Από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι αυτά που συνδυάζουν αστυνομικό μυστήριο με ιστορικό μυθιστόρημα. Μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, όσο και δύσκολο, να πλασει ο συγγραφέας μια ιστορία αληθοφανή, μέσα σε ένα αληθινό ιστορικό γεγονός. Όταν λοιπόν εντοπίζω τέτοια βιβλία, χαίρομαι πάρα πολύ

Δύο τέτοια πολύ ενδιαφέροντα βιβλία διάβασα το τελευταίο διάστημα και θέλω να σας τα προτείνω. Πρόκειται για δύο βιβλία από τη σειρά μυθιστορηματων, της συγγραφέα Μπεν Παστορ, με πρωταγωνιστή τον ταγματάρχη Μάρτιν Μπόρα.

Οι ιστορίες διαδραματιζονται την εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε διάφορα μέτωπα του πολέμου . Ο Μπόρα είναι ένας αξιωματικός των χιτλερικων δυνάμεων. Ακολουθούμε την ζωή ενός ιδεαλιστη, ο οποίος αρχικά ενθουσιασμενος με την ναζιστική ιδεολογία και παρασυρμενος από την φωτιά του πολέμου, αρχίζει να συνειδητοποιει την αγριότητα και την απανθρωπια του ναζισμου. Τότε ξεκινάει ο δικός του προσωπικός αγώνας, πρώτα με τον εαυτό του και ύστερα με το απάνθρωπο περιβάλλον του. Ταυτόχρονα, η έμφυτη κλίση του να ανακαλύπτει τη λύση σε δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις, είναι η αιτία να του ανατίθεται η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για να διαλευκάνει τα μυστήρια.

Η συγγραφέας με πολλή δεξιοτεχνία καταφερνει να μπλέξει στην υπόθεση ηθικά διλήμματα, ψυχολογικές αναζητήσεις, θρησκευτικά ερωτήματα, ο θάνατος και ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και όλα αυτά με μεγάλο σεβασμό προς όλα όσα αγγίζει. Δεν υπάρχει κανενός ίχνους ειρωνεία ή χλευη, όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα. Μου είχε λείψει αυτό τα τελευταία χρόνια στα βιβλία, είναι σπάνιο να βρεις βιβλίο που να μην χλευαζει ή να μην ειρωνεύεται πχ το θρησκευτικό συναίσθημα ή να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα ηθικά ερωτήματα.

Επιπλέον η ιστορική τεκμηρίωση, αλλά και οι γενικές γνώσεις που υπάρχουν μέσα στα βιβλία, δένουν πολύ όμορφα με την υπόθεση και δημιουργούν έναν πολύ καλλιεργημενο και βαθιά συνειδητοποιημενο χαρακτήρα του ήρωα Μάρτιν Μπόρα.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς LUMEN γνωρίζουμε τον Μάρτιν Μπόρα στην Κρακοβία το 1939. Την ώρα που ξεσπουν τα πρώτα βίαια επεισόδια του μαζικού εκτοπισμου και της εξόντωσης των Πολωνων Εβραίων, ο Γερμανός αξιωματικός Μάρτιν Μπόρα καλείται να διαλευκάνει την δολοφονία της ηγουμένης Καζιμιερτα. Απρόσμενος συνεργάτης ο Αμερικανός πολωνικής καταγωγής ιερέας π. Τζον Μαλετσκι. Ο Μπόρα διακινδυνευει τη ζωή του προσπαθώντας να εξιχνιασει την υπόθεση, αλλά και να αναδείξει τα εγκλήματα που διέπρατταν τα SS.

Στο βιβλίο ΑΠΑΤΗΛΗ ΣΕΛΗΝΗ βρίσκουμε τον Μπόρα στη Βερόνα το 1943, σε μια Ιταλία χωρισμένη στα δύο. Ο ιταλικός βορράς ελέγχεται από φασίστες, ενώ ο νότος έχει απελευθερωθει από τους Συμμάχους. Ο Μπόρα καλείται να ερευνήσει την δολοφονία ενός διακεκριμένου στελέχους των φασιστών. Μαζί του ο Ιταλός επιθεωρητής Γκουίντι βρίσκεται ήδη στο κυνήγι ενός παράφρονα δολοφόνου. Μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τις απαντήσεις, όμως ο Μπόρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς η δράση του δεν περνά απαρατήρητη από τα SS.

Μπορείτε να τα βρείτε από τις εκδόσεις Μίνωας σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Καλή ανάγνωση!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *