Η εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική μου ζωή, είναι ένα από τα θέματα που με απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια . Η αλήθεια είναι πως η ελληνική εργασιακή πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως εχθρική προς την οικογένεια γενικά και την μητρότητα ειδικότερα. Θα μπορούσα να μιλώ για ώρες για το πόσο έχω απογοητευτεί από πράγματα και καταστάσεις όλα τα χρόνια που εργάζομαι. Σήμερα όμως θα προτιμήσω να εστιάσω στο τώρα και σε ό,τι όμορφο ζω. Γιατί πιστεύω βαθιά ότι αξίζει να εστιάζουμε σ’ αυτά που μας δίνουν ώθηση να προσπαθούμε για το καλύτερο. Θα μιλήσω σήμερα λοιπόν γιατί χρειαζόμουν business coaching – και δεν το ήξερα.

Η αναζήτηση

Πολλά χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω τι θα γινόμουν όταν μεγαλώσω. Ναι, σπούδασα νομικά και εργάζομαι στη δικηγορία από το τρίτο έτος της σχολής. Η δικηγορία όμως έχει πολλά πρόσωπα κι εγώ για πολύ πολύ καιρό έψαχνα να βρω αυτό που θα χαμογελάσει και σε μένα, με αποδοχή. Όπως όλα στη ζωή μου, ήρθε κι αυτό στην ώρα του, με τον τρόπο ήταν ο καλύτερος και είμαι βαθιά ευγνώμων γι’ αυτό. Παρολαυτά , όσο βρισκόμουν στην αναζήτηση αυτή , ήδη είχα αποκτήσει νέα ενδιαφέροντα και καινούργιες αγάπες. Κι όταν μπει το “μικρόβιο”, δύσκολα βγαίνει.

Η αναζήτηση μου λοιπόν πήρε νέα μορφή, η οποία όμως ήταν εντελώς ακαθόριστη, θολή και γενική. Είχα κάτι στο μυαλό μου, διάφορες ιδέες που ξεπετάγονταν ξαφνικά και έστεκαν μετέωρες, αταξινόμητες. Και δεν είχα ιδέα τι ήθελα να κάνω. Ήξερα μόνο πως έψαχνα για μια πυξίδα. Δεν είχα ιδέα φυσικά τι είναι το business coaching, ούτε ότι δεν απευθύνεται μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε ποια είναι ουσιαστικά η υπηρεσία που προσφέρει. Να πω την αλήθεια, εγώ δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι θέλω να κάνω “επιχείρηση”. Είχα απλά πολλές σκόρπιες ιδέες στο μυαλό μου, συνυφασμένες με πολλά όνειρα.

Γιατί χρειαζόμουν business coaching - και δεν το ήξερα
Γιατί χρειαζόμουν business coaching – και δεν το ήξερα

Η ανακάλυψη

Και κάπου εκεί που προσευχόμουν και παρακαλούσα να μου δείξει ο Θεός τι ήταν τελικά καλύτερο για μένα και την οικογένειά μου, έγινε η ανακάλυψη/αποκάλυψη. Βασικά ήταν δίπλα μου εδώ και πολλά χρόνια και απλώς εγώ δεν το ήξερα καν. Μια μέρα λοιπόν διάβασα μια ανάρτηση της αγαπημένης μου φίλης Μαριάννας , από το daysofbliss.gr , η οποία ουσιαστικά ήταν η απάντηση σε αυτό που έψαχνα. Η Μαριάννα είναι οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, αλλά όχι (μόνο) αυτών που πάει το μυαλό μας όταν ακούμε αυτή την λέξη. Απευθύνεται σε τύπους σαν εμένα, που απλώς έχουν μια ιδέα και πολύ μεράκι και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν. Απευθύνεται σε εκείνους και κυρίως εκείνες που θέλουν να έχουν μια ζωή ποιοτική και μια εργασία αποδοτική, προσαρμοσμένη στον δικό τους τρόπο ζωής.

Διαβάζω πάντα με προσοχή όσα γράφει και λέει όλα αυτά τα χρόνια και η αλήθεια είναι πως χωρίς ίσως η ίδια να το ξέρει, πολλές φορές με είχε καθοδηγήσει στο παρελθόν με κάτι που έχει πει ή έχει γράψει. Η καθαρότητα του λόγου της και το μότο της ότι “η δουλειά ταιριάζει στην ζωή μας και όχι η ζωή μας στην δουλειά” είναι αυτό που ψάχνω τόσα χρόνια. Κάπως έτσι, ήρθαν τα πράγματα και ξεκίνησα κάποιες διερευνητικές συναντήσεις μαζί της.

Τι είναι το business coaching

Μην περιμένετε να σας δώσω κανέναν επιστημονικό ορισμό. Θα σας πω μόνο όσα διαπιστώνω κι εγώ στην πορεία των συναντήσεων. Καταρχήν για όσους δεν έχουμε σπουδάσει οικονομικά και είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, πιστεύω είναι απαραίτητο να έχουμε τις βασικές γνώσεις που απέκτησα κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών . Οι επιστήμονες έχουμε την τάση να ασχολούμαστε κυρίως με την επιστήμη μας και την εξέλιξή μας σε αυτήν, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο. Παρόλαυτα ο επιστήμονας/ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται και γνώση οικονομικών , αγοράς, μάρκετινγκ – τουλάχιστον στην εποχή που ζούμε τώρα. Λίγο πολύ οι περισσότεροι τα μαθαίνουμε στην πράξη. Μα σκέφτομαι πόσος κόπος και πόσα λάθη θα είχαν αποφευχθεί, αν είχαμε ξεκάθαρα κάποια τεχνικά πράγματα. Στις συναντήσεις αυτές λοιπόν ουσιαστικά κατάλαβα τι κάνω τόσα χρόνια – το μετέφρασα με οικονομικούς όρους.

Εν συνεχεία τα business coaching sessions είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω: μια πυξίδα. Με την βοήθεια του συμβούλου, που κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις και θέτει σαφή περιγράμματα, αρχίζει να ξεδιαλύνει η θολούρα και να ξεκαθαρίζει ο στόχος , εκεί στο βάθος. Άπαξ και γίνει αυτό όλα πλέον είναι σαφή. Οι ιδέες δεν είναι απλά ξεκάρφωτες σκόρπιες σκέψεις, αλλά γίνονται υποστατές και συνδέονται μεταξύ τους.

Περαιτέρω, οι συναντήσεις αυτές προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό μάθημα: οικονομική διαχείριση. Το να λες ότι αυτό που προσφέρεις αξίζει τόσο, χωρίς να έχεις υπολογίσει με σαφήνεια τα έσοδα και τα έξοδα, είναι καταστροφικό. Οι συναντήσεις αυτές λοιπόν προσφέρουν τα τεχνικά εργαλεία που χρειάζονται για τον σωστό οικονομικό προϋπολογισμό και διαχείριση.

Επιπλεόν προσωπικά αυτές οι συναντήσεις μου προσέφεραν και κάτι ακόμα. Μου θύμισαν ότι η αξία που οι ίδιοι πρώτα δίνουμε σε αυτό που προσφέρουμε, είναι η αξία που θα δώσει σε αυτήν και ο κάθε τρίτος (συνεργάτης, πελάτης κλπ) . Όσο πιο πολύ την εκτιμούμε οι ίδιοι, τόσο περισσότερο θα εκτιμηθεί από εκείνους.

Δεν είχαμε και στο χωριό μας, αλλά το έχουμε ανάγκη

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι πολύ διαδεδομένο το business coaching και ίσως σε κάποιους από εσάς να φαντάζουν εντελώς ξένα αυτά που γράφω. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως όσον αφορά το επιχειρείν έχουμε μαύρα μεσάνυχτα. Και ο κόσμος μας έχει περιπλεχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και οι απαιτήσεις (τεχνικές/τεχνολογικές/οικονομικές κλπ κλπ κλπ) είναι τόσες πολλές, που δεν αρκεί να είσαι απλά καλός επιστήμονας ή ικανός έμπορος ή εξαιρετικός χειροτέχνης. Θες και κάτι παραπάνω. Και ένας σωστός σύμβουλος μπορεί πραγματικά να σε πάει σε άλλο επίπεδο. Επίσης όλοι έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ότι αυτό που κάνουμε ή προσπαθούμε ΕΧΕΙ αξία και ΜΠΟΡΕΙ να πετύχει. Και ένας καλός σύμβουλος, χωρίς κολακείες, σου το λέει και σου δείχνει και τον τρόπο να πετύχεις.

Και μια σημείωση ειδικά για τις μαμάδες

Ακόμα περισσότερο, οι μαμάδες έχουμε αυτή την ανάγκη μιας τέτοιας καθοδήγησης. Έχουμε κάνει ταμπού το θέμα της μητρότητας και της εργασίας. Σχεδόν νιώθουμε ντροπή και ενοχές που επιλέξαμε να έχουμε προτεραιότητα την οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να εργαστούμε. Και διαρκώς ψάχνουμε τρόπο να ταιριάξουμε μέσα στα κουτάκια που έχει φτιάξει μια κοινωνία εχθρική στην οικογένεια και την μητρότητα. Ενώ η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να γίνεται το αντίθετο. Να ψάξουμε να βρούμε τρόπο να ταιριάξουμε την εργασία στην ζωή μας. Ίσως να ακούγεται πολύ κλισέ, αλλά πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν από ένα τραπέζι κουζίνας. Κι αυτό πρέπει να δεχτούμε ότι είναι μέσα στην ζωή και στις επιλογές μας. Και να το κάνουμε κι αυτό φυσιολογικό – γιατί είναι φυσιολογικό. Όταν το κέντρο της ζωής σου είναι το σπίτι σου και οι δημιουργίες σου θα αρχίσουν να γεννιούνται μέσα σ’ αυτό.

Η εναρμόνιση της οικογενειακής ζωής με την εργασία δεν είναι απλά ένας όρος. Είναι κάτι που μπορούμε να το διαμορφώσουμε μόνοι μας. Μέσα μας έχουμε πολλές δεξιότητες και δυνάμεις που δεν τις φανταζόμαστε. Η μητρότητα συνήθως είναι μια κινητήρια και γενεσιουργός δύναμη, που φανερώνει ή και δημιουργεί ικανότητες και δεξιότητες. Ας την εκμεταλλευτούμε. Αν περιμένουμε από κάποιον τρίτο (Κράτος, οργανισμούς, κοινωνία, συγγενείς, φίλους) να εναρμονιστεί στην ζωή μας , δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό. Ή αν γίνει τα χρόνια θα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μόνες μας θα το κάνουμε, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό. Η θολή ιδέα, η διστακτική προσπάθεια, η αγάπη και το μεράκι για κάτι, συχνά είναι καμπανάκια που μας δείχνουν έναν δρόμο.

Η εμπειρία μου από την συμβουλευτική

Η ανταπόκριση της Μαριάννας ήταν άμεση . Ο γλυκός και τρυφερός τρόπος της, που ακόμα και τις τεχνικές έννοιες τις κάνει να μοιάζουν ζαχαρωτά, σε κερδίζει αμέσως. Έχει το χάρισμα να εξηγεί απλά και κατανοητά τις τεχνικές έννοιες. Κάνει όμως ακριβώς το ίδιο και με τις ιδέες σου. Παίρνει μια λέξη μου και την κάνει ιδέα ολόκληρη, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα. Διαθέτει έναν εξαιρετικά καινοτόμο τρόπο και out of the box σκέψη, που αποτελεί μόνιμη πηγή έμπνευσης. Ίσως θα έπρεπε να βάλω πρώτο πρώτο το γεγονός ότι έχει πολύ ανεπτυγμένη την ενσυναίσθηση. Η επιχειρηματική καθοδήγηση που προσφέρει δεν είναι απλά εξατομικευμένη, είναι ανθρώπινη, απόλυτα ειλικρινής και ρεαλιστική.
Δείχνει έμπρακτα ότι ΠΙΣΤΕΥΕΙ πως αυτός που είναι απέναντί της ΜΠΟΡΕΙ να τα καταφέρει. Για μένα ήταν ίσως το πιο σημαντικό από όλα αυτό. Ήταν ένας άνθρωπος που μου είπε πως το όνειρο που έχω δεν είναι ουτοπία. Αλλά κάτι που με σωστή οργάνωση και πολλή δουλειά προς την σωστή κατεύθυνση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Επίλογος

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι πως ο δρόμος είναι εύκολος. Όσοι εργάζεστε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχετε δική σας εργασία γνωρίζετε πως η δουλειά δεν σταματάει ποτέ ουσιαστικά. Κοιμάται και ξυπνά μαζί σου, κάνει -ελάχιστες- διακοπές μαζί σου και διαβάζει παραμύθια στα παιδιά σου κάθε βράδυ. Όμως όταν έχεις κάποιον να σε καθοδηγεί, κάποιον που έχει δει πολλούς άλλους σαν και σένα και έχει διάθεση να σε βοηθήσει, ο δρόμος γίνεται πιο ξεκούραστος και εποικοδομητικός.

Η διαδικασία αυτή προσωπικά μου θύμισε λίγο το ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Σε τελείως άλλο επίπεδο βέβαια, αλλά έχουν μια κοινή βάση. Την βελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη. Γι’ αυτό και σας μίλησα γι’ αυτό και πιστεύω πως θα βοηθήσει όποιον του δώσει μια ευκαιρία, έστω και δοκιμαστικά. Σήμερα σκεφτόμουν πώς έχω αλλάξει συνήθειες που είχα παλιά, όπως το να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού το Σάββατο το πρωί, το οποίο με διέλυε, σωματικά και ψυχικά. Κάποια στιγμή το συνειδητοποίησα και άλλαξα, υιοθετώντας μερικές απλές πρακτικές. Από τότε τα Σάββατα είναι μια μέρα με ξεκούραστες δραστηριότητες, μια μέρα ηρεμίας. Αν δεν αλλάζουμε όσα μας δυσκολεύουν , αν δεν διαπιστώνουμε τι δυσκολεύει εμάς και την οικογένειά μας, νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα. Και το θέμα της εργασίας είναι ένα από τα θέματα που δυσκολεύει συνήθως πιο πολύ την ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αδιέξοδο. Αρκεί να έχουμε ανοιχτά μάτια και δεκτικό νου.

Σας φιλώ!

Υ.Γ. Η παρούσα ανάρτηση δεν είναι διαφημιστική. Είναι ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης στην Μαριάννα και ένα μοίρασμα, γιατί ξέρω τι σημαίνει να έχεις μέσα σου πολλή δημιουργικότητα και να μην ξέρεις πώς ακριβώς να την διαχειριστείς. . Αν έχετε κι εσείς μια ιδέα, μια σκέψη, μια παρόρμηση, ένα μεράκι και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της και να δείτε αν πραγματικά μπορείτε να το μεταμορφώσετε σε μια όμορφη δημιουργία!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *