την καριέρα ή με την εξέλιξη, τη γνώση, τις σπουδές; Μόλις χθες, μια φίλη μου μαμά τριών παιδιών, ξεκίνησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της. Και δεν είναι η μόνη.
 Ξέρω μαμάδες με τέσσερα και πέντε παιδιά, που είναι πολύ επιτυχημένες στην επαγγελματική τους ζωή, ενώ ταυτόχρονα είναι και υπέροχες μητέρες. Ίσως μάλιστα, ακριβώς η μητρότητα να είναι αυτή που ωθεί να γίνουμε καλύτερες στη δουλειά μας, για να μπορούμε πρώτον να προσφέρουμε περισσότερα στα παιδιά μας, αλλά και να βελτιωθούμε και σαν άνθρωποι.
 Αλλά ακόμα κι αν μένει στο σπίτι μια μαμά, αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή της τελείωσε. Η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά, η πιο απαιτητική, δεν τελειώνει ποτέ, αλλά πληρώνεται με την πιο μεγάλη ανταμοιβή: την αγάπη και το χαμόγελο του παιδιού σου.
Έχω μείνει σπίτι σχεδόν δυο χρόνια και μπορώ να σου υπογράψω ότι δεν καθόμουν καθόλου όλη μέρα, αλλά κι ότι ποτέ δεν ένιωσα πιο γεμάτη και πιο ικανοποιημένη από αυτό που έκανα, όσο τότε.

via

Δεν θέλω να κρίνω κανέναν με αυτά που γράφω, απλά να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, γιατί πιστεύω ότι η φράση “τα παιδιά είναι ευλογία” δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά  η πραγματικότητα. 
Εννοείται ότι ο καθένας μας στη ζωή του είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, να βάζει προτεραιότητες και να αποφασίζει για το κάθετι. Όμως δεν σημαίνει ότι επειδή ο σκληρός τρόπος ζωής που μας έχει επιβληθεί δεν είναι ευνοϊκός για την οικογένεια και τη μητρότητα, δεν έχουμε την επιλογή αυτή, εφόσον το θέλουμε.  
Ξέρω πάρα πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο, για να κάνεις μια καλή οικογένεια. 

via

Αλλά πίστεψέ με, έχε τα μάτια σου ανοιχτά και θα δεις ότι εκτός από δουλειά υπάρχει κι η αγάπη.
Νομίζω ότι θέλουμε πάρα πολλά από τη ζωή και τους άλλους και ξεχνάμε να βλέπουμε αυτά που κάθε στιγμή έχουμε δίπλα μας. 

Σας φιλώ!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *